ANDAKT: «Det kan være lett å s
...
ANDAKT: «Det kan være lett å se på Josef som en «biperson» i Jesu liv. «Stefaren» som holdt seg i bakgrunnen. Men i denne teksten får vi vite noe flott om hans karakter: han «var rettferdig, han ville ikke føre skam over henne»». Foto: Adobe Stock
andakt
Mens du tenker på dette...
Del
Adventstiden banker på døra. Jeg tenker derfor å dele noen tanker om dramaet som utspant seg før Jesus ble født. Det var ikke akkurat normale omstendigheter rundt Jesu unnfangelse:

Med Jesu Kristi fødsel gikk det slik til: Hans mor, Maria, var forlovet med Josef. Men før de var kommet sammen, viste det seg at hun var med barn, ved Den Hellige Ånd. Josef, hennes mann, var rettferdig, og ville ikke føre skam over henne.

Han ville skille seg fra henne i stillhet. Mens han nå tenkte på dette, se, da viste en Herrens engel seg for ham i en drøm og sa: Josef, Davids sønn! Frykt ikke for å ta Maria, din hustru, hjem til deg. For det som er unnfanget i henne, er av Den Hellige Ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder. (Matt. 1,18–21)

Josef trodde framtiden var sikret. Han var trolovet med Maria og så for seg et liv med ekteskap og barn. Så får han den sjokkerende nyheten om at Maria er gravid. De hadde ikke ligget sammen enda, så dette kunne bare bety at Maria hadde en annen mann. Tenk hvordan denne nyheten måtte ha føltes for Josef: Sjokk. Sinne. Knust hjerte. Framtiden var plutselig svært uviss.

Det kan være lett å se på Josef som en «biperson» i Jesu liv. «Stefaren» som holdt seg i bakgrunnen. Men i denne teksten får vi vite noe flott om hans karakter: han «var rettferdig, han ville ikke føre skam over henne».

Det at Maria var gravid, var tilsynelatende et bevis på løgn, utroskap og svik. Josef kunne fort ha blitt bitter og ønsket hevn. Dersom utroskapen ble kjent og skilsmissen offentlig, ville det bety Marias «undergang».

Men Josef ønsket likevel ikke å føre skam over Maria. Denne setningen kan kanskje si noe om kjærligheten han hadde for henne. Han ville skille seg fra henne i stillhet, «sette henne fri» til å gifte seg med den mannen hun foretrakk.

Det er også en annen setning jeg har lagt merke til i teksten: «Mens han nå tenkte på dette…» Det var ikke akkurat bagateller Josef gikk og tenkte på. Her var det nok mange fortvilte tanker og bekymringer som surret i hodet, mye smerte i et knust hjerte.

Josefs situasjon var dramatisk. Kanskje har du vært i en tilsvarende krise. Jeg tror uansett at vi alle har opplevd å gå nedtynget i tanker og bekymringer for fremtiden. Året 2020 har også inneholdt en kollektiv bekymring for viruset som i skrivende stund fortsatt herjer i verden. Det kommer på toppen av den personlige uroen og smerten du bærer i ditt eget hjerte.

«Mens han nå tenkte på dette, se da viste en Herrens engel seg for ham…» Midt i Josefs tankespinn kom det en engel sendt fra Gud. Han var sendt med en personlig hilsen til Josef. Engelen starter med å svare på akkurat det Josef gikk og grublet på, nemlig om han skulle skille seg fra Maria. Gud visste hva Josef tenkte på, og han vet hva som ligger deg på hjertet akkurat nå.

Jeg skulle gjerne ønske at en engel kunne gitt meg helt konkrete svar på mine spørsmål. Men ofte tror jeg Gud har gitt meg svar, jeg har bare glemt å lytte. Noen ganger glemmer jeg til og med å spørre ham i det hele tatt.

Engelen kom for å fortelle Josef at han var en del av en større plan. Livet kom ikke til å bli slik han hadde sett for seg, og framtiden var fortsatt uviss, men Gud hadde store tanker for ham. Det var via Josef at Jesus ble født inn i Davids ætt. Josef var ikke bare en biperson, men en svært viktig brikke for å oppfylle profetiene om Jesus.

Når du går nedtynget i tanker og bekymringer for framtiden, når du har et knust hjerte, så er Gud der. Han ser akkurat deg og det du tenker på akkurat nå. Han har en større plan som ingen av livets usikkerheter kan rokke ved.

Mens han nå tenkte på dette, se, da viste en Herrens engel seg for ham i en drøm og sa: Josef, Davids sønn! Frykt ikke for å ta Maria, din hustru, hjem til deg. For det som er unnfanget i henne, er av Den Hellige Ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder.

Matt. 2,20–21