Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Fred

Er det noe vi mennesker behøver og lengter etter mer enn det?

Jeg tror det var denne uken. Jeg leste følgende her i avisen, skrevet av en misjonær i Øst-Afrika:

«Hver dag, mens hun dekker alt utenom øynene før hun går ut, sier hun: – Sees i morgen – om Gud vil. Jeg spurte henne en dag hva hun mente med dette, og fikk til svar at livet ligger i Guds hender. Hun fortalte videre at hun må være sikker på at hun hver eneste dag har levd rett og gjort som Allah befaler. – Har du fred i hjertet ditt? spurte jeg. – Nei, jeg har ikke fred i hjertet, svarte hun.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fred. Et enkelt ord. Med stor betydning. Er det noe vi mennesker behøver og lengter etter mer enn det? Som med kjærlighet kan det likevel ikke kjøpes av oss for penger. Men Bibelen forteller oss at det er en annen som har kjøpt det for oss. Nå i advents- og julehøytiden er Bibelens tekster fulle av nettopp det ordet.

Jesus ble født for å gi oss fred. Profeten Jesaja beskriver Messias som «fredsfyrste». Fred var temaet englene sang om da Jesus ble født: «Ære være Gud i det høyeste – og fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag.» Apostelen Paulus skriver med tanke på oss: «Må Han selv, fredens Herre, gi dere fred, alltid og på alle måter!» (2.Tess. 3,16)

Dette er den fredens Herre «alltid på alle måter» har gitt deg: For det første: Fred med Gud. Det er ditt og mitt aller største behov. Det forteller oss om at vi ikke helt forstår julens budskap om vi ikke forstår påskens budskap. På Golgata tok Jesus all din synd og skam på seg.

Og vi som var Guds fiender på grunn av våre synder kan bli Guds venner. Bli en del av Guds familie. Dette er gledens dypeste grunn. En julesang sier det slik: «Fra krybben til korset gikk veien for Deg. Slik åpnet du porten til himlen for meg. Velsign oss, vær med oss, gi lys på vår vei, så alle kan møtes i himlen hos deg.» Det var derfor Jesus kom. For å gi oss fred med Gud.

Når vi har fred med Gud, kan vi erfare Guds fred. Det er noe annet. Men uløselig knyttet til det første. «Jeg er så frustrert inni meg! Jeg er så sint! Jeg er så urolig inne i meg.» Hvor mange ganger har vi ikke sagt det? Det er så mange ting ved vår verden, i vår hverdag, i vår familie, på skolen som ikke alltid går slik vi ønsker det. Det kan gjøre oss svært urolige. Barn bruker teddybjørner mot sin uro. Voksne bruker andre ting.

Jesus ble født for å gi oss en fred i hjerte og sinn som overgår all forstand. Den kan oppleves selv når alle omstendigheter er slik at vi burde være svært engstelige og urolige. Jeg har møtt mennesker som har mistet sin ektefelle, jobben sin, som har lidt og som har vært ganske fattige. Men de har ikke mistet Guds fred.

Hvis du opplever mye uro kan du tenke på et løfte Jesus gav og holde fast på det: «Min fred gir jeg dere. Min fred etterlater jeg dere. Ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og uro. Tro på Gud og tro på meg.»

Det var derfor Jesus kom. For å gi oss sin fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til slutt: Vår verden behøver fred mellom mennesker. Krig og vold er ikke Guds beste vilje. Gud er fredens Gud. Er det noen du misliker? Det er vel ikke noen du mobber? Eller som du hater?

Når vi får fred med Gud og Guds fred i hjertet – da skjer det noe med vår holdning til andre mennesker. Vi lengter etter å skape fred. Faren til Johannes døperen profeterte om den freden som Gud skaper mellom mennesker som tror: For å lede oss inn på fredens vei. Vi begynner å likne Gud. Derfor sier Jesus: «Salige er de som stifter fred, for de skal kalles Guds barn.»

Mange ville gitt store pengesummer for å kunne få skikkelig fred og kraft til å tilby den. Men alt er en gave fra Gud. Gitt gjennom Jesus. Uansett hvem du er, hvor gammel du er, hvor du befinner deg i verden og hvordan livet har fart med deg – kan du ha det slik.

Misjonæren innledningsvis avsluttet: «Jeg fikk fortelle henne om freden Jesus gir meg. Selv om jeg gjør ting jeg ikke bør eller vil, kom Jesus for å ta skylden min, og han har gitt meg et håp og en fred. Hvor mye hun forsto av samtalen, vet jeg ikke, men jeg ba henne komme tilbake hvis hun ville høre mer om denne freden.»

Hvis du ikke forstår, håper jeg at du vil komme tilbake. For å høre mer om Jesus og det Han vil gi deg. Inntil da: Herren velsigne deg og bevare deg. Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig. Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

Bibeltekst: Og du, barn, skal kalles profet for Den høyeste, for du skal gå fram foran Herren og rydde hans veier og gi hans folk å kjenne frelsen når deres synder blir tilgitt, for vår Gud er rik på miskunn. Slik skal lyset fra det høye (Jesus) gjeste oss som en soloppgang og skinne for dem som bor i mørke og dødens skygge, og lede våre føtter inn på fredens vei.

Luk 1,76–79