SØRVIS: Et av Tonje og Dag William Haugeto Stangs beste tips for par er å gjøre sørvis jevnlig. Det holder ikke med en langhelg i året, sier de.

Anbefaler jevnlig sørvis av samlivet

En langhelg i året er ikke godt nok for å holde gnisten i samlivet. Man har heller ikke utvidede ferdigheter innen kommunikasjon, bare fordi man er kristne.

– Det første året var verst, kommer det kjapt fra Dag W. Haugeto Stang.

Han sitter henslengt i sofaen hjemme på Mortensrud i Oslo, sammen med kona Tonje. Dagens utsendte har spurt om ekteskapet, samlivet, parforholdet - skal det kun stemples som hardt arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dags kommentar får ikke umiddelbar støtte fra Tonje.

– Nei det var det vel ikke.

– Det synes jeg.

– Vi snakker jo om faser her, utdyper Tonje.

– Samlivet handler om å gi og ta. Opplevelsen om at «vi er helt like» faller ganske raskt til jorden. I perioder kan det være man å jobbe hardt.

Forfattere

Årsaken til at Dagen sitter og snakker om samliv med et voksent par sør i Oslo er at disse to denne høsten kommer ut med en bok om, nettopp, parforholdet. «Tid for to» er om ikke lenge å få kjøpt i en butikk nær deg, det er en praktisk bok med oppgaver til samtale.

Det var tilsiktet. I flere år har paret arrangert ekteskapskurs. Tonje skriver også en blogg om emnet.

– Bare prat er ikke særlig funksjonelt. Vi har selv hatt glede av å bli dyttet til å snakke om ting, ting vi ikke har kommet på selv. Vi ønsker ikke å si et vondt ord om bøker av mer teoretisk art, men det vi har sett av mer praktiske bøker har ofte kommet fra en amerikansk kontekst, sier Tonje.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hett tips

De to har vært gift i 20 år. Dag jobbet flere år som pastor i Frikirken og er nå frilanser innen salg, veiledning og ledelse. Tonje jobber som sosialrådgiver og lærer ved Tomb videregående skole. De har skrevet en bok om hva som fungerer for dem.

Om de skal trekke frem ett budskap fra boken, samlivskursene og bloggen, så er det å bruke tid sammen.

– Har dere det som par, på fast basis i ukene, da får man pratet sammen. Hvis ikke man bruker tiden til å se på tv, da, sier Tonje.

Dag nikker. Det er tross alt to forskjellige personer som skal finne sammen i et parforhold.

– Hos oss er aldersforskjellen ganske stor. Tonje er 13 år eldre enn meg. Begge har sterke meninger og preferanser. Vi ser ikke nødvendigvis de samme filmene, hører på den samme musikken eller har den samme humoren. Jeg ler så jeg griner av Harald Eia. Det gjør ikke Tonje.

– Vi bestemte oss tidlig for hva som fungerer for oss, fortsetter han.

En ting som nevnes er lange, hyggelige frokoster sammen. Problemet er at Dag er B-menneske og ikke særlig kvikk om morgenen. Tonje er A-menneske.

– Så da måtte jeg velge mellom koselig frokost uten sin mann eller et forsøk på å få det til med sin mann. Det ble det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke barn

Dag og Tonje har ikke barn. Hun kommer journalisten i forkjøpet med å forklare at de likevel kan ha noe vettugt å si om parforhold, tidspress og forventninger.

– Det er ikke slik at vi ikke har travle liv. Vi kontaktet et vennepar av oss, som har tvillinger på to år, og ba dem gi tilbakemeldinger på manus. To psykologer, som Dag jobber tett på, har også vært viktige mentorer i løpet av skriveprosessen. Vi er ikke foreldre eller psykologer, sier hun.

Paret har vært besøkshjem i flere år. De pleier også mye kontakt med andres barn.

– Dette er en bok om parrelasjonen og ikke en bok om familien. Det er viktig å ta vare på parrelasjonen. Det er lett å miste kontakten med hverandre i en hektisk hverdag, ikke minst når man har små barn. Og det må mer enn en langhelg i året til for å dyrke kjæresteforholdet, sier Dag.

Farer truer

– Hva er de største utfordringene for samlivet? Hvilke farer ligger på lur?

– Veldig mange har forventninger til forholdet som ikke overlever en alminnelig hverdag. Så et realistisk forventningsnivå er viktig. Tidsbruken sammen er som nevnt også viktig. Det er fort gjort å miste kontakten med hverandre, sier Dag.

Tonje skyter inn.

– Forventningen om en friksjonsfri hverdag er så stor. Før i tiden trengte man hverandre på en annen måte. Nå klarer man seg for eksempel økonomisk gjennom et brudd, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De mener ikke at folk tar altfor lett på skilsmisse. Men 25.000 barn blir årlig rammet av samlivsbrudd.

– Det er 25.000 gode grunner til å prøve enda en gang å få samlivet på rett kjøl, sier Tonje.

Ikke særlig kristelig

Boken de to har skrevet retter seg ikke spesielt inn mot kristne par. Men de tror ikke at det er så stor forskjell.

– Kristne par sliter med det samme som andre par. Vår erfaring er at det å ha et verdisyn og en tro ikke automatisk gjør at man får samlivet bedre til. Ferdighetene innen kommunikasjon er ikke større bare fordi man har en tro, sier Dag.

Tid for to

«En samlivsbok for alle slags par» er undertittelen på boka «Tid for to».

Skrevet av Tonje og Dag Haugeto Stang.

Lanseres i høst.

Utgis på Lunde Forlag.

Les også
Da mannen Ole døde, satte Ingvild på lovsangsmusikk
Les også
Når det skranter i familielivet
Les også
18 år med mat og latter i Jesu navnAlpha-kurs
Les også
Kina tillater alle par å få to barn