SKI-ENTUSIASTER: Nylig fikk skolen snøscooter med løypemaskin. Smart, synes Erlend Ekeland, David M. Lauritzen, Eirik Tørre Særsland og Sjur Rydland.

Mer enn skole

De står på farta for å gå på ski. Først de fem kilometerne til butikken i Kviteseid sentrum, dernest i det flotte løypenettet som Kvitsund gymnas har lagt opp selv.

Nylig fikk skolen snøscooter med løypemaskin.

Smart, synes Sjur Rydland, Erlend Ekeland, Eirik Tørre Særsland og David Lauritzen før de suser ut på den islagte Sundkilen i Kviteseidvatnet. Kvartetten fra henholdsvis Fitjar, Nærbø, Sauland og Tønsberg er blant elevene som benytter skolens natur og mange tilbud til fulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det samme gjør Liv Sanne Borsheim fra Klepp, Kristoffer Bø fra Stranda og Mikael Vågen fra Ås. Vi finner dem på ei av internatstuene. Liv er den eneste som ikke har familiemedlemmer som har gått på Kvitsund før. Felles for trioen er ønsket om å flytte hjemmefra og være selvstendig.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Alle erklærer seg fornøyd. Liv oppsummerer:

– Kvitsund byr på en perfekt kombinasjon av god undervisning, sosialt liv, natur og aktiviteter.

– Og vennskap. Dessuten har vi god kontakt med lærerne, supplerer Mikael.

– Selv om skolen ligger isolert, er det mye å finne på likevel. Miljøarbeiderne finner alltid på noe i helgene, forteller Kristoffer.

Ingen har kjennskap til mobbing på skolen. Det er ikke mulig å være ensom på Kvitsund, mener de. Også skolereglene finner de greie og forståelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skolen har tross alt ansvar for oss.

– Utfordringer?

Kristoffer: – Makrellmiddagene!

Mikael: – Avstanden til familien kan være vanskelig av og til. Pluss det å si nei til ting. Man vil gjerne være med på alt.

Mor Ellen

– Her er det om å gjøre å være hel ved. Unge mennesker leser og gjennomskuer oss voksne, sier Ellen Bentsen.

Som internatleder er det hun som har ansvar for 170 internatelevers ve og vel utenom skoletida. Kun ti elever bor hjemme. Ellen er bindeleddet mellom elev, foreldre og skole. På laget har hun miljøarbeidere, ettåringer og sosiallærere som sørger for at alle elever blir sett, ivaretatt og får gode fritidstilbud. Skolens sosialpedagogiske team er dessuten alltid innen rekkevidde.

LES OGSÅ: Drømmeskolen for vanlige folk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Undersøkelser viser at unge som har gått på internatskole blir mer tilpasningsdyktige enn andre. Det er godt å vite når man må lære de yngste å skifte på senga, trøste når hjemlengselen banker på eller når foreldre ringer og er bekymret.

– Å bygge gode og gjensidig tillitsfulle relasjoner er viktig for meg, sier Ellen, som har vært ved skolen i syv år og fulgt søsken fra mange familier gjennom viktige år på Kvitsund.

Giftermål

– Når Kvitsund-elever ser tilbake, er det ofte det skolen ga utover undervisningen man husker best. Vennskap for livet, kanskje til og med en ektefelle, supplerer rektor Thorleif Belck Olsen.

– Ja, det er blitt noen bryllup her opp gjennom årene. Jeg har selv en sønn som fant kjærligheten her på skolen, smiler Ellen Bentsen.

Les også
Frp snur i saken om Frelsesarmeens leieavtale
Les også
Her kan slitne familier få et avbrekk
Les også
Advarer mot religionsfrykt i kommunenArbeidet
Les også
Beholder ikke en eneste krone selv