KILDE: Jesus traff en gang en
...
KILDE: Jesus traff en gang en samaritansk kvinne ved en brønn. Samtalen deres handlet først om vann, men etter hvert begynte den å dreie seg om noe langt viktigere, nemlig kilden til det evige liv, skriver Gunnlaug Bø. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
andakt
Kilden til det evige liv
Del
«Men den som drikker av det vann jeg vil gi ham, skal aldri i evighet tørste, men det vann jeg vil gi ham, blir i ham en kilde med vann som veller fram til evig liv» (Joh. 4,14).

Som lærer synes jeg det er viktig å lære elevene mine kildekritikk. Ofte får de i oppgave å finne svar på et spørsmål eller finne informasjon om et tema. Internett kommer med store mengder informasjon om det de søker.

Hvis målet er å finne et svar, kan internett gi deg det på et øyeblikk. Det er annerledes hvis oppgaven er å finne det rette svaret. Da blir kildene du bruker avgjørende.

Jeg prøver å lære elevene mine at all informasjon ikke er fakta, og at de mest underholdende internettsidene ikke nødvendigvis er de beste når man skal finne sannheten.

Jesus traff en gang en samaritansk kvinne ved en brønn. Samtalen deres handlet først om vann, men etter hvert begynte den å dreie seg om noe langt viktigere, nemlig kilden til det evige liv:

«Jesus svarte og sa til henne: Kjente du Guds gave, og visste du hvem det er som sier til deg: Gi meg å drikke – så hadde du bedt ham, og han ville gi deg levende vann!

Kvinnen sier til ham: Herre, du har ikke noe å dra opp vann med, og brønnen er dyp. Hvor har du da det levende vann fra? (…) Jesus svarte og sa til henne: Hver den som drikker av dette vann, blir tørst igjen.

Men den som drikker av det vann jeg vil gi ham, skal aldri i evighet tørste, men det vann jeg vil gi ham, blir i ham en kilde med vann som veller fram til evig liv» (Joh. 4,10–11, 13–14).

Jesus er kilden til det evige liv. Det tok litt tid før kvinnen ved brønnen forsto hvem han var. Hun hadde nemlig søkt svar hos feil kilder. Jesus kjente henne, selv om hun ikke kjente ham. Han visste at hun hadde prøvd å finne meningen med livet i flere kjærlighetsforhold, og nå hadde hun et forhold til en gift mann. Svaret på det hun innerst inne søkte, var ikke der.

Vi mennesker søker stadig etter noe mer. Vi søker bekreftelse, kjærlighet, trygghet og frihet. Dypest sett ønsker vi å finne meningen med livet, vi søker etter kilden. Dessverre søker mange av oss på feil sted. Det er kanskje heller ikke så rart, verden tilbyr oss utallige svar på det vi søker. Men hvor finner vi det rette svaret?

Den samaritanske kvinnens liv ble totalt forandret etter samtalen med Jesus. Hun fant kilden til det evige liv. Og ikke bare det, hun fant ham som gir mening til det korte livet vi har her på jorda.

Jeg vet at Jesus er kilden til det evige liv, men jeg kan noen ganger glemme å søke ham når jeg trenger svar på mer «hverdagslige» spørsmål.

Det er mye jeg kan gruble på i løpet av en uke: hvordan jeg kan være en god kone og mor, jobbrelaterte saker, spørsmål om framtiden, prioriteringer i hverdagen og relasjoner til andre mennesker. Noen ganger kverner jeg på spørsmålene for meg selv, andre ganger søker jeg svar hos ulike kilder.

Dessverre kan jeg ofte glemme hvem jeg skal gå til med alt dette. Jesus kjente den samaritanske kvinnen før hun kjente ham. Han visste hva hun trengte før hun visste det selv.

Jesus kjenner også meg, bedre enn jeg kjenner meg selv. Han er svaret på hvordan jeg kommer til himmelen, og han har svarene på hvordan jeg skal leve mens jeg venter.

«For hos deg er livets kilde. I ditt lys ser vi lys» (Sal. 36,10).

«Men den som drikker av det vann jeg vil gi ham, skal aldri i evighet tørste, men det vann jeg vil gi ham, blir i ham en kilde med vann som veller fram til evig liv.»

Joh. 4,14

gunnlaug bø,andakt