INDUSTRIOMRÅDE: Det finnes over 100 fabrikker i landsbyen Barkan vest for Ariel midt i Samaria. Tusenvis av palestinere er ansatt ved fabrikkene, flere av dem i ledende stillinger ved bedriftene.

Bosetterne flytter aldri fra Samaria

De mener tanken om en palestinsk stat i Judea og Samaria er feil. – Det har Oslo-prosessen vist. Området hører til Israel, men må få styre seg selv, sier David Ha`ivri.

De 37 jødiske landsbyene eller «bosettingene» i Samaria med sine over 200.000 innbyggere, er kommet for å bli. De sier rådgiver David Ha´ivri (55) i Områdestyret for Samaria som ligger i den jødiske landsbyen Barkan vest for Ariel. Barkan er også et større industriområde med en rekke store israelske bedrifter med hundrevis av palestinske ansatte.

Les mer om valget i Israel her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken er aktuell i den israelske valgkampen etter at leder Naftali Bennett i det høgreorienterte Bajit Jehudi (Jødisk hjem) har tatt til orde for å annektere de områdene som Israel administrerer på Vestbredden eller 60 prosent av Judea og Samaria.

Feilslått politikk

– Ideen fra Osloavtalene om en tostatsløsning er feilslått. Det internasjonale samfunnet har investert milliarder på milliarder i dette konseptet med oppbygging av statlige palestinske institusjoner uten at De palestinske myndigheter (PA) har brukt pengene til det de skulle. I stedet er vi vitne til en utstrakt korrupsjon der pengene brukes til bestikkelser og forsvinner inn på private bankkontoer, sier David Ha´ivri til Dagen.

For det andre viser han til dominansen av ekstreme krefter blant palestinerne, som ikke ønsker å eksistere i fred ved siden av staten Israel. Og for det tredje peker han på kravet om etnisk rensing av jøder i en eventuell palestinsk stat, et krav som Israel ville blitt fordømt for fra resten av verden, men som verdenssamfunnet godtar når det kommer fra PA.

La Israel overta

– Det er på tide at verdenssamfunnet ser realitetene i øynene og ikke lenger blander seg inn i konflikten mellom Israel og palestinerne. Det fører bare til flere problemer, sier Ha`ivri.

– Løsningen som stadig flere skjønner må komme, er å la Israel administrere hele området fra Jordanelva til Middelhavet. Det nåværende palestinske styret må omgjøres til et områdestyre for hvert av de store palestinske befolkningsområdene der de har utstrakt selvstyre, for eksempel for Ramallah, Jeriko, Betlehem, Hebron, Nablus, Jenin og Tulkarm. Her bor 90 prosent av palestinerne i dag, og i fredelig sameksistens med Israel vil de få det langt bedre enn de har det i dag, legger han til.

Boikott rammer feil

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er klar over den sterke reaksjonen fra EU og resten av den vestlige verden på disse tankene. For noen dager siden truet EU med sanksjoner mot Israel og boikott av israelske varer produsert i Judea og Samaria dersom det ikke blir fortgang i fredsforhandlingene etter valget i Israel.

– Boikott er en selvødeleggende politikk som vil gå ut over de som innfører boikotten. De tror dette virkemiddelet skal hjelpe palestinerne til å nå sine mål om en palestinsk stat, mens det i virkeligheten rammer palestinske arbeidere på våre bedrifter i Samaria. I verste fall må vi flytte bedriften, palestinske ansatte mister jobben og sitter igjen som de store taperne, sier Ha´ivri.

Palestinske arbeidere

Talskvinne Dina Cohen i Områdestyret for Samaria (30) opplyser det er flere tusen palestinere ansatt ved de 100 bedriftene bare i Barkan.

– Her opplever vi samarbeidet mellom israelere og palestinere på sitt beste. Palestinerne er likestilt med israelerne og får samme lønn som israelerne og er ansatt på de samme vilkår. Ved flere av bedriftene er det palestinske direktører med mange israelere under seg. De som foreslår å boikotte oss, vet ikke hvordan forholdene virkelig er. De burde ta seg en tur og se med egne øyne hvordan vi har det, sier Cohen.

Omfattende landbruk

I de 37 jødiske landsbyene (bosettingene) og de 10 illegale «utpostene» er det vindruedyrking som er viktigste næringsveien. Mange dyrker også grønnsaker og frukt, og i Samaria foregår den største egg- og osteproduksjonen i hele Midtøsten. Cohen forteller at tallet på jødiske nybyggere i Samaria vokser for hvert år.

– Vi har en befolkningsvekst på 10 prosent, langt over gjennomsnittet i Israel ellers. Fra media får folk inntrykk av at det bare er ekstreme religiøse jøder som slår seg ned i Samaria. Det kommer like mange sekulære jøder til Samaria som ortodokse, og nesten alle av dem har mange barn, forteller Cohen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For noen år siden ble det sagt at palestinerne ville ville utgjøre en demografisk bombe for Israel på grunn av det høye barnetallet. Nå har tallet på barn i palestinske familier falt dramatisk, mens jødiske familier i Samaria har langt flere barn enn tidligere, sier hun.

Er fred mulig?

– Er det mulig for jøder og palestinere å leve sammen i fred?

– Det tror jeg, og det opplever jeg hver eneste dag. De fleste merker ikke konflikten i det daglige liv. Terror og overgrep hører med til unntaket, men det er det media skriver om, og derfor tror alle at vi lever i krig med hverandre. Men slik er det altså ikke, sier Dina Cohen.

Samaria

37 jødiske landsbyer, 10 utposter.

Nærmere 300.000 jødiske bosettere

Barkan – administrasjonssentrum for Områdestyre for Samaria.

Over 100 bedrifter i Barkan.

Tusenvis av palestinere arbeider i bedriftene.

Ariel er største byen med 22.000 innbyggere; 5.000 studenter ved universitetet.

Les også
En verdig prisvinner
Les også
Stor gullskatt funnet ved Cæsarea
Les også
Netanyahu kan bli satt under etterforskningFakta om Benjamin Netanyahu
Les også
Livredde jødiske foreldre i OsloJøder i Norge
Les også
Vanskelig kamp mot erstatningsteologien