Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
andakt
Tror du dette?
Del
Er det ikke rart hvordan man ofte kan bli flau over å fortelle andre at man er kristen? I dag skal liksom troen være en privatsak. Men dersom du virkelig tror på Jesus, blir det noe du ønsker å dele med andre. 

Påskefeiringen er over. Du sitter kanskje igjen med de siste bitene av marsipan og fregner på nesen fra skituren du var på i ferien. Forhåpentligvis har du også fått ta til deg det fantastiske påskebudskapet om Jesus som døde på et kors for dine synder, som seiret over døden og stod opp fra graven.

Jeg har lyst til å stoppe opp litt ved hva som skjedde etter at Jesus hadde stått opp fra de døde:Ved daggry den første dagen i uken kom kvinnene til graven og hadde med seg de velluktende oljene som de hadde laget i stand. Da så de at steinen var rullet fra graven. Og de gikk inn, men fant ikke Herren Jesu kropp.

De visste ikke hva de skulle tro, men med ett sto det to menn hos dem i skinnende klær. Kvinnene ble forferdet og bøyde seg med ansiktet mot jorden. Men de to sa til dem:

«Hvorfor leter dere etter den levende blant de døde? Han er ikke her, han er stått opp. Husk hva han sa til dere mens han ennå var i Galilea: ‹Menneskesønnen skal overgis i syndige menneskers hender og korsfestes, og den tredje dagen skal han stå opp›.»

Da husket de hans ord. Og de vendte tilbake fra graven og fortalte alt dette til de elleve og til alle de andre.Kvinnene som kom til Jesu grav fikk en fantastisk nyhet; Jesus var stått opp fra de døde! Sorg ble vendt til glede på et øyeblikk. De var på vei til en grav for å sørge, men fikk heller motta det beste budskapet i verden.

Det samme budskapet gjelder for deg: Jesus lever i dag! Tror du at det er sant? Akkurat det spørsmålet må jeg stille meg selv noen ganger. Tekstene vi leser i påsken har blitt så kjent for meg at det er fare for at jeg tar budskapet for gitt. Jeg må stoppe opp og tenke gjennom om jeg faktisk tror på det jeg leser.

Maria blir møtt med et lignende spørsmål når hun møter Jesus etter at broren hennes døde: Jesus sier til henne: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø. Tror du dette?» (Joh. 11,25–26).

Hvis jeg virkelig tror at Jesus døde for mine synder og stod opp igjen fra de døde, hvis jeg tror at han lever i dag og gir evig liv til alle som tror på ham, hvilke konsekvenser får det i mitt liv?

Jeg hørte nylig en andakt der det ble oppfordret til at vi kristne må leve som om Gud fins. Man kan også si det slik: Kristne må leve som om Jesus har stått opp fra de døde. Egentlig bør det vel være unødvendig å komme med en slik oppfordring? Men sannheten er kanskje at mange av oss lever som om Jesus fortsatt ligger i graven.

Det vil si at ditt hverdagsliv ikke skiller seg nevneverdig fra livet til en ateist. Jeg kjenner at jeg føler meg truffet av det jeg selv skriver akkurat nå. Dagene mine blir så fort fylt opp av uviktige ting. Engelen spurte kvinnene ved Jesu grav om hvorfor de lette etter den levende blant de døde.

Også i dag har vi mennesker en tendens til å lete etter mening i «døde» ting og meningsløse aktiviteter. Bør ikke vi som kristne vite hvor det ekte livet finnes?

Kvinnene som kom til graven reagerte umiddelbart på nyheten de fikk. De kunne ikke la være å fortelle det fantastiske budskapet videre. Det er jo egentlig helt naturlig at man ønsker å dele en god nyhet med alle det gjelder. Og budskapet om Jesus gjelder for absolutt alle.

Er det ikke rart hvordan man ofte kan bli flau over å fortelle andre at man er kristen? I dag skal liksom troen være en privatsak. Men dersom du virkelig tror på Jesus, blir det noe du ønsker å dele med andre.

I påskesangen «Han er oppstanden» får vi oppfordringen i det siste verset: Gå og fortell at tom er hans grav. Livet han vant da livet han gav, gav det til oss og kjøpte oss fri. Frelse og fred han alle vil gi. Så får vi be om å få bevissthet og frimodighet til å leve livet i lys av Jesu oppstandelse. Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.

andakt,gunnlaug bø,inspirasjonskilde,åndelig påfyll