Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Konspirasjonsteorier har makt

«Si at disiplene hans kom om natten og stjal ham mens dere sov» (Mat 28,13).

Konspirasjonsteorier er en form for forførelse som enkelte ikke tar seriøst. Forskere sier at de fleste klassiske konspirasjonsteorier har sitt utgangspunkt i antisemittismen. De bygger på frykten for at jødene har en skjult agenda om å ta over makten. Uansett så representerer åpenheten for konspirasjonsteoriene en stor utfordring for sannheten.

Det er nok å nevne den kontroversielle boken Da Vinci-koden av Dan Brown som utga seg for å avdekke sannheten om Jesu liv og død. Boken viste seg å bygge på nok en konspirasjonsteori om den såkalte Zion-ordenen – avslørt som oppspinn for mange år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel forsvarte flere intellektuelle og velutdannede mennesker boken og den ble en bestselger. Konspirasjonsteorier appellerer nemlig til noe vi har behov for og gjerne liker å høre. De stimulerer våre sympatier og antipatier, og mennesker evner å tro det de vil tro på.

Ryktet om at disiplene hadde stjålet liket av Jesus ble trodd av dem som trengte en annen forklaring på mysteriet. Denne forklaringen passet dem godt og plasserte skylden hos andre enn de som var ansvarlige for justismordet. Møtet med Den oppstandne satte fariseeren Saulus fri fra konspirasjonsteorien han hadde blitt fortalt av sine ledere.