Deler av slottet blir asylmottak

Asylpolitikk er mer enn 17.mai-taler, sier Dagrun Eriksen. Den fungerende KrF-lederen er begeistret for at deler av kjelleren på slottet blir akuttmottak for asylsøkere.

Oppdatert: Dette er altså avisen Dagens 1. april-spøk i år. Håper den fikk deg til å smile. Vi synes det er vel verdt å lese hele saken. God dag!

Slottet

Asylmottak-nyheten skal etter planen offentliggjøres på Slottsplassen i ettermiddag, men Dagen kan allerede nå presentere de viktigste detaljene i det som sannsynligvis er en sak som vil vekke betydelig internasjonal oppsikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trolig er det første gang et kongelig slott brukes til å innlosjere asylmottakere eller flyktninger.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende. Men dette passer jo godt inn i den inkluderingsvennlige profilen kongefamilien har hatt over tid, sier hoffreporter Kjell Arne Totland.

Les også:Fortsatt helt konge i kirken

Morsomhet

Etter det Dagen forstår, skal ideen om å gjøre deler av kjelleretasjen på slottet om til asylmottak ha oppstått nærmest som en spøk etter atkongeparet besøkte det store transittmottaket i Råde i Østfold i fjor høst.

Sylvi Listhaug (Frp), som var med på turen til Østfold, skal under en lunsj med kongeparet ha sagt at «Hans Majestet har vel noen rom ledige, han også.»

Morsomheten ble overhørt av dronning Sonja, som noen dager senere tok kontakt med Listhaug og takket for «en glimrende idé».

– Jeg kan bekrefte at dronningen ringte meg, men ut over dette har jeg ingen kommentar til denne saken, sier innvandringsministeren til Dagen.

«Sabotasje»

En av grunnene til tausheten kan være at Listhaug selv skal ha vært lite begeistret for planene omasylmottak i slottskjelleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Statsråden opplever dette nærmest som en sabotasje mot innstramningene hun selv prøver å få til i norsk asylpolitikk. Listhaug føler at Norge sender noen helt feile signaler ut i verden når kongehuset åpner dørene for asylsøkere, sier en sentralt plassert kilde iFrp.

– Men hun vil selvsagt ikke legge seg ut med kongehuset. Derfor gjetter jeg at hun setter opp et bredt glis og gjør gode miner til slett spill når nyheten skal sjøsettes, sier den samme kilden.

Les:Skal lære integrering av menigheter

Støtte fra KrF

 

– Det skal bli artig å høre hvaPer Sandberg sier til dette, humrer hun.

– Helt konge, sier Venstre-lederTrine Skei Grande.

– Kongefamilien har rett fokus, påpeker Ap-lederJonas Gahr Støre.

Bowling og basseng

Mens store deler av Det kongelige slott har gjennomgått en nærmest total renovering etter at dronning Sonja inntok den staselige bygningen i 1991, har store deler av kjelleretasjen vært i dårlig forfatning. Det har vært store fuktproblemer, og biler fra flere skadedyrselskaper er sett på baksiden av Slottet på nattestid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne situasjonen forandret seg imidlertid radikalt da planene om asylmottak ble vedtatt på et møte mellom Slottet og Statsbygg tidlig på nyåret.

Motvillig skal Statsbygg ha gått med på å omdisponere midler og stille nærmere 25 millioner til rådighet for renovering og ombygging av 450 kvadratmeter bestående av to oppholdsrom, to kjøkken, en firebaners bowlinghall, en liten svømmehall og 30 dobbeltrom.

Riksantikvaren skal ha godkjent planene, men stilt seg skeptisk til gravingen som måtte til for å lage bassenget. Riksantikvaren skal heller ikke ha vært begeistret for utsiktene til at det spilles bowling i den fredede 1800-tallsbygningen.

Les:Sarons dal kan fylles med asylsøkere

Misunnelse

Etter planen skal mottaket på Slottet ta imot 25 kvoteflyktninger allerede neste uke.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er ikke udelt begeistret for planene.

– Godt ment, men jeg er redd det vil skape misunnelse hos dem som må ta til takke med et tradisjonelt mottak, sier generalsekretærAnn-Magrit Austnå.

Forfatter, journalist, islamkritiker og republikanerHege Storhaug mener saken vil svekke kongehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan nå risikere at kjelleren i Norges fremste symbolbygning blir et arnested for islamsk ekstremisme. Da er både innvandringsdebatten og monarkiet blitt en parodi på seg selv, mener hun.

Følg også debatten på våre Facebook-sider.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.