Østre Porsgrunn kirke i Telemark.

Denne kirken ble kåret til «Norges styggeste»

I 2019 kunne Østre Porsgrunn kirke endelig åpne dørene etter at byen hadde kranglet i årevis om hvordan den skulle se ut. – Den forsoningen som ble skapt har Dagen brent ned, sier kirkesjef.

Den siste uken har Dagens lesere fått kåre «Norges styggeste kirke. Det har kommet inn over sju og et halvt tusen stemmer, og etter at avstemmingen er lukket ser pallen slik ut:


Artikkelen fortsetter under annonsen.

1. Østre Porsgrunn kirke i Vestfold og Telemark: 972 stemmer

2. Rossabø kirke i Rogaland: 807 stemmer

3. Hasle kirke i Oslo: 694 stemmer


Avstemmingen foregikk slik at hver bruker fikk tre stemmer som man kunne fordele på 20 alternativ.

Østre Porsgrunn kirke vant med 165 stemmer ned til neste kirke på listen.

Omstridt kirke

Østre Porsgrunn kirke stod ferdig høsten 2019, åtte år etter at den gamle kirken ble påtent og brant ned til grunnen i 2011. Den gamle kirken var en korskirke fra 1760 og var en kirke som mange i Porsgrunn hadde et nært forhold til.

Da man begynte å planlegge byggingen av en ny kirke var lokalbefolkningen veldig uenige om hvordan den skulle se ut. En aksjonsgruppe som ønsket å gjenoppbygge en kopi av den gamle kirken ble raskt opprettet, mens kirken selv ønsket seg en mer praktisk og moderne kirke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne kirken blir et bygg for framtida. At den dekkes med porselensplater synes jeg er en genistrek. Det bygger på Porsgrunns image som porselensbyen, sa sogneprest Ivar Brobakken til Porsgrunns Dagblad i 2015.

Porsgrunn kirkelige fellesråd gikk for å bygge en ny kirke, og den ble vigslet i september 2019.

Debatten var likevel ikke død.

– Den nye, moderne kirka vår ser ut som noe barnebarnet mitt kunne bygd med lego. Jeg har lovet meg selv at jeg aldri skal gå inn der, sa lokalpolitiker Siren Johnsen (V) til NRK da kirken stod ferdig.

Hun var en av dem som ivret for en gjenoppbygging av den gamle kirken.

Dagen kjenner til at aksjonsgruppene som mobiliserte for gjenreising av kirken, også har mobilisert i sosiale medier for å «vinne» denne kåringen.

– Humoristisk jippo

– Gratulerer med tittelen Norges styggeste kirke. Hvordan føles det?

– Jeg vet ikke om jeg føler så mye, sier kirkesjef Johannes Sørhaug i Porsgrunn kirkelige fellesråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har all mulig forståelse og respekt for at media har rett til å ta opp akkurat hva de vil, men jeg synes at avisen burde tatt en liten runde blant kirkene og fått en større forståelse for situasjonen i lokalsamfunnene før man laget en slik kåring, sier kirkesjef Johannes Sørhaug i Porsgrunn kirkelige fellesråd.

Han forteller at debatten rundt kirkebygget hadde lagt seg de siste månedene, men at den har blåst opp igjen i lokalavisene og sosiale medier i etterkant av Dagens kåring.

Det hadde Sørhaug ønsket å unngå.

– Nå når uroen var i ferd med å legge seg, får vi en ny runde med sure leserinnlegg og meldinger i media. Så jeg liker passe godt at dere satt i gang en sånn kåring. Det blir oppfattet lokalt som en støtteerklæring til kritikerene.

Sørhaug har vært med i prosessen siden den gamle kirken brant. Han sier at menigheten nå først og fremst er glad for at de har et kirkebygg å gå til.

– Den forsoningen som ble skapt har dere brent ned. Jeg er verken såret eller «vonbroten», men jeg kunne tenkt meg en journalistisk tilnærming som hadde mer fokus på det positive som skjer i kirken, i stedet for en humoristisk jippo, sier Sørhaug, og legger til:

– Men vi abonnerer fortsatt på Dagen og har ikke tenkt til å si den opp.

Sur andreplass

Andreplassen på lista gikk til Rossabø kirke i Haugesund. Den ledet lenge kåringen, men ble forbigått da aksjonsgruppene i Porsgrunn mobiliserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vanskelig å ta denne kåringen alvorlig, og jeg tenker sånn at alle ting tjener til det gode for den som elsker Gud. Alt kan brukes til noe godt, og skulle vi ha vunnet denne konkurransen, så hadde det kanskje økt oppmerksomheten rundt kirkebygget vårt, sier kirkeverge Kjetil Nordstrøm i Haugesund kirkelige fellesråd.

Han var tidlig ute i lokalpressen og sa at han ikke så særlig negativt på nominasjonen. Han lovet til og med kake til de ansatte dersom kirken vant kåringen.

Kakefesten er foreløpig avlyst.

– Ja, det blir nok ikke kake, men kanskje en svissrull, ler Nordstrøm.

«Disser» kirker

Bakgrunnen for kåringen var at student Magnus Løken (25) spurte Twitter om Jørpeland kirke i Rogaland er Norges styggeste kirke.

Den har skapt et stort engasjement i sosiale medier, og det har vært høy temperatur i både Dagens kommentarfelt og lokale Facebook-grupper.

Kåringen har også skapt delte meninger rundt om i kirke-Norge. Noen har ment at Dagen ikke burde satt i gang kåringen.

– Hva i all verden er det dere driver med, Dagen? Jeg har fått flere henvendelser fra folk som er fortørnet over at Dagen «disser» kirken deres. Å redusere dette til en lettvint sak om tilfeldig smak og behag, det holder bare ikke, skrev kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på sin egen facebookside i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Twitter-storm om «stygge» kirkerNorske kirker
Les også
Det folkelige kirkeengasjementet