SKJERMDUMP: Nettstedet sexfordeg.no er en del av «Uke 6»-­materiellet til foreningen Sex og Politikk.

Dette skal norske barn lære om sex og samliv

Mens kristne seksualråd får kritikk av fylkeslege, får foreningen Sex og Politikk ros med forbehold for skoleprosjektet «Uke 6».

For femte år på rad står foreningen Sex og Politikk denne uken bak undervisningskampanjen «Uke 6». De gir gratis materiell til over 860 undervisere ved skoler over hele landet, noe som skal gjelde rundt en tredel av skolene, ifølge Sex og Politikks nettside.

LES: Frikjenner kristent helsepersonell

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Årets tema er «Familier» der elevene gjennom øvelser og metoder skal snakke om «mangfoldet av familieformer som finnes».

Målet er å diskutere «forestillinger, normer og visjoner om «den gode familien»».

– Å gi barn og unge et innblikk i hvor forskjellige familier kan være, vil kunne bidra til å gi en større romslighet og aksept overfor de familiene som ikke er det mange oppfatter som «en vanlig familie», med far, mor og barn, skriver Sex og Politikk på sin nettside.

Tidligere tema har vært kjønn, grensesetting, å være seg selv og kroppsidealer.

Bondage

I tillegg tilbyr foreningen nettsiden sexfordeg.no for 7.-10. klasse med spill, filmer, quiz, debattforum og «sexikon» for å lære om seksualitet.

«Sexikon», som spiller på leksikon, har en A til Å-liste som på en faktabasert måte forklarer begreper, kroppsdeler og slanguttrykk som abort, porno, kroppsbehåring, bryster, cybersex og onani.

Også definisjoner av bondage, morgenreisning og ronking har sin plass.

– Jeg ville aldri som lærer ha brukt denne siden uten å tenke godt gjennom det og sette meg godt inn i stoffet, sier Kjartan Ørnes, daglig leder i Kristent Pedagogisk Forum (KPF), til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bak enhver forfatter eller utgiver eksisterer det en holdning eller baktanke, ingen er nøytrale når det kommer til livssyn, fortsetter Ørnes.

Eksempler

Oralsex – «Oralsex betyr å kysse, suge eller slikke en annens kjønnsorgan»

Bondage – «Bondage handler om å bruke tråder, rep, kjeder eller lignende for å holde en person mer eller mindre fast som del av en sexlek. Bondage kan være alt fra å ha på et par håndjern til å være bundet med tau fra topp til tå.»

Skilsmisse – «Når et ektepar ikke ønsker å være gift lenger, kan de skilles. (...) Det å skilles er i dag en ganske vanlig måte å omorganisere familielivet på. I Norge er der sirka 10.000 skilsmisser om året.»

Abort – «Abort betyr at en graviditet avbrytes. Ved selvbestemt abort velger den gravide selv å avbryte svangerskapet.»

Under noen begreper inviterer nettsiden til ettertanke:

Onani – «Visste du at i gamle dager så man på onani som syndig og urent?»

Gruppesex – «Før man beslutter seg for å være med på gruppesex må man forsikre seg om at alle ha lyst til det, og kjenne til hverandres forventninger, grenser og ønsker.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjemper for abort

Bak «Uke 6» står den politisk uavhengige foreningen Sex og Politikk. Siden 1969 har den vært en pådriver for selvbestemt abort, trygg prevensjon og undervisning om seksualitet og prevensjon. Den gang het det Norsk forening for familieplanlegging.

SKJERMDUMP: Nettstedet sexfordeg.no er en del av «Uke 6»-­materiellet til foreningen Sex og Politikk.

I 1994 ble navnet endret til Norsk forening for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (NSRR). Fra 2009 fronter de seg selv som Sex og Politikk.

Foreningen er blant annet tilsluttet International Planned Parenthood Federation (IPPF), verdens største frivillige organisasjon innen familieplanlegging. De kjemper for sikker, moderne og billig prevensjon, rett til abort og fri mulighet til å praktisere sin legning.

