UGYLDIG: På utmelding.no finner vi dette skjemaet (bildet). Men den nye løsningen er at det ikke er i tråd med lovverket og Den norske kirke godtar bare skriftlige henvendelser eller personlig oppmøte ved utmelding. FOTO: Screenshot utmelding.no

3800 personer meldte seg ut av kirken

Kirken opplever utmeldingskaos etter å ha mottatt over 3800 eposter om utmeldelse via nettstedet utmelding.no. Utmeldingene er ugyldige sier Trude Evenshaug.

Fritanke.no skriver om det nye nettstedet Utmelding.no som skapte utmeldingskaos for kirken i helgen. Det ble lansert en løsning hvor man enkelt kunne fylle ut et skjema på nett for å bli meldt ut av Den norske kirke. «Meld deg ut av kirken på nett, helt gratis» var overskriften til det nylanserte nettstedet.

Utmelding.no informerer om at deres nettside drives privat, frivillig og med livssynsnøytralt initiativ. De som startet opp siden mottar heller ingen støtte fra det offentlige eller fra andre trossamfunn.

Kirkerådet og Kirketorget i Oslo har mottatt over 3800 eposter i helgen og mandag etter at det ble fylt inn utmeldingsskjema via det nye nettstedet, skriver fritanke.no.

De skriver også at problemet med den nye løsningen er at det ikke er i tråd med lovverket og Den norske kirke godtar bare skriftlige henvendelser eller personlig oppmøte ved utmelding. Det står tydelig på kirken sine nettsider at epost-utmeldelse ikke godtas.

Ikke gyldig

I et intervju med fritanke.no sier kommunikasjonsdirektøren Trude Evenshaug i Den norske kirke

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ikke måten å gjøre det på. Man kan ikke melde seg ut på epost. Vi forhører oss imidlertid nå med departementet om hvordan vi skal forholde oss til de som i god tro har «meldt seg ut» av kirken. Vi ønsker å ta disse på alvor.

På Twitter i dag kom denne meldingen fra Evenshaug «Kulturdepartementet melder at man ikke kan melde seg ut av Den norske kirke via utmelding.no Bruk kirkens nettside kirken.no.»

– Folk bør følge den utmeldingsprosedyren staten har bestemt at gjelder. Dette er ikke noe kirken bestemmer selv. Etter vår forståelse av lovverket krever behandling av sensitive data en sikker løsning. Behandling av slike data over epost er ikke det. Vi ønsker oss en MinID-løsning, men det har vi foreløpig ikke fått midler til å utvikle, sier Evenshaug til fritanke.no.

Les også
Reagerer sterkt på utnevnelse
Les også
Ingen konservative biskoper
Les også
500 lærere har meldt seg ut av Utdanningsforbundet