De tause biskopene

Mens Midtøsten tømmes for kristne er norske biskoper tilsynelatende mer opptatt av å kjempe mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja enn for sine trossøsken i den arabiske verden.

For to år siden kom boken «Den siste nattverd» ut på norsk. Tittelen var ikke ment i overført betydning. Nei, overskriften var konkret og direkte. Den siste nattverd kan være i ferd med å bli feiret i de områdene der kristendommens vugge stod.

Boken er skrevet av den sekulære, danske journalisten og forfatterenKlaus Wivel. Han fikk bok-idéen da han i et åpent brev til den danske utenriksministeren spurte hva regjeringen ville gjøre med forfølgelsen og fordrivelsen av de kristne fra den arabiske verden. Wivel mottok ikke noe svar. I stedet drog han selv av sted tilVestbredden,Gaza, Egypt, Libanon og Irak for å dokumentere de massive overgrepene som begås mot Midtøstens kristne minoritet.

De historiene han formidler i boken er rystende. Kidnapping, drap, voldtekt, tvangskonvertering og økonomisk utpressing brukes systematisk av det muslimske flertallet for å fordrive de kristne. Området der den kristne tro oppstod, står i fare for å bli uten et kristent vitnesbyrd.

Etter Wivels reise har ting gått fra vondt til verre for Midtøstens kristne.Den islamske stat (IS) var ennå på embryostadiet da den danske journalisten samlet inn sine vitnesbyrd. Den muslimske terrorgruppens barbari har satt ytterligere fart på utviklingen mot en total oppløsning av de eldgamle kristne samfunnene i denne regionen.

I forrige uke komLars Akerhaugs bok «Siste jul i Kairo». I likhet med Wivel har han reist rundt til ulike land i Midtøsten for å formidle de forfulgte kristnes rystende historier.

I forbindelse med boklanseringen publiserte han en kronikk i VG der han kommer med skarp kritikk av de norske biskopene for å stort sett være tause mens Midtøstens kristne slaktes ned. Det er en kritikk vi støtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For når så vi sist våre biskoper i de store mediene med et solidaritetsutspill overfor våre brødre og søstre som lider i den muslimske verden? Det kan vi faktisk ikke huske.

Og nå er det jo ikke slik at biskopene akkurat mangler gjennomslagskraft i norsk offentlighet hvis de virkelig vil. De når jo igjennom i mediedebatten med sine utpill mot oljeboring. Eller når de mener seg kompetente til å uttale seg om norsk skattenivå.

I slike saker er de også villige til å bruke kirkelig symbolkraft for alt den er verdt. Tidligere biskopTor B. Jørgensen har for eksempel delt ut vekkerklokke til norske politikere under en demonstrasjon. Budskapet var at nå måtte politikerne våkne i klimasaken. Den var så dramatisk. Lofoten måtte for all del fredes og oljeutvinningen begrenses.

Kanskje det hadde vært en idé for biskopene å dele ut en vekkerklokke til vår utenriksministerBørge Brende også? Som sin danske kollega burde også han spørres hva regjeringen vil forta seg i denne skjebnetimen for kristne trossøsken i den arabiske verden.

For tiden er virkelig i ferd med å renne ut for Midtøstens kristne.