KORONA: Ble jeg ikke med, ville det være som å godta Hitlers fullmaktslover i 1933. Da jeg sa sammenligningen var drøy, fikk jeg høre at ja, men Erna er globalist og deres planer er ikke gode, skriver Bjørn Are Davidsen. På bildet ser vi statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie. 


Konspirasjonsteorier dreper

Mens konspirasjonsteorier før undergravde kristen tro eller folkegrupper, er de nå blitt livsfarlige for oss alle.

Da debatten omDa Vinci-koden raste, ble jeg ofte intervjuet om boken der Jesu etterkommere styrer en stor konspirasjon. Det vanligste spørsmålet i NRK og nærradioer var «Hva er den morsomste konspirasjonsteorien?».

Det falt for døve ører å si at det var viktigere å spørre «Hvorfarlige er slike teorier?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den gang var fokus på teorier som undergravde kristen tro. I dag bør det vel så mye være på teorier som undergraver samfunnet. For konspirasjonsteorier kan være livsfarlige. Ikke minst fordi de dekker behov.

Man ønsker mer kontroll i en usikker verden. Man er fortvilet, kjenner seg liten. Man vil se en sammenheng, mønsteret. Det er godt å være på den rette siden. Jeg har gjennomskuet planen og kan varsle!

Mye handler også om bekreftelse. Det overrasker ikke at noen tror på teorier som støtter eget ståsted, politikk eller religion, eller begge deler. Hillary selger barn fra pizzahuset på hjørnet. Sylvi nører bevisst opp under hatet som tok så mange liv 22. juli! Endelig forstår jeg hvorfor livet er så mislykket. Hvorfor jeg ikke har jobb. Trang leilighet, ingen kjæreste. Jeg skal vise dem!

Hos enkelte kristne er noen konspirasjonsteorier populære fordi de styrker troen på at vi lever i de siste tider. Bibelen blir enda mer aktuell. Tegnene er tydelige. Myndighetene har valgt Satan. Antikrist brukes som apologetikk.

En gjenganger i mange teorier er en global regjering som vil fjerne nasjonsgrenser og gjøre oss til slaver. Jeg ble nylig invitert til en Facebook-gruppe mot regjeringens kriselov.

Ble jeg ikke med, ville det være som å godta Hitlers fullmaktslover i 1933. Da jeg sa sammenligningen var drøy, fikk jeg høre at ja, men Erna er globalist og deres planer er ikke gode.

Vaksiner står sentralt. Mens tonen lenge har vært at de gjør oss sykere, knytter noen dem nå til en ID-standard som kalles ID2020. Denne handler om å bruke vaksinasjonsprogrammer til å gi personnummer koblet til biodata. Dermed kan vi vite hvilke vaksiner barn har.

Dette tolkes imidlertid som en stor plan om en ID-brikke i høyre arm når korona-vaksinen er klar. Denne må jo være dyrets merke. Det handler om vår frelse, så si nei til vaksinen!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Korona inngår i stadig flere teorier. Noen hevder at viruset er laget av USA for å svekke Kina. Andre mener det er en bløff for å stoppe Brexit. At mange blir syke skyldes stråling fra det nye mobilnettet, 5G. Dør vi ikke av det, gjør vi det når vaksinen kommer! Viruset er en bløff for å få oss til å kjøpe vaksiner - som jødene allerede har klare! Blir vi redde nok, betaler vi hva som helst!

I realiteten er faren motsatt. Tar vi færre vaksiner, reduseres vår immunitet mot epidemier. Og selvsagt stiller man bare spørsmål: Jeg sier ikke at det er sånn, men …tenk om korona ikke er mer dødelig enn influensa?

Derfor er det skummelt når Jan Hanvold forteller sine ofte eldre seere i Visjon Norge at viruset «er bygd på en løgn, bygd på en forførelse og som er planta der av makter og myndigheter». Antagelig er det onde åndskrefter og ikke norske myndigheter han sikter til, men inntrykket er det samme: Viruset er egentlig ufarlig.

Det hjelper lite å si at «Vi følger jo myndighetenes pålegg om karantene og hjemmekontor» når han også sier «Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på koronavirus – vi tror på at vi blir smittet av Den hellige ånd».

Hanvold har i ettertid beklaget dette, men enten han forsøkte å være bibelsk, morsom eller kontrær, er kommunikasjonen uforsvarlig. Den nører opp under konspirasjonsteorier som polariserer. Dervi har forstått det, mensde andre er forført.

Dette forsterker ikke bare mistillit, eller kan ende i vold. Færre kan vaske hender. Nekte å ta vaksiner. Lures av kvakksalvere på nett, enten de selger forbønn eller falske medisiner. I stedet for å bremse spredningen av viruset, forsterkes den.

Kan vi motvirke slike teorier? Ja, for noen er dette så overfladisk at informasjon hjelper. Men det er verre når fakta bestrides. Eller teoriene er så tett knyttet til min identitet, tro eller politiske syn at innvendinger tas som propaganda.

Noe jeg har erfart hjelper, er å lage egne teorier. I mine mange foredrag omDa Vinci-koden kom jeg hvert sted med en lokal teori. Trenger du en konspirasjon om Tønsberg eller Kristiansand, er det bare å spørre. Det er god vaksine mot konspirasjonsteorier å se hvor enkelt det er å sette sammen fakta til et mønster. Vaksinen blir ikke dårligere om jeg røper at halvparten er bløff eller halvsannheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke god forkynnelse å koble korona til Antikrist. Epidemier viser ikke at vi lever i de siste tider. På 500-tallet døde tusener hver dag i flere uker i Konstantinopel, byen med verdens største kirke. Kanskje døde halvparten i Europa av Svartedauden. Titalls millioner i spanskesyken.

En måte jeg kan bidra som kristen, er å være et forbilde i å følge helseråd og å hjelpe. Mye av veksten av kristne i Romerriket skyldtes at de risikerte livet for å hjelpe, mens andre rømte på landet. Ikke fordi de var usårlige, men mer opptatt av andre og mindre redde for å dø.

Selvoppofrelse er fortsatt et sterkere vitnesbyrd enn konspirasjonsteorier.