NY SANG: – Nå synger jeg for å
...
NY SANG: – Nå synger jeg for å ære Gud og hjelpe mennesker nærmere Ham, sier Steph Macleoud, som holdt på å drikke seg til døde for ti år siden. Foto: Bjørn Olav Hammerstad
Drakk seg nesten til døde, fant livet
Del
Han solgte gitaren for å få råd til sprit. I dag er Steph Macleoud (34) en av Skottlands mest lovende kristne artister.

Fingrene danser over gitarstrengene. Steph Macleoud (34) sitter i baren på Viste Strandhotel utenfor Stavanger. Noen makrellskyer gir plass for de første solstrålene som gir stranden utenfor et hvitaktig preg. Skotten er ikke i baren for å drikke. Han er her for å fortelle om sitt siste glass, og sitt første møte med Jesus.

LES: Gir ut 
Kygo-inspirert 
lovsang mot moderne 
slaveri

Steph er en av Skottlands mest lovende kristne singer/songwriters. Men det er nå. For ti år siden var han døden nær.

Skilsmissen

Det var ingenting ved Stephs første år som tilsa at den unge skotten skulle bli rusavhengig. Han vokste opp i et hjem hvor moren var katolikk og faren var med i en protestantisk frimenighet. Som enebarn hadde han en privilegert oppvekst, og manglet ingenting.

Steph legger fra seg gitaren og begynner å fortelle.

– Mamma tok meg til kirken, slik gode mødre gjorde. Jeg hørte bibelhistoriene, men skjønte ikke evangeliet, forteller Steph.

I oppveksten var skotten svært interessert i musikk. Og mot slutten av tenårene kom han inn på det prestisjetunge Royal Scottish Academy of Music.

Men så skjedde det noe dramatisk i familien. Foreldrene gikk fra hverandre. Steph tok det tungt. Så tungt at han begynte å drikke.

Døden nær

Da han var 20 år gammel hadde drikkingen tatt over livet til Steph. Han droppet ut av akademiet.

– Mitt sosiale liv bestod av venner som drakk og brukte stoff.

Etter en tid stakk den unge mannen av til Thailand. Han ble lagt inn på sykehus to ganger fordi han hadde drukket for mye.

– Jeg meg nesten til døde, sier Steph.

Han tar en pause. Ser ut av vinduet.

– Min mor kom for å hente meg. Jeg var radmager.

LES OGSÅ: Gospelprinsen

Da Steph kom tilbake til Skottland var han, ifølge ham selv, mentalt sårbar. Han fikk medisiner, men stakk av hjemmefra.

– Jeg ville bare drikke, forteller Steph og stirrer ut av vinduet.

Han solgte gitaren for en tusenlapp for å kjøpe sprit og stoff. Gitaren var verdt 20.000 kroner.

– Jeg begynte å tigge på gaten, og gjorde alt jeg kunne for å få penger. Jeg ble også seksuelt misbrukt, forteller Steph.

Etter besøk på sykehuset fikk han høre at han kom til å dø hvis han fortsatte å drikke så mye. Livet hans ble mer og mer preget av anger, skam og frykt. Han var 24 år og hjemløs.

– Det var en enorm byrde å bære, forteller Steph.

Gratis mat - gratis frihet

Av en eller annen grunn endte 24-åringen opp i et kristent rehabiliteringsprogram. Bethany Christian Centre tilbød 17 senger for hjemløse med rusproblemer. Steph fikk plass.

– De inviterte oss til kristne samlinger. Vanligvis sa jeg nei, men ofte var det tilbud om gratis mat. En dag bestemte jeg for å bli med.

Da Steph kom til det lille hotellet hvor samlingen var fikk han vite at det var en kristen som skulle dele sitt vitnesbyrd.

– Jeg kom for å få gratis mat, og var ærlig talt ikke så interessert i å høre. Men det måtte vi.

Så skjedde det noe.

– Fyren som snakket hadde vært kriminell og sittet inne anklaget for mord. Han var eldre enn meg. Han fortalte at Jesus hadde gjort ham fri. Budskapet traff meg. Rusavhengigheten var mitt fengsel, og jeg trengte frihet. Vi befant oss ikke i en kirke. Vi leste ikke i Bibelen. Og jeg kjente nesten ingen der, men jeg tok et steg i tro.

