HELBREDELSE: Er det noe du str
...
HELBREDELSE: Er det noe du strever med? Gud, som i Kristus vår Hyrde, forlater alle våre misgjerninger og leger alle våre sykdommer, kan virkelig helbrede hjerter og sinn. Han kan salve oss. Så vi kan bli forvandlet ved at våre sinn blir fornyet, skriver Dag Martin Østevold. Foto: Adobe Stock
andakt
Du salver mitt hode med olje, mitt beger flyter over
Del
Dette er Davids positive bekjennelse. Til Gud. Når gav du Ham en slik, sist?

Alltid i Det gamle Testamentet når det er snakk om salving av et hode, slik kongen, presten og profeten ble salvet – blir et visst hebraisk ord brukt. Men ikke her i Salme 23. Roten av ordet betyr «å gjøre sunn», «å fete», «å gjødsle». Det er aldri ellers i GT oversatt med «å salve» mennesker.

Davids hyrde-kit var lett. En vannflaske av skinn, en slynge, et rep, en liten oljelampe og en liten fløyte eller munnharpe. Pluss en flaske med fet olje.

David hadde sikkert som en god hyrde smurt inn sin fars sauer med olje. Han ville kanskje gå en daglig runde og sjekke sine sauer? Oljen ble brukt som legemiddel mot sår som sauer pådrar seg. For slikt skjer.

Det er vanskelig også for deg og meg å leve uten å bli såret. Noen mennesker er dypt og varig såret. Grunnet det andre har utsatt dem for. Eller fra skadelig tankegods som fikk feste. Som preger deres syn på dem selv, andre mennesker og deres gudsbilde. «Liv og død er i tungens makt.»

Men ingen som du Gud, kan verne meg fra å pådra meg dødelige sår. Det er Davids positive bekjennelse.

Er det noe du strever med? Gud, som i Kristus vår Hyrde, forlater alle våre misgjerninger og leger alle våre sykdommer, kan virkelig helbrede hjerter og sinn.

Han kan salve oss. Så vi kan bli forvandlet ved at våre sinn blir fornyet. Så vi kan dømme om hva som er Guds vilje. Er det derfor også Johannes kan si: «Og dere har salvelse av Den hellige og vet alt»?

«Far, jeg ber ikke om at du tar dem ut av verden, men at du bevare dem mot det onde.» Jeg tror at Guds primære tilfrisknings-redskap og verneombud er Guds Ord. «Han sendte sitt ord og helbredet dem.» Ordet er dypest sett Jesus. Helbrederen.

Davids saueolje fungerte som beskyttelse mot larver for et smalahove som spiser fra marken. Sauers smerte er insekter som går opp nesen og legger egg og larver som trenger inn i hjernen. Hyrden ville salve nese og munn med olje slik at disse larvene ikke fikk feste.

Slik gjør du, Herre, med meg, sier David. Ingen kan gå gjennom livet uten å kjenne lidelse og smerte. Vårt hode er ikke alltid rettet oppover. Noe blir inntatt eller fester seg som også kan være skadelig.

Hvis det får trenge inn og bli der, kan det ødelegge for oss. Ved et infisert sinn og tankesett.

Vi irriterer oss over oss selv. Og andre. Negative tanker, sinne, nedbrytende tanker. Tillates disse å få bli sittende fast der, blir de en bedrøvelig del av min personlighet.

Men jeg har en god hyrde! Han vet om denne farene ved disse plagene. Og Han ser ikke med avsky på sine sauer! Han elsker meg og vil meg bedre. Han vil ta oss til side og behandle oss med DHÅ.

Han arbeider «så Guds fred som overgår all forstand skal bevare deres hjerter og deres tanker i Kristus Jesus».

Blir jeg i Hans Ord, salver Han mitt hode med olje. Jeg gir ham ærlig mine vanskelige ting i bønn. Og de ting som smerter i sinn i tanke mister igjen sitt grep, i Jesu navn. Hvilken venn vi har i hyrden Jesus!

Salven er gjødsel. Jeg tror David sier at Herren har gjødslet hodet hans. Ikke bare gir Herren meg helbredelse og beskyttelse.. Han gir meg vekst og utvikling i livet!

Takk og lov! Dette har jeg sett hos andre søsken: Det er ikke slik at man blir dum av å være en kristen. Nei, man blir visere.

Mer lik Jesus. Sannelig: Gudsfrykt er nyttig til alt! «Jeg mangler ingenting!» I livssamfunnet med Den gode hyrde lar Han meg vokse til det fullmodne mennesket i Kristus.

«I Ham er jo alle visdommens og kunnskapens kilder skjult tilstede. Halleluja til Deg, Du som «trøster alle som sørger, og gi de sørgende i Sion turban i stedet for aske, gledens olje i stedet for sorg, lovsangs drakt i stedet for motløs ånd.

De skal kalles Rettferds eiketrær som Herren har plantet, for å vise sin herlighet.»

Den fete velsignelsen og det overfylte beger som den gode Hyrdes sauer får del, springer ut av at de holder seg nær til Ham. Så: «Hold dere nær til Ham, så holder Han seg nær til dere!»

Du salver mitt hode med olje

Salme 23,5

dag martin østevold,andakt