Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
andakt
Enten eller
Del
Det er godt og inspirerende å tenke på at vi ikke er frelst av gode gjerninger, men vi er frelst til gode gjerninger.

Av og til kommer det to hyggelige damer innom huset mitt. De blir stående i gangen og prate noen minutter før de går videre. Jeg prater gjerne med dem og ønsker dem velkommen tilbake. Det uvanlige med samtalene våre, er at vi egentlig ikke kjenner hverandre personlig.

De kommer til meg med en ganske åpenbar agenda: De vil omvende meg til sin tro. Det hadde kanskje vært redelig av meg å avvise dem ved første forsøk. Jeg kunne vært ærlig på at jeg har mer enn nok med troen på Jesus.

Å omvende meg til en annen tro vil nok være vanskelig, da må jeg innrømme at det kanskje er mer sannsynlig at jeg hadde blitt ateist. Men jeg synes det er interessant å prate med mennesker om tro. Det gir også meg en naturlig inngang til å fortelle om hva jeg tror på. De to damene var altså ikke de eneste med en agenda.

Den ene samtalen vi hadde, har jeg lagt meg på hjertet, og den har mint meg på kjernen i det jeg tror på; evangeliet om Jesus. Nettopp denne kjernesannheten er hovedgrunnen til at ingen religioner i verden er et alternativ for meg. Jeg skal forklare hvorfor.

Vi stod i gangen og pratet. Jeg tenkte på å invitere dem inn i stua, men følte ikke helt for å ta med fremmede inn i hverdagsrotet. Dessuten hadde jeg en baby på hofta som snart skulle ha mat. Det ble derfor ikke en veldig lang samtale, men vi rakk å komme innom noe svært viktig likevel.

De to damene mente vi hadde mye til felles, da de også tror på Bibelen. Samtalen dreide seg inn på det at det skjer mye fælt i verden, og at vi mennesker gjør mye galt. Der var vi enig, og vi trodde også alle på et liv etter døden. Jeg fikk anledning til å fortelle om det jeg tror på; at jeg skal få komme til himmelen på grunn av at Jesus døde for mine synder og at jeg har tatt imot ham som min frelser.

De to damene virket litt forundret. Så kom det fra hun ene: «Men… tror du ikke at vi må gjøre litt selv også?» Det var så godt å kunne svare nei på det spørsmålet! Nei, jeg tror at det bare er av nåde jeg kommer til himmelen. Det er ingenting jeg skal gjøre selv, for Jesus har gjort alt for meg.

Jeg har tenkt masse på denne samtalen i ettertid, på hvor fantastisk det er å få leve i nåden hos Jesus. Samtidig er det trist og alvorlig å tenke på alle dem som fortsatt strever med å komme til himmelen av egen kraft, eller som tenker at de må «hjelpe litt til» for å nå opp til Guds standard.

Selv har jeg hatt mange perioder der jeg har tvilt på om nåden virkelig er nok, og der jeg, bevisst eller ubevisst, begynner å streve for å bli god nok for Gud.

Det som både er godt og alvorlig på en gang, er at Bibelen setter et ultimatum: På dommens dag kan du enten vise til dine egne gjerninger, eller du kan vise til Jesus og hans gjerninger. Framfor Gud fungerer det ikke med en kombinasjon.

I Galaterne 5,4 står det noen sterke ord: «Dere er skilt fra Kristus, dere som vil bli rettferdiggjort ved loven, dere er falt ut av nåden.»

Jeg tenker på disse damene som jeg møtte, og jeg tenker på alle jeg har hørt si at de sikkert kan komme til himmelen fordi de er gode personer. Hvis man ikke tar imot Jesus som sin eneste redning, så er man utenfor nåden.

Den gode nyheten er at nåden er gratis, og den er tilgjengelig her og nå for alle som vil ta imot den. Du skal få komme med to tomme hender og ta imot nåden som en gave: «For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, det er Guds gave. Det er ikke av gjerninger, for at ikke noen skal rose seg» (Ef. 2,8–9).

Jeg håper de to damene kan få se denne gaven som Gud tilbyr dem. Det virket som de fikk noe å tenke på. Samtidig lurte de på om jeg trodde det ikke har noe å si hvordan vi lever her på jorda. Noe av svaret kan vi finne hvis vi leser videre i Efeserne 2,10: «For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud forut har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem.»

Det er godt og inspirerende å tenke på at vi ikke er frelst av gode gjerninger, men vi er frelst til gode gjerninger. Når vi tror på Jesus og lever i nåden, skal vi også få vandre i de gode gjerningene Gud har lagt ferdige foran oss. Be om å få se hva han har lagt ferdig for deg i dag!

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, det er Guds gave. Det er ikke av gjerninger, for at ikke noen skal rose seg.»

Efeserne 2,8–9

andakt,gunnlaug bø,inspirasjonskilde,åndelig påfyll