Hold fast: – Tenk deg godt om
...
Hold fast: – Tenk deg godt om før du slipper tauet. Hva godt kan skje om du og noen til, holder fast? spør Dag Martin Østevold i denne andakten.
andakt
Hvem holder fast i tauet?
Del
Vanligvis er det når det glipper for noen, at det blir overskrifter. Det er mer sjelden at det skrives om de helter som holder fast og bærer andre.

I apostlenes gjerninger møter vi Saulus fra Tarsus. Kapittel 9 innleder fortellingen om hans berømte liv og fruktbare tjeneste. Hans betydning for oss, ved Guds nåde, kan knapt overvurderes. Han grep fast i Jesus. Eller rettere sagt: Jesus grep suverent tak i ham. Og alt ble nytt. Og bedre. Synes vi. Men det hadde sin pris. Som alltid. Alt verdifullt synes det som om det må kjempes stadige kamper for.

Men historien kunne vært annerledes. Det kunne nemlig vært over før det var ordentlig begynt. Hadde det ikke vært for laget. For de ukjente helter som holdt fast i tauet da det stod på og var vanskelig.

Det ble lagt detaljerte drapsplaner mot den gamle voldsmannen. Han ble sirklet inn. Alle fluktveier ble stengt. Fremgangen for Saulus’ Herre skulle endelig få en brå slutt. Det så ut til å gå slik også.

Men de som før hadde blitt plaget av Saulus, viste seg nå som hans beste venner. De hadde sett Guds nåde virksom i hans liv. Det motiverte dem. De visste råd og handlingskraft. De ukjente heltene hadde mot. Med fare for sitt eget liv tok de Saulus om natten, plasserte ham i en kurv og firte ham ned bymuren.

Hvem som tok lederansvar og så at noe måtte gjøres, sies det ingenting om. Hvem som skaffet kurven og hvem som holdt i tauene, sies det ingenting om. Vi vet ikke. Men Gud vet. Én ting er sikkert. Uten laget uten dem ville historien om Saulus’ tjeneste blitt en ganske annen. Dette er de navnløse, ukjente helter som det ikke skrives i avisen om.

Hva har du sett verdien i?

Jeg vet at det er vanskelig og svært utfordrende.

Hva er verdt å holde i tauene for?

Skal det bli over, før det har begynt?

Skal du slippe taket eller holde fast?

Det er spørsmål som du kanskje stiller deg nå. I ditt liv. I din tjeneste. For barn. Ungdom eller eldre. Skal det bære eller briste?

Tenk deg godt om før du slipper tauet. Hva godt kan skje om du og noen til, holder fast?

saulus,tarsus,jesus