USA skal blant annet lagre slike stridsvogner av typen typen M1A1 Abrams i Midt-Norge. Bildet er fra Irak. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach / NTB Scanpix

Amerikanske stridsvogner skal lagres i Norge

Tunge amerikanske stridsvogner erstatter nå lastebiler og personellkjøretøy i de fremskutte amerikanske militærlagrene i Midt-Norge.

Amerikanernes erfaringer fra krigene i Afghanistan og Irak er årsaken til endringene i utstyret, ifølge forsvarskilder. Det skriver Adresseavisen.

Det amerikanske skipet USNS PFC Dewayne T. Williams kommer 10. august til Namdalseid. Lasten består blant annet av tunge tanks av typen M1A1 Abrams, pansrede personellkjøretøy og pansrede landgangsfartøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utstyret er mer moderne og tyngre pansret enn det som tidligere var lagret i de midtnorske fjellhallene, skriver avisen.

Forsker Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener at de nye stridsvognene i Trøndelag viser at amerikanerne ser mørkt på utviklingen i Europa.

– Dette kan ha sammenheng med konflikten i Ukraina, sier Ulriksen.

Han peker på at sikkerhetssituasjonen i Europa forandret seg da opprørerne i Øst-Ukraina brøt med Ukraina, og Russland annekterte Krim.

– Det markerte inngangen til en ny epoke der mellomstatlige konflikter i Europa blir mer sannsynlig, mener han.