Tegningen viser da Martin Luther ble erklært fredløs under riksdagen i Worms i 1521. Tegning: Anton von Werner
Ingen ortodoks reformasjon
Sentrale begreper fra reformasjonen som «Skriften alene» er fremmede for oss ortodokse. Og begreper som «frelse» og «nåde» blir ikke forstått som i mellomalderen, men som i oldkirken.
I vår tid er kristne blitt flinke til å fokusere på det som er felles. Enhet og samhold er viktig, kanskje spesielt i Norge. Men vi risikerer også samtidig at forskjeller tones ned, underkommuniseres og noen ganger utviskes. Med dette bakteppet, hva skiller oss fra hverandre? Hvordan ser det store bildet ut fra et ortodoks ståsted?
En måte å tydeliggjøre forskjellene på kan være å bruke historie og geografi som en innfallsvinkel. Dersom vi maler med en bred pensel og ser bort fra kristendommens opprinnelige utspring, Jerusalem, vokser luthersk og protestantisk kristendom historisk sett ut av katolsk kristendom med sitt tyngdepunkt i Roma og Vest-Europa.
Av den grunn slår en gjerne, katolsk og protestantisk kristendom sammen under benevnelsen «vestlig kristendom». Ortodoks kristendom er på sin side østlig og skiller seg vesentlig fra vestlig kristendom på flere avgjørende områder.