Tusen takk, Trump

Donald Trump viser seg som en trofast alliert av den jødiske staten.

Hvorfor skal det eneste demokratiet i Midtøsten belønnes av andre vestlige demokratier med diplomatisk pariastatus?

Hvorfor fortsetter verdens nasjoner med å ydmyke Israel ved å nekte å plassere sine ambassader i hovedstaden Jerusalem?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvorfor skal ikke Israel, som alle andre nasjoner, selv få bestemme hvilken by som skal være landets hovedstad?

President Trump Gives a Statement on JerusalemPresident Trump delivers a statement on Jerusalem. Posted byThe White House on 6. desember 2017

 

Verdenssamfunnets behandling av Jerusalem har rett og slett vært et skammens kapittel. Det er på tide at denne internasjonale uretten mot Israel får en slutt.

Og nå har altså verdens mektigste nasjon, den eneste gjenværende supermakten og Norges fremste allierte, tatt de første stegene for å avslutte denne grove forskjellsbehandlingen av den jødiske staten.

I sin tale onsdag kveld norsk tid kom USAs president Donald Trump med den erklæringen vi har ventet så lenge på. Å anerkjenne Jerusalem og flytte den amerikanske ambassaden dit har vært blant Trumps klareste løfter helt fra han startet sin primærvalgkamp tilbake i 2015.

Men han startet sin presidentperiode med å gjøre det tre amerikanske presidenter har gjort før ham. Også Trump signerte den halvårlige utsettelsen av Kongressvedtaket fra 1995 om å flytte ambassaden.

Det var derfor usikkert om også dette valgløftet fra Trump skulle gå i glemmeboken så snart han var valgt, i likhet med alt det andre han hadde sagt «I will fix it» om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se video: Kakefest for Trump på Hamar:

– Halleluja for Trump - Israel-venner med spontan kakefest«Halleluja for Trump»: Norske israelvenner sang, jublet og laget spontan kakefest over nyheten om anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad. «Dypt bekymringsfullt», sier Mellomkirkelig råd. Se hele videoen og les reportasjen på Dagen.no: http://alturl.com/evu9z ** Bruk DEL-knappen om du vil at flere skal få se videoen ** Israel-korrespondenten - Inger Johanne Jedida Aanje - Donald J. Trump - Livets Senter Hamar - Mellomkirkelig råd - Den norske kirke - Berit Hagen Agøy - Palestinakomiteen i Norge - Kathrine Jensen - Dag Øyvind Juliussen - Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem Norsk Avdeling - Conrad Myrland - Med Israel for fred (MIFF) - Kristenliv - DagensDebatt.no - Dagen Posted byDagen on 6. desember 2017

 

Men denne saken viste seg altså å ikke blant disse. Og det må også vi Trump-skeptikere erkjenne i dag. For vi har som  kjent ikke vært blant Trumps sterkeste støttespillere. Tvert imot har vi vært sterkt kritisk både til kandidaten og til presidenten Trump. Og det er vi for så vidt fortsatt. 

Men rett skal være rett. I dette spørsmålet har Donald Trump vist seg som en trofast alliert av den jødiske staten. Og for det fortjener han en stor takk fra alle oss som kaller oss israelvenner. 

Vi, for vår del, kan ikke se noen gode grunner til å ikke anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Vi kan ikke akseptere argumentene, som blant annet Frps Christian Tybring-Gjedde fremførte her i Dagen, om at USA burde avstått fra å gjøre disse endringene nå, på grunn av den uroen det skaper og fordi det øker terrortrusselen.

Det kan da ikke være slik at terrorister, ekstremister og islamske radikalere skal gis vetorett over amerikansk utenrikspolitikk, eller noen som helst annen politikk, for den saks skyld. Det som er rett å gjøre, bør gjøres uavhengig av hva voldsmenn og fanatikere i Midtøsten mener. 

Og dessuten: Det har da vært demonstrasjoner, uro og terrorisme mot Israel også før Trumps tale. Miljøene som avskyr den jødiske staten, de hater Israel uansett. Uavhengig av anerkjennelse av Jerusalem. Og samme hvor ambassader befinner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men for israelerne er det annerledes. For dem har Jerusalem en helt spesiell status. Jerusalem har siden Kong Davids tid vært det jødiske folks åndelige, kulturelle og identitetsmessige kraftsentrum.

Byen har aldri vært noe annet folk eller nasjons hovedstat. I diaspora, under forfølgelse, diskriminering og til og med under utryddelsesfare har jøder over hele verden hilst hverandre med ordene «Neste år i Jerusalem».

Da hele Jerusalem i 1967 igjen kom på jødiske hender var det en skjellsettende begivenhet i det jødiske folk historie. Jerusalem skulle aldri mer deles. Den har blitt det som den skal være: Israels evige og udelelige hovedstad.

Vi kan vanskelig tenke oss noen bedre 50-årsmarkering av gjenforeningen av Jerusalem enn den anerkjennelsen som verdens mektigste mann har gitt  byen i dag. 

Takk skal du ha, Donald Trump.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-----

Se video:Israelvenner med kakefest for Trump på Hamar «Halleuja for Trump!»