GUD: – Som 16-åring trodde jeg
...
GUD: – Som 16-åring trodde jeg fullt og helt at jeg selv var gud, og at alt jeg trengte å gjøre var å komme i kontakt med gud på innsiden, forteller Erika Järnkvist. Foto: Jonas Adolfsson/Världen idag
«Det var 
som en 
hånd dro 
meg inn 
i kirken»
Del
Det begynte med yoga og fortsatte med 
healing og kontakt 
med de døde. Men det var hos Jesus Erika 
ble virkelig fri.

– Det var som big bang, sier Erika Järnkvist, og forteller om hvordan møtet med Jesus tok henne fra kaos til indre fred. Øynene er glade, og Erika utstråler livslyst når vi møtes ved et knallgrønt kafébord i Örnsköldsvik i Sverige.

Paranormalt

Allerede som barn hadde hun paranormale opplevelser.

– Jeg snakket med ånder, og hadde mange «fantasivenner», sier Erika og legger til at hun ofte hadde mareritt, og var veldig redd. Til tross for det, var hun nysgjerrig på nyåndelighet og begynte å søke. Snart gikk hun på seanser, til spåkoner og til medier.

 

Men Erika hadde også kristne venner, og da hun gikk på ungdomsskolen ble hun med på en kristen leir der hun gjorde en ny, åndelig opplevelse. Da lovsangen begynte ble hun sterkt berørt, og begynte å gråte, og hun reiste hjem fra leiren med en god følelse.

Hun var nysgjerrig, og begynte å spørre ut de kristne, men svarene haltet, syntes hun. Det bidro til at hun fortsatte å søke mot nyåndelighet og mot new age.

– Jeg var gud

– Som 16-åring trodde jeg fullt og helt at jeg selv var gud, og at alt jeg trengte å gjøre var å komme i kontakt med gud på innsiden, forteller hun.

Hun flyttet til Østerrike for å lære dans og koreografi, men ingenting ble bra, syntes hun. Erika var da blitt 19 år gammel.

– Det gikk fryktelig dårlig. Jeg hadde jevnlig angst, og var redd.

Vel hjemme i Sverige landet hun på et yogasenter i Småland. Retreatet hun gikk på varte i tre måneder og ble innledet med fem ukers stillhet.

Utrolig tøft

Erikas stemme knyter seg når hun forteller om tiden på senteret.

– Det var utrolig tøft, og man fikk ikke lov å gråte. Man skulle bare tømme seg selv, og fokusere.

For Erika, som erfarte hvordan negative følelser fra fortiden kom til overflaten, ble dette ødeleggende.

– Jeg fikk aldri bearbeidet følelsene. I stedet skulle man bare hoppe over dem, forklarer hun.

Etter retreatet begynte hun å studere for å bli helsearbeider og massør. Nå trivdes hun og begynte å drømme om å starte egen klinikk. Der skulle hun blant annet tilby healing.

Clara kirke

Men planene endret seg da Erika, i en alder av 23, gikk inn i Clara kirke i Stockholm.

– Det opplevdes som om en hånd bare dro meg inn i kirken. Og da jeg kom inn, fikk jeg den samme følelsen jeg hadde kjent på den kristne leiren jeg var med på mens jeg gikk på ungdomsskolen.

Erika fikk tilbud om et innføringskurs i den kristne tro, og takket ja.

– Jeg så det bare som en del av min åndelige søken, forklarer hun.

Nå begynte en periode da hun leste om Jesus på dagtid, og praktiserte yoga når hun kom hjem. Det utløste en indre kamp som hun ikke forsto, og den ble etter hvert synlig for de som underviste henne i kristen tro.

– En prest tok tak i meg og sa: «Erika, du sier at du har prøvd alt, men har du prøvd å ta imot Jesus Kristus i ditt hjerte»? Han oppfordret meg til å gi Gud en ærlig sjanse.