Dansk opplegg

Opplegget for «Uke 6» har foreningen hentet fra et tilsvarende opplegg fra Sex og Samfund i Danmark. De to organisasjonene har en samarbeidsavtale, og dansk materiale oversettes til norsk undervisning.

I 2012 fikk Sex og Politikk rundt 1,6 millioner kroner i statsstøtte til informasjonsarbeid om seksualitet og forebygging av uønsket svangerskap og abort. Den gang var 42.000 elever fra alle landets fylker påmeldt «Uke 6».

Sex og Politikk er også engasjert i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i utviklingspolitisk arbeid, og støttes av Utenriksdepartementet, Norad, Fokus, FN og flere andre organisasjoner.

Savner spørsmål

Kjartan Ørnes, daglig leder i Kristent Pedagogisk Forum, mener at siden sexfordeg.no totalt sett kan fungere som et godt verktøy for lærere med et bra verdigrunnlag, og som vet hvordan de skal bruke den i undervisningen.

– Umiddelbart, uten at jeg har fått sjekket ut alt ved denne nettsiden, tenker jeg at en trygg og verdibevisst lærer trenger å vite hva som foregår i den verden som elevene forholder seg til utenfor skolen. Alle disse oppslagsordene i «sexikonet», i hvert fall de tabloide, er ord som barn og ungdom i den alderen bruker uten at de nødvendigvis kjenner til betydningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel er ikke Ørnes, som har jobbet ni år i skolen, helt fornøyd med måten enkelte ord og uttrykk blir forklart på.

– «En vanlig måte å omorganisere familielivet på» er en for lettvint beskrivelse av hva skilsmisse er. Det burde vært stilt flere spørsmål under fanen «Verdt å tenke over». Når det kommer til bondage beskrives det bare hva praksisen er. Det burde stått noe om at dette ikke er vanlig å praktisere for barn og unge i denne målgruppen.

Han mener også at beskrivelsen av oralsex ikke strekker helt til.

– Her vises det bare til fakta som går på hvor vidt det kan føre til sykdom, og ingenting som går på det følelsesmessige, relasjonsmessige, eller på holdninger. Det kan jo være det hele er ment å være rent opplysende, men jeg savner at det også blir stilt noen spørsmål under fanen «Verdt å vite».

Siden inneholder også en rådgivningsguide. Ørnes mener at denne seksjonen fungerer som en god oppfølger til «sexikonet».

– Trenger 13-åringer i det hele tatt å vite hva bondage er?

– Ideelt sett ikke. Men samtidig er det blitt sånn at lærere bør regne med å kunne disse tingene, slik at de kan forklare hvis det eventuelt skulle komme opp.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Post by Dagen.

Sex og Uke 6

Her er andre informasjonstjenester helsenorge.no viser til når det gjelder seksuell helse:

Sex og samfunn – senter for ung seksualitet.

Klara-klok.no – Helse­direktoratets helsestasjon for ungdom på nett. Røde Kors-telefonen for barn og unge

Skeiv Ungdoms Ungdomstelefon

Harry Benjamin ressurssenter

Aksept– senter for alle berørt av hiv.

Helseutvalget – sammen for bedre homohelse. Amathea –for ufrivillig gravide.

Denne uken får elever på 4.-10. trinn seksualundervisning basert på kampanjen «Uke 6».

Årets tema er «familier» der elevene snakker om «mangfoldet av familieformer som finnes».

Det skjer i regi av organisasjonen Sex og Politikk - Norsk forening for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (NSRR). Den ble stiftet i 1969.

Uke 6

Denne uken får elever på 4.-10. trinn seksualundervisning basert på kampanjen «Uke 6».

Årets tema er «familier» der elevene snakker om «mangfoldet av familieformer som finnes».

Det skjer i regi av organisasjonen Sex og Politikk - Norsk forening for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (NSRR). Den ble stiftet i 1969.

Les også
Frikjenner kristent helsepersonell
Les også
Nå blir jobbmiddagene 99 prosent promillefrieBetanien-saken
Les også
«Villmarksbarna» får pris
Les også
Åpner tilsynssak mot helsepersonell i guttogjente-fagråd
Les også
Vil finne ut hvem som har deltatt på sex-festerBetanien-saken