Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar imot utenriksminister Børge Brende (H) i Jerusalem tirsdag. Det skjer to måneder etter at Netanyahu klarte å stable en regjeringskoalisjon på beina. Foto: Jim Hollander / Reuters / NTB scanpix

Brende med dyster analyse før Midtøsten-møter

Bildet ser mer komplisert og mørkere ut enn på lenge, forklarer utenriksminister Børge Brende (H) før møter med israelske og palestinske ledere.

Én grunn til pessimismen er den nye regjeringskoalisjonen til statsminister Benjamin Netanyahu, som tar imot Brende tirsdag. I regjeringen sitter det flere høyrepartier som har gitt klar beskjed om at de ikke ønsker noen palestinsk stat, som er det verdenssamfunnet jobber for.

– Det er ingen tvil om at dette ser mer komplisert og mørkere ut enn på lenge, sier Brende til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BRENDE: – Et Europa uten jøder er ikke Europa

Han klamrer seg til et håp om at det fortsatt skal være flertall i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset for en tostatsløsning, som innebærer en egen, palestinsk stat ved siden av Israel.

– Mitt klare budskap til statsminister Netanyahu vil være at man må gjenoppta en politisk prosess med en sikte på en tostatsløsning, sier Brende.

Han mener dette er det eneste alternativet, og at mangel på fremgang i prosessen vil føre til økt frustrasjon på palestinsk side, en mer internasjonal konflikt og økt voldsbruk.

Tostatsløsning

Analytikere har gjort narr av Netanyahu, som i valgkampen ga klar beskjed om at han ikke ønsket noen tostatsløsning. Men rett etter at seieren var i boks, gikk statsministeren tilbake på dette og sa at han likevel ønsket to stater.

– Netanyahu har sagt at han ønsker en tostatsløsning, selv om man kunne få inntrykk av noe annet i valgkampen, konstaterer Brende.

LES: Norsk-svensk fiskebåt setter kursen for Gaza

Han understreker at Israel vil bli vurdert ut fra det landet «faktisk gjør» i tiden fremover, og at verdenssamfunnets krav til både israelere og palestinere er at de setter seg ned sammen igjen og gjenopptar dialogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Brannfakkel

Brende fremholder at økonomisk forutsigbarhet – at Israel ikke holder tilbake palestinske skatte- og avgiftsinntekter – er avgjørende for palestinerne.

– Et viktig poeng for meg er også at Israels regjering ikke starter oppføring av nye bosetninger. Det vil være en brannfakkel overfor palestinerne, sier han.

Allerede få timer etter at Netanyahus regjering var på plass, kom det meldinger om at regjeringen har åpnet for bygging av 900 nye boliger i palestinske områder i Øst-Jerusalem.

Nytt givermøte

Utenriksminister Brendes besøk til Midtøsten er en del av forberedelsene til møtet i givergruppen for palestinerne, AHLC, i Brussel 27. mai.

Brende møter Netanyahu tirsdag og skal også møte palestinernes president Mahmoud Abbas under reisen denne uken.

Norge har ledet AHLC siden starten i 1993, og de siste årene har milliarder av dollar vært satset på å bygge palestinske statsinstitusjoner. Mange givere, spesielt i Midtøsten, har imidlertid i stadig større grad stilt seg kritisk til denne strategien, som hviler på at en politisk løsning på konflikten skal bane vei for en selvstendig, palestinsk stat.

Etter at den hittil siste USA-ledede prosessen falt sammen for et år siden og en ny krig ble utkjempet på Gazastripen i fjor sommer, råder på nytt pessimismen.

Les også
Regjeringen skal lage plan mot jødehatForslag til tiltak
Les også
Brende: – Uakseptable dødsdommer i Egypt
Les også
– Dagens antisemitter angriper den jødiske statenIsrael-korrespondenten
Les også
Tyrkia: Uro i hele Midtøsten om Mursi henrettes
Les også
Brende til Israel og Palestina