Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

En ufattelig rikdom

Hvor sikre kan vi være på at ikke rikdommen vil rakne i en ustabil verden?

Med jevne mellomrom blir vi minnet om at Oljefondet har nådd nye ufattelige høyder. Det liker vi nordmenn å høre. Vår framtidige velferd er i stor grad avhengig av et svimlende antall milliarder på bok.

Likevel kommer usikkerheten snikende til tider. Hvor sikre kan vi være på at ikke rikdommen vil rakne i en ustabil verden?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye veiledning

Bibelen gir oss mye veiledning både kulturelt, økonomisk og moralsk, så sant vi gir akt på det. Rikdom gir mange muligheter, om vi forvalter den riktig. Men som trygghetsfaktor for tid og evighet duger den ikke. Da er Kristi ufattelige rikdom noe helt annet, og samtidig tilgjengelig for alle mennesker ved tro alene.

I en eldre oversettelse brukes begrepet «uransakelig rikdom», som kan oppfattes dit hen at den ikke lar seg ransake. Mye blir i dag ransaket for å bringe alle fakta på bordet, og det kan gi ulike utfall. Men Kristi rikdom er ufattelig i sitt omfang – og til vårt beste for tid og evighet.

Guds frelsesplan

Paulus omtaler seg selv som den minste av alle hellige for å fremheve storheten i oppdraget med å forkynne budskapet om Kristi ufattelige rikdom og bringe Guds frelsesplan frem i lyset. En hemmelighet som fra evighet av hadde vært skjult hos Gud.

Vi som bor i velstående land har lett for å være opptatt av det vi ikke har. Alt det vi ønsker oss, samtidig som vi ofte glemmer å takke Gud for det vi har. Bibelen advarer mot å bli betatt av verdens rikdom. Vi ankom med to tomme hender, og må etterlate oss alt jordisk gods den dagen vandringen er over.

Uforstandige menneske!

Uansett yrke bør vi lytte til Jesu ord i Lukas 12: «Pass dere for pengebegjær! For det er ikke det en eier, som gir livet, selv om en har overflod.» Så forteller han om bonden som fikk rekordavling og bestemte seg for å oppføre større bygninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tanken om å redde korn og eiendeler var klok, men ikke den trøsten han ville gi seg selv: «Nå har du mye godt liggende for mange år. Slå deg til ro, spis, drikk og vær glad.» Men Gud sa til ham: «Uforstandige menneske! I natt kreves din sjel av deg. Hvem skal så ha det du har samlet! Slik går det med den som samler skatter til seg selv og ikke er rik i Gud.»

Her er vi sikkert mange som føler behov for en sunn selvransakelse.

Den usikre rikdom

Paulus er like klar når han skriver til sin medarbeider Timoteus: «Du skal innskjerpe for dem som er rike i denne verden, at de ikke må være overmodige og ikke sette sitt håp til den usikre rikdom, men til Gud. Han gir oss rikelig av alle ting, for at vi skal nyte dem.» (1. Tim. 6,17)

Enda mer alvorlig blir neste formaning: «Du skal vite at i de siste dager skal det komme vanskelige tider. For da vil menneskene være egoistiske, glade i penger, fare med skryt, være overmodige, snakke stygt om andre, være ulydige mot foreldre, utakknemlige, uten respekt for det hellige, ukjærlige og uforsonlige, fare med sladder, mangle selvbeherskelse, likegyldige for det gode, svikefulle, oppfarende og innbilske. De elsker lystene høyere enn Gud. I det ytre har de gudsfrykt, men de fornekter dens kraft. Vend deg borte fra slike folk.» (2. Tim. 3,1–5)

Jeg er dypt takknemlig over at jeg fikk vokse opp i enkle kår og tidlig lærte om den rikdom Bibelen forteller om. Viktig for mine valg ble Filip. 4,19: «Så skal min Gud, han som er så rik på herlighet i Kristus Jesus, gi dere alt dere trenger.» Likedan Rom. 11,33: «Å, dyp av rikdom og visdom og innsikt hos Gud!» Hvilke ressurser!

Et lydhørt hjerte

I 1. Kongebok, kapittel 3, leser vi om at Herren i en drøm sa til unge Salomo: «Si hva du vil jeg skal gi deg.» Ut fra erkjennelsen av at han bare var en ung gutt som ikke visste hvordan han skulle lede et helt folk, ba Salomo om et lydhørt hjerte, så han kunne skille mellom godt og ondt. Herren syntes godt om Salomos bønn og sa til ham: «Siden du bad om dette og ikke om et langt liv eller rikdom eller at dine fiender skulle dø, men ba om forstand til å skjønne hva som er rett, så vil jeg gjøre det du har bedt om.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et godt forbilde for unge mennesker til alle tider!

Jeg som er den minste av alle hellige, har fått den nåde å forkynne for folkeslagene det glade budskap om Kristi ufattelige rikdom og bringe Guds frelsesplan frem i lyset, den hemmelighet som fra evighet av har vært skjult hos Gud, han som skapte alt.

Efes. 3,8–9.