På tide at FN lærer mer om religion

FNs komité for barns ret­tig­he­ter har satt seg svært dår­lig inn i hvor­dan ka­to­lik­ke­ne har or­ga­ni­sert sin kirke. Gjen­nom rap­por­ten blir Va­ti­ka­net om­talt som om de var et mi­li­tært kom­mando­sen­ter, mens i vir­ke­lig­he­ten er hvert bispe­døm­me en selv­sten­dig ju­ri­disk enhet, skriver Dagens lederplass.

Det hjel­per lite på barns ret­tig­he­ter at FN teg­ner et ka­ri­kert bilde av Den ka­tols­ke kirke i sin ny­es­te rap­port om over­grep innen Den ka­tols­ke kirke.

FNs komité for barns ret­tig­he­ter kom ons­dag med en rap­port om over­grep i den ka­tols­ke kirke. Den er knu­sen­de i sin ka­ra­te­ris­tikk av Den ka­tols­ke kir­kes inn­sats for å be­skyt­te barn mot over­grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

La det være sagt med en gang. Dette er hver­ken et for­svar for over­gre­pe­ne eller for måten ka­to­lik­ke­ne har hånd­tert mange av over­g­reps­sa­ke­ne på. Våre barn skal opp­le­ve en trygg­het i møte med alle krist­ne ak­ti­vi­te­ter, enten det er bede­hu­set på den nors­ke lands­byg­da, eller det er i en ka­te­dral i Bos­ton i USA. Og det er en for­vent­ning om at der­som over­grep mot barn skul­le skje, så skal det hånd­te­res på en skik­ke­lig måte som også in­volve­rer po­li­ti og retts­ve­sen i de ak­tu­el­le lan­de­ne.

Det er vårt inn­trykk at Den ka­tols­ke kirke har gjort mye med sine egne ru­ti­ner de siste ti årene. Re­ak­sjo­ne­ne på rap­por­ten fra le­den­de ka­to­lik­ker ver­den over er der­for også gans­ke av­dem­pet, det til tross for at mange opp­le­ver kri­tik­ken som uri­me­lig krass.

In­for­ma­sjons­le­der Andreas Ding­stad un­der­stre­ket over­for NTB i går at rap­por­ten ville vært langt mer rett­mes­sig om den kom for 30 år siden, men at det har vært ryd­det opp mye siden 2001.

Dess­ver­re bærer rap­por­ten preg av å ha en forut­be­stemt kon­klu­sjon, og sterkt mang­len­de for­stå­el­se for opp­dra­get til en kirke. Det er synd, for alle som job­ber med barn hadde trengt uni­ver­sel­le in­ter­na­sjo­na­le ret­nings­lin­jer.

Det er tre ho­ved­pro­ble­mer med FN-rap­por­ten. Først og fremst tar den ikke inn over seg det ka­to­lik­ke­ne har gjort siden 2001. Når rap­por­ten opp­ford­rer kir­ken om å ha klare reg­ler, me­ka­nis­mer og pro­se­dy­rer for å an­mel­de mis­tenk­te over­grep, så er det al­le­re­de på plass i de aller fles­te land al­le­re­de. Va­ti­ka­net opp­ford­rer også bispe­døm­me­ne om å im­ple­men­te­re dette.

FNs komité for barns ret­tig­he­ter har satt seg svært dår­lig inn i hvor­dan ka­to­lik­ke­ne har or­ga­ni­sert sin kirke. Gjen­nom rap­por­ten blir Va­ti­ka­net om­talt som om de var et mi­li­tært kom­mando­sen­ter, mens i vir­ke­lig­he­ten er hvert bispe­døm­me en selv­sten­dig ju­ri­disk enhet.

Det som kan­skje i størst grad øde­leg­ger for tro­ver­dig­he­ten til FN-rap­por­ten er at de trek­ker inn kjønns­ideo­lo­gi­er inn i rap­por­ten. I rap­por­ten blir kir­ken nær­mest opp­ford­ret til å endre sin teo­lo­gi rundt ho­mo­fi­li, abort, pre­ven­sjon og sek­su­al­mo­ral.

FN-rap­por­ten går så langt som å be­læ­re ka­to­lik­ke­ne om hvor­dan de skal tolke Bi­be­len. Va­ti­ka­net blir bedt om å «for­sik­re seg om at tolk­nin­gen av skrif­ten ikke god­kjen­ner døds­straff og at dette re­flek­te­res i kir­kens un­der­vis­ning».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er et av de gro­ves­te ek­semp­ler på mang­len­de re­li­giøs for­stå­el­se som vi har sett på lang tid. Dagen har tid­li­ge­re tatt til orde for be­ho­vet for økt re­li­giøs for­stå­el­se i in­ter­na­sjo­nal po­li­tikk. Dette ek­semp­let viser hvor vik­tig det er. FN burde fra­stå fra å blan­de seg inn i teo­lo­gis­ke spørs­mål om kir­kens lære. Det er grunn til å spør­re seg om de som har skre­vet rap­por­ten har hatt en po­li­tisk agen­da uten å ha nød­ven­dig kom­pe­tan­se om fak­tis­ke for­hold.

Det er be­kla­ge­lig. For barns ret­tig­he­ter i møte med kir­ker er et vik­tig tema. Da er det be­kla­ge­lig at håndt­ver­ket bak denne rap­por­ten er så dår­lig at den mis­ter mye av tro­ver­dig­he­ten sin.

Les også
FN: Vatikanet må anmelde alle sexovergripere til politiet
Les også
Vatikanet lover å beskytte barna
Les også
- Vatikanet må ikke mistenkeliggjøres