Skammen forsvant

Den kvelden tok Steph imot Jesus.

– Det skjedde i et øyeblikk, og byrden ble løftet bort fra meg. Jeg kjente meg fri. Det var en sterk fred som kom inn i livet mitt. Jeg var fortsatt hjemløs, og jeg hadde mange problemer. Avhengighet og gjeld var to av dem. Men da Kristus kom fikk jeg et helt nytt perspektiv. Kristus frelste ikke bare min sjel, han frelste hele mitt liv, sier Steph.

Han synes det er vanskelig å beskrive med ord hva som egentlig skjedde.

– All skammen ble løftet bort fra meg. Jeg var en person som bare hadde tenkt på å fylle mine egne behov. Jeg innså at jeg ikke var universets sentrum lenger. For første gang ba jeg, og min bønn ble besvart.

Begynte å skrive låter

På senteret hvor Steph oppholdt seg hadde de noen gitarer.

– De var skikkelig dårlige. Hadde de vært gode ville de ha blitt stjålet, humrer artisten.

Gitarene var til for at rusmisbrukerne skulle få koble av og få tid til å reflektere. Selv om Steph hadde spilt mye gitar hadde han aldri skrevet sanger før. Det begynte han med nå.

– Men jeg skrev ikke om troen min med en gang. Det tok sikkert tre år før jeg begynte å skrive sanger om Jesus, sier Steph.

Ett glass er gift

Alkoholen hadde hatt et nærmest urokkelig grep om Steph i mange år. Etter at han tok imot Jesus rørte han ikke alkohol. Å forbli tørr har vært en lang og hard kamp. Til tider svært vanskelig.

– Jeg vet om at noen opplever å miste lysten på alkohol i et øyeblikk, men for meg har det vært en prosess. Det sitter i hodet, sier Steph og forklarer:

– Du prøver å overbevise deg selv om at du kan ha en øl som alle andre, og bare være normal, men det kan du ikke.

– Hvis du skulle ta deg et glass øl i dag. Hva ville skje?

– Mitt liv ville blitt ødelagt, sier Steph kontant.

Så legger han til:

– Det vet jeg.

– Når du passerer en bar og ser folk drikke. Blir du fristet?

– Å. ja. Det gjør jeg. Men jeg vet at det er en løgn. Essensen av alkohol er jo bare noe flytende i et glass. Men psykologisk er det så mye mer. Det er enormt kraftfullt. Det er gift.

Unge trenger å høre

De fleste aner ikke hvor farlig alkohol er, mener Steph. Han tror ikke oppskriften er å si til de unge at de ikke får smake alkohol.

– Da vil de garantert prøve det.

Den tidligere rusmisbrukeren tror unge mennesker trenger å skjønne hva alkohol gjør med kroppen, og hvor potensielt farlig det er.

– Utdanning er nøkkelen, i hvert fall for unge mennesker som er åpne for å lytte, mener 34-åringen.

Steph mener at tilgangen til alkohol i Storbritannia er for stor.

– Du kan kjøpe vodka langs motorveien. Det er galskap, sier han.

Musikk til verden

Tre år etter at Steph ble en kristen begynte han å skrive kristne sanger. Nå gjør han nesten ingenting annet enn det.

– Jeg synes det er mer tilfredsstillende å skrive kristne låter. Jeg tror musikk kan knytte mennesker til Gud. Når jeg synger er jeg fri. Jeg skammer meg ikke over å være helt og fullt ærlig i tekstene mine. Friheten som musikken gir meg er fantastisk, forteller artisten.

I dag kan Steph leve av musikken. Det våget han nesten ikke å tro kunne skje tidligere.

– I fire år ba jeg til Gud hver dag og spurte om hva han ville med livet mitt. Da jeg ble bedt om å synge i min venns bryllup kom folk til meg og sa: Det er dette du skal holde på med i livet.

Steph spilte inn en plate og solgte svært bra. Han fikk gode anmeldelser, og plutselig ble han bedt om å spille i alt fra kirker, festivaler og fengsler.

– Det var en overhvelmende respons.

Nå reiser Steph over hele verden og spiller på ulike festivaler.

– Jeg er takknemlig for at folk liker musikken min, sier skotten og drar frem gitaren igjen.

Steph Macleoud,alkohol,artist,avhengig,kristen-musikk,musikk,rus,skotsk artist,vitnesbyrd