NYTT LIV: Etter ti år i en kynisk og kald bransje, måtte Helene Rask se realiteten i øynene: Hun hadde forlatt den hun var og mistet sine verdier. Dermed begynte et hamskifte hun er glad hun kom helskinnet ut av. I dag er grunderen i gang med nye prosjekter, alt fra Sunkost-butikk, bokskriving, gartnerutdannelse og eksmaner på BI.

Helene Rask ble innhentet av barnetroen

Ensomhet, et liv i konstant kontrast og verdier som kastet vrak på - glamourmodell-bransjen krevde sitt av Helene Rask. Men en sunn og trosbasert oppdragelse kan innhente deg, uansett hvor du er.

Mot slutten av 1990-tallet ble Norge introdusert for et fenomen man tidligere ikke kjente til - glamourmodeller.

En hybrid av en rekke «yrker», men det meste gikk ut på å bruke kroppen til å kaste glans over premierefester, bilshow, forsider av glansede publikasjoner eller andre oppdrag som kunne tenke seg en pen pike med definerte attributter - gjerne oppjustert ved hjelp av kirurgi.

Det var det mange som kunne tenke seg.



Rikskjendiser over natten

Helene Rask, Aylar Lie og Lene Aleksandra Øien ble rikskjendiser over natten, og fenomenet ble diskutert. De kritiske røstene mente at her var grensen til porno minimal, kropps- og sexsfikseringen i samfunnet hadde tatt et stort steg i feil retning og at disse jentene burde beskyttes mot seg selv.

Om ikke det fantes røster som aktivt gikk ut med støtte til glamourmodellene, talte oppdragsmengden og eksponeringen i aviser, blader og fjernsyn sitt klare språk: pupper og sex selger.

LES OGSÅ: 4 kjendisdisipler om pinse, Ånden og tungetale


Fra gård til glamour

Så hvordan ender en snill pike fra en økologisk drevet gård på Nesodden, hvor, etter eget utsagn, verdier som bordvers, jordnærhet og helstøpt oppdragelse rådet grunnen?

Anne-Helene Rask Arnesen prøver å forklare, der hun sitter på den fjonge Cafe Eger ikke langt fra hovedstadens paradegate. Kledd i lysegrønn, tynn genser, lyse bukser og perleøredobber, hyller hun sommeren, som rent temperaturmessig har tatt en pause.

- Jeg har brukt mye tid på å resonere meg frem til hvorfor man gjør som man gjør, sier hun og forteller om oppveksten.

Som nummer tre i en søskenflokk på åtte (Nei, vi er ingen sekt, foreldrene mine ville bare ha mange barn, skyter hun inn), ble hun tidlig vant til å ta to skritt til siden, slik at de fem småsøsknene fikk plass.

- Det er slik jeg er oppdratt.

Men behovet for å bli sett, finne sin plass, ble etter hvert veldig sterkt.


Skulle erobre verden

- Jeg flyttet hjemmefra, med det jeg trodde var en tom ryggsekk. Jeg skulle erobre verden. Jeg følte at Anne Arnesen var veldig kjedelig, det var henne jeg var, men ønsket å være en annen. Jeg hadde lyst til å bli Helene Rask. Hun var drømmen, illusjonen, forteller hun.
Så attenåringen lot Anne Arnesen ligge igjen på Nesodden og tok med seg Helene Rask videre.




Ringte selv til Vi Menn



- Men hva får en atten år gammel jente til å ringe Vi Menn og si at hun vil være på forsiden?

- Jeg hadde aldri fortalt noen om den drømmen, om å være så pen at man kunne komme på forsiden av Vi Menn. På den tiden var det bare Vi Menn som var i salg, alle de andre bladene kom senere. Da jeg fortalte kjæresten min dette, var reaksjonen hans så vond.

- Han sa at det kunne jeg bare glemme, altså at jeg ikke var pen nok. Han la ut om hvordan kvinnenes plass var på kjøkkenet. Jeg ble veldig såret, veldig lei meg. Han stod meg jo så nær. Men så ble jeg trassig.



LES OGSÅ: Avhengig ungdom dyrker kropp, rus og spill


- Jeg ringte redaktøren i Vi Menn og sa jeg het Helene Rask og ville være på forsiden. Han inviterte meg på en testfotografering. Da kunne jeg stoppet, jeg hadde vist kjæresten min, jeg hadde hatt et lite opprør mot familien.

- Jeg hadde også overgått meg selv, for jeg hadde ikke selvfølelse eller selvtillit. Men det å ta fra noen deres drømmer er det verste man gjør, sier hun.




Hun stoppet ikke

- Angrer du på det?


- Det øyeblikket har jeg tenkt på mange ganger. Men svaret er nødt til å bli nei. Det har vært et eventyr på godt og vondt. Men jeg ser annerledes på mye av dette i dag.

Foreldrene likte dårlig at dattera stilte opp lettkledd i kulørt presse.

- Pappa har jeg ikke snakket med siden, mamma gjorde meg arveløs i mange år. Jeg skjønner dem litt. De har gjort sitt beste, gitt rammer, gode verdier, trygghet og kunnskap. De opplever sikkert at dette sklir som sand mellom fingrene på dem når dattera gjør slike valg.
Etter hvert snudde Helene Rask. Men først fulgte noen år med intenst rampelys. Hun gav også ut et par musikksingler.




