Allmenn kirke

Det finnes religiøse sammenslutninger som er beregnet bare på en bestemt etnisk gruppe. Andre har ikke adgang.

Ifølge tredje trosartikkel er Guds menighet allmenn. Begrepet allmenn betyr «for alle», «beregnet på alle». Det tok tid før dette virkelig sank inn. Noen ønsket ikke-jøder velkommen bare på ett vilkår: At de ble omskåret og ville holde forskriftene i Mosebøkene. Nye kristne måtte altså først bli proselytter og leve som jøder.

Efeserbrevet er framfor andre NT-skrifter menighetens brev. Her undervises vi nettopp om at kirken er – og skal framstå som – allmenn. Evangeliet er for alle enten de lever som jøder eller ikke. Ved Kristi kors har vi fred med Gud uansett etnisk bakgrunn. Korset knytter oss sammen til ett folk. «Gjerdets skillevegg» mellom jødene og folkeslagene er brutt ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved troen har vi samme frelser, samme adgang til Faderen og samme Ånd. Vi er døpt til det samme håp. Sammen bygger vi Guds tempel – på apostlenes lære. Ja, vi bygges sammen «til én Guds bolig i Ånden» (Ef 2,16–22; 4,1–3).

Evangeliet skal krysse etniske grenser. «Ordet om korset» er uttrykk for alles absolutte likeverd og rett på evangeliet. På langbjelken er tverrbjelken festet. Den signaliserer et «for alle». Her ligger den sterkeste motivasjon for kristen misjon.