FLYTTET: Sub-miljøet har flyttet flere ganger og er nå i Rosenkrantzgate 15 i Oslo. I det nyoppussete lokalet holdes gudstjenester, konserter og kafé tirsdag til lørdag.

– Sub Scene gir kristne godt rykte

– Det de driver med her gir kristne et godt rykte, sier Philip (21) .

LES: Subkulturenes kaf(f)ekirke

«Vi holder åpent!» En helt vanlig tirsdag ettermiddag ønsker et gateskilt velkommen til Sub Scenes kafé. Klappstolene fra søndag er borte, og de tunge gardinene trukket fra. En barnefamilie triller inn for å kjøpe med seg en kaffe i pappkopp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lapper med informasjon om uteseksjonen i Oslo kommune ligger lett synlig ved barbenken. Siden 2001 har Sub Scenes mål vært å gi et tilbud til tenåringer og unge som faller utenfor, og gjerne hjelpe dem videre i livet. Til det har de fått kommunal støtte i 12 år.

Mange frivillige fra Sub Church bidrar for å holde kulturhuset og kafeen i gang. Her får både ferske og mer erfarne band i kategorien «ikke mainstream» fra inn- og utland spille. Også band fra miljøet rundt Sub spiller på scenen. Men viktigst er å være et møtested for ungdommer som ikke passer inn andre steder, som emokidsa i Spor 19-miljøet på Oslo S.

Musikkverkstedet på tirsdager i regi av Maritastiftelsen har konserter to ganger i året.

– Yeeeeaah, it’s a party in the USA!

I kjellerens lydtette studio trøkker en langhåret vokalist til mens bandet øver på en... Miley Cyrus-låt! Det viser seg å være årets tullesang som skal øves inn til høstens konsert.

Musikkverkstedet er åpent for all musikkinteressert ungdom mellom 16 og 23 år. For øyeblikket er de fleste over 20 år, da flere av deltakerne har vært med en stund.

Emo-hjørnet

Philip Aksel Sylvester Østerklev (21) er et ferskere tilskudd. I starten av februar ble han invitert til Sub mens han hang med andre likesinnede på Oslo S i det såkalte Spor 19-miljøet. De kalles også «alternativ-hjørnet» og «emo-hjørnet».

– «Hei, du virker kul, vil du være med oss», sa noen plutselig til meg. Så ble jeg dratt med. Det var veldig bra og folk var «som meg». Vi liker de samme filmene og musikken, har gjerne farget håret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I høst trosset han sjenertheten og ble med i musikkverkstedet i Subs lokaler på tirsdager, som vokalist.

– Jeg liker veldig rolig musikk, selv om de fleste ikke tror det, smiler Østerklev.

Ansiktet markeres av store, runde briller og en kraftig ring i nesen. Han har piercinger flere steder på hodet. Høyrearmen er dekket av tatoveringer.

– Det skjuler mye, sier han, og vil ikke gå nærmere inn på det temaet.

Arbeidstrening

– Vi ønsker å bety noe og utfylle tilbudet i Oslo, og gi unge under 18 år en mulighet til å oppleve spennende kultur og musikk, sier styreleder i Sub, Pål-Hallstein Ous.

Han er bookingansvarlig for konsertene på Sub Scene, der halve poenget er et rusfritt tilbud åpent for ungdom under 18 år. Du må ikke være alternativ for å være på Sub.

– Mange ungdommer bare henger rundt om i sentrum uten en plass å være. I kafeen trives mange. Her er det åpne dører og du trenger ikke kjøpe noe.

Det hender at ungdommer får sone samfunnsstraffen sin her. Andre får arbeidstrening i kafé eller i arbeidet med å booke, rigge og gjennomføre konserter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De får drive med noe de synes er kult.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Mange av oss har vært eller er der selv, sier Ous og snakker ut fra egen erfaring.

– Det er ikke noe særlig tilbud til folk som faller utenfor.

Gir kristne godt rykte

Østerklev sier han har fått utvidet sin sosiale krets etter at han begynte å gå på Sub.

– Jeg har aldri hatt veldig mange venner. Jeg henger på Oslo S og kommer hit når det er åpent.

Også flere fra Spor 19-miljøet henger gjerne på Sub, forteller han.

– Jeg vil si det er kult å komme hit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Opplever du noen kristen misjonering her?

– Jeg kan vel ikke si det. Folk er veldig koselige, og jeg liker godt å være her.

– Hva tenker du om at en kirke driver et slikt sted?

– Det er veldig bra. Jeg er ikke kristen selv. Jeg ser ikke på kristendommen som en dårlig ting, men mange ødelegger for andre kristne. Det de driver med her gir kristne et godt rykte, sier 21-åringen.

Les også
– Hvorfor driver ikke alle med Alpha-kurs?
Les også
Ved sine fulle femMarkus 5, 15
Les også
Startet med en isbre – priset for trosopplæringTrosopplæringsprisen
Les også
Trosopplæringspris til klimakonfirmanterTrosopplæringsprisen
Les også
Åndelige beredskapsplaner