VIL BOIKOTTE: Flere norske artister støttet boikott av MDG-finale i Israel. Foto: NTB Scanpix

Disse norske artistene vil boikotte MGP-finalen i Israel

Over 100 artister har signert et brev som oppfordrer til boikott av MGP-finalen i Israel.

I et innlegg publisert i avisen The Guardian oppfordrer en rekke artister til å boikotte neste års Melodi Grand Prix-finale. Oppropet er ledet av Roger Waters, kjent fra bandet Pink Floyd. Han har i mange år engasjert seg for at man skal boikotte Israel.

140 artister, 24 av dem norske, har signert oppropet så langt.

– Før palestinerne kan nyte frihet, rettferdighet og like rettigheter, bør det ikke være «business as usual» med staten som nekter dem grunnleggende rettigheter, står det i innlegget.

Artistene oppfordrer arrangørene til å legge Melodi Grad Prix-finalen til et land som «praktiserer menneskerettigheter på en bedre måte».

I Jerusalem?

Den israelske artisten Netta vant årets finale i Lisboa med sangen "Toy". Dermed skal neste Melodi Grand Prix-finale holdes i Israel.

Flere mente det var kontroversielt å legge finalen til Jerusalem i og med at flertallet av Europeiske land ikke anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, men ser på Øst-Jerusalem som palestinsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Island ble det startet en underskriftskampanje som oppfordret til boikott av finalen. Rundt 27 000 har nå signert kampanjen.

Tel Aviv har også blitt nevnt som et alternativ til Jerusalem, men for forfatterene i innlegget i The Guardian er ikke dette godt nok. De ønsker å flytte finalen til et annet land.

Den Europeiske Kringkastningsunionen opplyser at både Tel Aviv og Jerusalem har levert ekstremt sterke søknader til å holde MGP-finalen. Det er ventet at avgjørelsen kommer innen få dager.

Norge avventer

17 land har bekreftet at de kommer til å delta i en MGP-finale i Israel. Blant dem er Aserbajdsjan, der over 90 % av befolkningen er muslimer. Dette skriver Jerusalem Post.

Både Norge, Sverige og Danmark har oppgitt at de antageligvis deltar, men har ikke bekreftet dette.

Disse norske artistene støtter boikott:

Marthe Valle, sanger Mari Boine, musiker, komponist Aslak Heika Hætta Bjørn, sanger Nils Petter Molvær, musiker, komponist Moddi, sanger Jørn Simen Øverli, sanger Nosizwe, musiker, skuespiller Bugge Wesseltoft, musiker, komponist Lars Klevstrand, musiker, komponist, skuespiller Trond Ingebretsen, musiker

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Israel vant Eurovision Song Contest 2018
Les også
Kulturministeren vil ikke mene noe om Eurovision i Jerusalem
Les også
Eurovision-vinner sang på Allsang på Skansen
Les også
Selbekk svarer om ambassadeflytting, Eurovision-seier og 70-årsjubileum