Fikk epost av 12-åring

Hun startet eget modellbyrå, slik at mannfolka ikke skulle kunne styre alt. Hun gav strenge retningslinjer, men fant ut at å kombinere glamourmodellbransjen og seriøs foretningsdrift var umulig. Så kom eposten som snudde det hele. Helene klemmer papirlommetørklet i hånda.

- Den tolv år gamle jenta skrev at hun ville bruke konfirmasjonspengene på å bli som meg. I det lå det så mye vondt, for det var ikke Anne Arnesen i meg hun ville bli lik, det var Helene Rask - sexobjektet, det litt uoppnåelige, hun som fikk masse oppmerksomhet.



LES OGSÅ: Vil innføre 18 års aldersgrense på moteblad


- Men innvendig var det ikke slik i det hele tatt. Jeg satt hjemme på kveldene og ristet fordi kontrasten mellom det indre og det ytre ble så stort. Jeg tiltrakk meg masse feil mennesker. Tenk deg å finne en livsledsager i en slik situasjon, som bare ser objektet Helene Rask, forteller hun engasjert.


Det ble mye gråting etter at hun fikk eposten. Men det var beskjeden hun trengte.



Startet på nytt

- Det hjalp meg til å hoppe av bransjen. Jeg hadde aldri ment at noen skulle bli som meg. Jeg forstod ikke hvilken rolle jeg hadde som forbilde for en masse jenter. Helene Rask startet på nytt. Eller, hun vendte tilbake det hun en gang var - til Anne Arnesen.

Hun fant ut at ryggsekken hun trodde var tatt med tom hjemmefra inneholdt verdier, grunnlag og en tro som kalte henne tilbake.

I ti år hadde hun trosset dette, skuffet dem under teppe og hørt på folk som sa hun ikke måtte være så snill, ikke være så godtroende.

Modellbransjen var kald og kynisk, forteller hun. Ikke et sted for henne, ikke et sted for Anne Arnesen.



- Innvendig var det fryktelig trist

- Jeg måtte «flytte hjem» til Anne Arnesen, be henne om tilgivelse og fortelle henne at hun egentlig var ei veldig ryddig jente, ler hun.


- Ble du tilgitt?

- Ja, men det tok tid. Jeg måtte gå den veien alene, for ingen forstod. Utsiden så jo så bra ut, men innvendig var det fryktelig trist, veldig ensomt, sier hun uten sentimentalitet.

- Men det måtte jeg stå i. Det er en del av prisen man betaler.

Vil påvirke

Helene Rask håper fortsatt å kunne være en røst inn i samfunnet, men nå mer som talsperson for et liv i balanse, et sunt kosthold og et aktivt liv. Alt i moderasjon, selvfølgelig.

Slankehysteriet, lavkarbo og andre trender opplever hun at media blåser opp i like stor grad som de gjorde med glamourmodellene.

Om noen vil høre på henne er hun usikker på. Men utifra hvor mange som følger bloggen hennes er det fortsatt endel som lytter. Selv om pressen gjerne ville at hun skulle stille i bikini når hun var ferdig på gartnerskolen, bare for å få en fin overgang. Det ønsket hun ikke.

Rask har selv opplevd styrken i troen.


Hadde bare Gud

- I den mest ensomme perioden fikk jeg mye styrke ovenfra. Den eneste jeg hadde var Ham. Jeg merket at jeg hadde nok en sterkere tro enn jeg trodde. Det gav styrke å kunne be, sette ord på ting.

- Hvorfor har du tatovert «led meg ikke inn i fristelse, men fri meg fra det onde» på ryggen?


- En gang jeg satt og ba kom de ordene til meg. Jeg hadde lenge ønsket meg noe, noe konkret. Så da disse ordene kom, var jeg ikke i tvil. Det var så kraftfullt. Det er en bønn om hjelp til å holde meg på kursen der jeg hører hjemme.

-Fristelser finnes overalt, og det er også en bønn om ikke å bli ledet inn i flere. Jeg har forsøkt det. Det ble en stor greie, men innvendig ble jeg liten.


- Holder det?

- Ja, jeg tror det. Det holder i massevis, smiler hun bestemt.


- Det er en påminnelse om hva som er viktig for meg, hva jeg tror på. Det er rart å snakke om det for jeg kjenner ikke mange som deler samme syn.

- Det blir min egen lille greie. Mange som ser tatoveringen synes den er fin, men de skjønner ikke hva som ligger bak. Ryggsøylen er det sterkeste vi har. Derfor er den plassert der.




I «egne sko»
Helene Rask driver i dag butikk i Sunkost-kjeden, har nettopp tatt eksamener på BI, har bokplaner og er pilot for blinde som vil sykle tandem. Mamma er i dag hennes sterkeste støttespiller.


Rask synes ikke det er noe galt i å bli modell, det er mange forskjellige varianter av det. Men som Aylar og Lene Aleksandra har hun tatt ut mye av silikonen og startet på nytt, mens nye jenter flokker seg til glamourbransjen. For Rask var det godt å komme hjem.


- Jeg har aldri hatt det så bra som når jeg turte å ta på meg mine «egne sko» og merke at de passet. Det handler om aksept, at man er god nok som man er, med sine rariteter og feil. Slik er livet. Jeg har en vei igjen, men er stolt over å ha kommet meg helskinnet ut av glamourmodell-bransjen.


- Det handlet nok mye om at jeg gjorde et hamskifte, at jeg har vært en person jeg egentlig ikke var. Det er ikke rom for å være hele seg i den bransjen, avslutter Anne-Helene Rask Arnesen ettertenksomt med et smil.

(Dagen)