Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Helligholde hviledagen

«Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den, for på den hvilte Han fra alt sitt verk, det som Gud hadde skapt og gjort.» 1. Mos 2,3.

Sabbatsbudet stod sentralt i jødisk tro og fromhetsliv, og sabbaten ble overholdt strengt på Jesu tid.

I dag opplever vi at søndagen av svært mange oppfattes som en vanlig dag, lik de andre. Og det preger også måten man bruker dagen på, ofte med samme aktiviteter som en vanlig hverdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helligdagsfreden blir på mange måter brutt. I senjødedommen kom en rekke forskrifter om hva man kunne og ikke kunne gjøre på sabbaten. Det var tunge byrder som gjorde at folk følte seg bundet.

Dette reagerte Jesus på. Han oppsummerer det viktigste om dette så viktige spørsmålet ved å replisere til fariseerne, «Sabbaten ble til for mennesket, ikke mennesket for sabbaten. Derfor er Menneskesønnen herre også over sabbaten.» Markus 2,27–28.

Gud ga oss søndagen for at vi skulle hvile og samle krefter. Den skulle ikke være en byrde.

Hviledagen er en Guds gave til oss. Gud går selv foran med et godt eksempel.

«Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den, for på den hvilte Han fra alt sitt verk, det som Gud hadde skapt og gjort.» 1. Mos 2,3.

Vi opplever nå at søndagen som helligdag og hviledag er under sterkt press i det moderne samfunnet. Vi gjør derfor klokt i å følge Guds vilje og bud ved å vise respekt for søndagen som en annerledes dag, en helligdag og en hviledag.

Og hver søndag feirer kirken Jesu oppstandelse. «Ikke la søndagen bli tatt fra deg. Hvis din sjel mangler søndag, blir den foreldreløs.» Albert Schweitzer.