UTENFOR: DTS-en i Gustavsgate 3 i Oslo inviterer ofte til samlinger, der det kommer mange utenfor kollektivet. Denne kvelden har kollektivet fått besøk av et kristent par fra Harvard i Storbritannia. Joakim Magnus innleder kvelden.

Med hjemmet som base skal de nå verden

I et gammelt «bedehus» i Bergen står ti nye hybler og venter på studenter. Det føyer seg inn i rekken av kristne bo-kollektiv.

Kringsjåveien 28 ligger i en trafikkert gate ikke langt unna Bergen sentrum. Det blå skiltet med rødt kors over mer enn antyder at det ikke er en helt vanlig boligblokk.

LES: Kristen friskole i Northugs skolegård

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til møtesal, galleri og kjøkken inneholder den en leilighet og ti hybler i toppetasjen.

– Håpet er at huset kan bli en god arena for vekst. Et sted der vi kan hjelpe hverandre til å leve med Gud og være disipler på studiesteder, sier Ragnhild og Torgeir Skrunes. De har fått i oppdrag å lede fellesskapet, og bidra til at det kan bli en ressurs også for nabolaget.

Disippelhus

I Oslo planlegger Joakim Magnus etableringen av disippelhus sammen med kona Elyse. Disippelhusene i Oscarsgate 9 er et samarbeid mellom Ungdom i Oppdrag Oslo og Laget. Til sammen starter de ca 15 disippelkollektiv som vil bestå av single og familier. Der skal de leve det han humoristisk kaller et «light munkeliv».

– Jeg har tro på rytme, og på betydningen av å leve i et større fellesskap. Som et kollektiv/fellesskap forplikter vi oss på en daglig rytme med bibel og bønn.

LES OGSÅ: Nå blir det verre å starte friskole

En blokk med 11 leiligheter skal fylles med folk som vil dele Jesus med andre som ikke tror. Den enkelte må skrive under på en kontrakt som kollektivet har blitt enige om.

– I neste omgang vil man bli fulgt opp og ansvarliggjort i forhold til det som står i kontrakten, forklarer Magnus.

– Hvorfor satser dere så sterkt på dette?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I Oslo er det mange drivkrefter som drar oss bort fra Gud. Det er en by der mange er ensomme og lengter etter fellesskap. I tillegg er det en kjensgjerning at mange kristne bruker for lite tid med Gud og Bibelen. Å få til en rytme der troen blir en naturlig del av livet, er noe vi tror på.

Skjønner ikke hvordan

Magnus har også et håp om at fellesskapet vil styrke frimodigheten til de som bor der, og at de naturlig vil spørre seg: Hvordan kan jeg være med og forandre nabolaget og dele Jesus på en god måte?

– Jeg tror der er mange kristne som ønsker å leve som disipler, men det er vanskelig å få til, spesielt når man prøver alene.

I Betania i Bergen ser de for seg fellesmiddager med påfølgende samlinger.

– Blir det en jevn fordeling av gutter og jenter, kan vi dele oss av og til. Noen uker kan vi utvide fellesskapet med å invitere inn folk utenfra, sier Ragnhild.

I det gamle «bedehuset» har de fortsatt noen ledige plasser.

Rytme

Et stikkord som går igjen i flere kristne bo-kollektiv er rytme, i tillegg til et sterkt ønske om å komme i kontakt med folk i nærmiljøet og i studentmiljøet.

– Er det ikke en fare for at det også kan bli en ny, kristen ghetto?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kommer helt an på hvordan vi bruker relasjoner i nærmiljø og på studiesteder, mener Torgeir Skrunes.

Han tror bo-kollektivet kan bli en hjelp til å holde fokus, og ha funksjon som et åndelig hjem og en god base.

Vanskelig å forandre

To år er gått siden Joakim Magnus og kona startet opp en DTS (disippeltreningsskole) i Oslo som kan kombineres med vanlige studier. «Vår drøm er at vi kan klare å skape en livsstil, en kultur og gode rytmer som du kan ta med deg videre og disippelgjøre andre med», skriver de på Facebook.

– Det vanskeligste har vært å få til en kultur som ikke er innadvendt, men jeg synes vi begynner å se en forandring. Vi har blitt mer opptatt av byen og naboene, og har blitt flinkere til å invitere med oss folk som ikke har en kristen tro. Kultur er noe av det vanskeligste å forandre, men vi må ikke slutte å prøve, sier han.

Når de flytter inn i Oscarsgate til høsten er de rundt 40 stykker, i tillegg til de som skal gå på DTS.

– Håpet er at vi de neste årene kommer til å bruke mer energi på mennesker som ikke tror. Heller det enn å bare arrangere kristne greier for kristne, sier Magnus.

Kristne kollektiv

Flere steder i landet organiseres det bo-kollektiv for kristne studenter og familier.

Håpet er å innarbeide en rytme i hverdagen som kan styrke gudslivet, tilby fellesskap og en plattform for å nå ut med evangeliet til folk som ikke tror.

Les også
Faren var geriljakriger, hun er politiker, og begge slåss for KurdistanIrakisk kurdistan
Les også
Politikere ber om hjelp til sine psyke vennerPsykisk helseLandsmøtet
Les også
Religionskritisk blogger drept i Bangladesh
Les også
Er man lovisk om man er lydig?
Les også
Kristen høgskolegigant vil ha flere med på lagetHøgskolefusjon