Avholdssakens havari
Kristnes endrede syn på alkohol har mer alvorlige konsekvenser enn at folk synes det har blitt greit å ta et lite glass rødvin til god mat.
«Frelste på fylla» var den talende tittelen på en særdeles interessantreportasje hos kollega Korsets Seier tidligere denne måneden.
Denne saken er faktisk noe av det mest tankevekkende vi har lest hittil i år. Avisen har fulgt fem menighetsaktive kristne – den ene er til og med menighetsleder – på fylletur i Oslo en lørdagskveld i desember.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Artikkelen beskriver hvordan karene, som i dag er rundt 30 år, ble kjent med hverandre gjennom kirke- og misjonsarbeid. De har forkynt, misjonert og disippelgjort. Nesten alle har viet flere år av sitt liv til kristen tjeneste. I dag går de i ulike frimenigheter. Og av og til altså på fylla i hovedstaden.
En lang kveld med høy promille ender i bråk med vektere, klatring i bygningsfasade for å rive ned partiet Rødts logo og problemer med å finne tilbake til riktig hotell og riktig hotellrom på grunn av alkoholrusen. – Å gå på fylla i kristne miljøer har blitt mer vanlig, sier de fem anonyme frelste til Korsets Seier.
Reportasjen dokumenterer en virkelighet som nok i stor grad forties. Ja, vi har sett tallene fra Blå Kors som viser at avholdsstandpunktet er i fritt fall i kristne miljøer. Vi har hørt bekymringene fra Evangeliesenteret om at det har blitt stadig færre gode, alkoholfrie menighetsfelleskap å anbefale til eks-alkoholikere. Vi har lest intervjuene med pastorer som sier de kvier seg for å snakke om alkoholbruk fra talerstolen av frykt for å støte menighetsmedlemmer.
Men journalist Karl Andreas Jahrs artikkel går enda lenger enn dette. Den viser med all mulig tydelighet at kristenfolkets holdningsendring til alkohol handler om mer enn folk som synes at det har blitt greit å ta et lite glass rødvin til god mat. Utviklingen har gått mye lengre enn det og konsekvensene er langt mer alvorlig.
LEDER: Blå Kors etterlyste i et innlegg i Dagen kristne ledere som «våger å snakke åpent og ærlig om hvorfor de drikker... Posted byDagen on 6. august 2016
Korsets Seiers reportasje er et stykke god og viktig journalistikk. Etter responsen å dømme har den også lyktes med det som er journalistikkens mål, nemlig å skape debatt og kanskje til og med endringer.
Vi hilser velkommen en grundig samtale om alkohol i norsk fri- og lavkirkelighet. Det er i så fall på høy tid. Men det ordskiftet bør ikke igjen føre oss inn i en ørkesløs debatt om teologiske spissfindigheter av typen at Jesus skulle ha gjort vann om til alkoholfri vin.
Disse tingene burde vi ha kommet forbi for lenge siden. Bibelen er ingen avholdsbok og Jesus var ingen avholdsmann, selv om det etter vår mening finnes mange andre gode argumenter for avholdsstandpunktet.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I stedet bør en slik samtale inkludere spørsmål som drikkepress, fyll og sosial ekskludering i kristne miljøer. For dette er faktisk også konsekvenser som oppstår som et resultat av avholdssakens havari blant kristne.
Fremfor alt etterlyser vi en samtale om hva det vil si å være en kristen som lever for andre og ikke for seg selv i Norge i 2018. Bør ikke det ha konsekvenser også for vår omgang med alkohol, vår tids største sosiale problem?
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
ALKOHOL: Kristnes forhold til drikking har gått fra fordømmelse til nestekjærlighet. Les saken her:...Posted byDagen on 2. januar 2018