Erika fulgte rådet, vel vitende om at hun kunne hoppe av når som helst. Hun ba frelsesbønnen og inviterte Jesus inn i sitt liv. Hun gråt og forsaket nyåndeligheten og new age.

– Kjente meg tom

– Jeg kjente meg merkelig tom da jeg kom hjem, men det var en annen tomhet enn den jeg kjente de gangene jeg hadde tømt meg selv i yoga, forklarer hun.

Hun begynte å se lysere på livet, og fikk blant annet jobb etter lengre tids sykemelding. Og panikkanfallene hun hadde slitt med tidligere, forsvant gradvis.

Kaffen på det grønne bordet står urørt. Erika ler av seg selv, tar en liten slurk og prater videre. Hun forteller om hvordan livet vendte tilbake da angsten avtok.

– De depressive tankene mine bare blåste bort. For første gang på lenge kjente jeg en ekte glede.

Åndelig kamp

En tid etter møtte hun Erik, som skulle bli hennes fremtidige ektemann. De flyttet etter hvert nordover, men da startet en ny, åndelig kamp.

– Plutselig begynte jeg å se de samme åndene jeg hadde sett som liten, og mens jeg var involvert i new age. Men nå så jeg deres egentlige vesen; de var demoner. De krydde rundt meg, spesielt når jeg var hjemme i leiligheten alene. Verst var det på kveldene og på nettene, forteller hun.

Etter råd fra en kristen venninne begynte hun å rense leiligheten for gjenstander med en kobling til new age.

– Jeg kastet ut det meste, ler hun. – Bøker, musikk og bilder med kobling til nyåndelighet ble kastet.

Samtidig tok hun et valg om å flytte tilbake til Stockholm, for å være i «karantene» med Gud, som hun sier.

Døpt

En natt opplevde hun at Jesus vekket henne, og at han sa at hun skulle gå inn i garderoben og finne flere nyåndelige ting hun hadde slengt fra seg, blant annet håndklær som hun hadde brukt mens hun gjorde åndelige øvelser.

– Etter den hendelsen avtok de åndelige angrepene drastisk, forteller hun.

Kort tid senere lot hun seg døpe. Erika prøver å beskrive følelsen av frihet som dåpen førte med seg.

– Det var som en big bang, en slags gjennombruddskraft som jeg aldri trodde fantes, forteller hun. At hun sa fra seg nyåndeligheten har hun ikke angret på. Visst kunne den iblant gi et kick, eller en tilfeldig følelse av glede og harmoni, men det slo alltid negativt tilbake, mener hun.

Fysisk smerte

– Det kunne komme som en fysisk smerte, som utrygghet eller som et relasjonsproblem. Der ligger den store forskjellen i det å være kristen, for når jeg møter Gud, slår det ikke negativt tilbake. Det han gjør, består: hans ord, løfter og hans gjerninger.

Angsten hun slet med tidligere er også borte.

��� Visst er man et menneske, som strever med ting, men det er likevel annerledes nå. I dag får jeg i stedet hjelpe andre som kjemper. Flere jeg har bedt for har fått oppleve helbredelse, sier hun takknemlig.

Fra kaos til orden

Erika er bekymret over hvordan yoga, for eksempel, blir markedsført vidt og bredt som en nøytral avslappingsteknikk.

– Det er feil, for hver eneste fysiske stilling i yogaen er utformet for å tilbe en eller flere hinduistiske guder. Yoga handler om å tømme seg selv, for at de hinduistiske gudene, eller åndeverden, skal kunne ta over. Slik skal man etter hvert kunne oppnå brahman eller nirvana.

Erika forteller at hun har lagt alt dette bak seg nå. Hun har giftet seg med Erik og har begynt et nytt liv.

– Uten Jesus hadde jeg aldri vært den jeg er i dag – mentalt, følelsesmessig og åndelig. Jeg har gått fra kaos til orden, og har fått en fred som består, sier hun.

vitnesbyrd,världen idag,kristen,jesus,inspirasjonskilde,inspirasjon