Rom for unge: Hermund Haaland deltok på det femte Hauge-seminaret i Fosnavåg, og oppfordret tilhørerne til å lage rom for de unge og dele erfaringer og kunnskap. Foto: Halldis Bjerkvik Volle

– Det er ikke så farlig å tjene mye penger

– Det er altfor mange kristne som blir sykepleiere og lærere, sier Hermund Haaland i tankesmien Skaperkraft. Han mener det trengs mer risikovilje.

– Velferdsstaten tar seg godt av oss og mange velger trygge livsveier. Vi har arvet skoler og institusjoner fra besteforeldrene våre som vi er gode på å forvalte. Men det er få kristne ledere som er villige til å ta risiko og gjøre endringer. Vi må våge å omstrukturere, sier Haaland.

Han holder innlegg på det femte Hauge-seminaret som arrangeres i Fosnavåg på Sunnmøre. Haaland roser Per Sævik (74), som haugianer og sentral aktør i den maritime klynga.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han er profesjonell, tenker langsiktig og bærekraftig, skaper arbeidsplasser og er en samfunnsbygger.

GODT GULL

– For meg er gullet godt når det forvaltes på en god måte, forteller Per Sævik i boka Gründere bygger Norge. Sævik er god for 1,5 milliarder kroner, og har skapt over tusen arbeidsplasser.

Nå er Sævik medeier av Thon Hotell Fosnavåg, som også inkluderer kino, konsertsal og offshore-simulator. Han er kjent for å være raus. Selv bor han og kona i et husbankhus fra 70-tallet.

Veien frem mot dagens suksessrike shippingkonsern har ikke vært enkel, og på 80-tallet holdt det på å skjære seg fullstendig. Tillit fra lokale banker var avgjørende.

TRENGER DRAHJELP

Haaland er opptatt av at de som er yngre trenger forbilder, og at eldre må være frimodige med tanke på overføringsverdien av erfaringene og kunnskapen som de har.

– Dere som har gått foran må hjelpe de som er yngre. Finn en venn, noen som er yngre enn deg, som du kan støtte og gi plass til, sier han.

Selv savnet lederen for Skaperkraft at noen fortalte ham som ung at det gikk an å være kristen og jobbe innen næringsliv.

NÆRINGSLIV OG STAT

Tidligere på dagen var det seminar for ordførere og næringslivsledere, med fokus på Hauge som gründer og næringslivsleder. Kommunen Herøy ble brukt som eksempel på samarbeid mellom næringsliv og kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF-ordførerne i nabokommuner mener det er mye å lære av Hans Nielsen Hauge.

– Han var langt forut for sin tid når det gjaldt arbeidervelferd, for eksempel, sier Arild Iversen, som er ordfører i Volda.

– Hauge verdsatte og løftet opp kvinnene, og det var revolusjonerende på den tiden, kommenterer ordfører i Vanylven, Jan Ove Helgøy.

MÅ HA MÅL OG MENING

– Det var vanskelig for Hauge å få kristne inn i handel fordi de mente det var synd, forteller Sigbjørn Ravnåsen, leder for Haugeinstituttet, til de som sitter i salen.

Når unge studenter kommer til Hauge School of Management spør professor Magne Supphellen hvorfor de ønsker å bli økonomer, og hvordan de ønsker å være som ledere. Han mener det må satses på de unge.

– Kampen står om ungdommen. Det er de som skal styre landet om noen år, og de vil styre etter de mål, visjoner og drømmer som de har. Derfor er det viktig at vi kommer inn der.

Les også
En arbeider er verd sin (lave) lønn
Les også
Langt færre søk i skattelisteneSkattelister 2013
Les også
Ledere for kristne skolerSkattelister 2013
Les også
Pastorer og kirkeledereSkattelister 2013
Les også
Her er inntektene til de kristne medietoppeneSkattelister 2013