Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Idylliser ikke!
Del
«Si ikke: Hva kommer det av at alt var bedre i gamle dager enn nå? Du spør ikke slik om du er vis» (Fork 7,10).

Konservatismen har en viktig rolle å spille i et moderne samfunn i stadig endring. Nye tanker og ideer bør møte en viss motstand. Samtidig er vi avhengige av utvikling og nyskapning.

Verden går videre og nye ideer skaper muligheter for vekst, frihet og velstand for mange som ellers ville være bundet til tradisjoner som ikke lenger er bærekraftige.

Idyllisering er et kjent fenomen. Hvor mange godt voksne synes ikke å huske at somrene var varmere og vinteren hadde mer snø i barndomsårene?

Vi har en tendens til å huske best det som framstår idyllisk i rosa farge. Fortrengning kan også være en del av årsaken. For mye var ikke bedre før, det var bare annerledes.

Dessuten var det en annen tid med andre forutsetninger, annen tenkning og andre rammevilkår. Derfor skal vi også være forsiktige med å kritisere dem som levde før oss eller heve oss over dem. Har vi glemt at vi står på deres skuldre?

Så bør vi altså fokusere på vår egen tid – livet nå – med de utfordringene og mulighetene som det byr på. Et overdrevent idyllisk tilbakeblikk kan berøve oss skarpheten og handlekraften i den tiden vi selv er medansvarlige for hva som blir bestemt og gjort på planeten.

terje tånas konradsen,terje t konradsen,andakt