DELER UT: – Vi la ikke skjul på at denne boka kunne de få bruk for fremover, sier Ivar Lyster, som her deler ut nytestamenter til ukrainske soldater.

Deler ut nytestamenter til ukrainske soldater

Ivar Lyster i Norsk Gideon har vært med å dele ut bibler til mange mennesker rundt i Europa – også til dem som skal i krigen i Ukraina.

– Det føltes godt å få gi Guds Ord til de ukrainske soldatene som neste dag skulle sendes til fronten ved Donetsk, der det har vært harde kamper. Disse soldatene gikk til en meget tøff oppgave, forteller Lyster til Dagen.

LES: Ukraina begynner tilbaketrekking av tunge våpen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mat til soldater

Lyster er godt kjent i Ukraina og var seks ganger i landet i fjor. Han startet stiftelsen KPK-Ukraina i 1998 for å hjelpe barn og andre som lider. I dag driver de blant annet et barnehjem og bringer regelmessig mat og annen bistand til de fattige.

– Hvordan kom dere i kontakt med de ukrainske soldatene?

– Vår samarbeidspartner Mercy House har gitt dem mat. I tillegg har soldatene fått soveposer som kommer fra Forsvaret i Norge, svarer Ivar Lyster.

Møte med soldater

Sammen med blant andre sin gode tolk og medarbeider, Vasya Fenchak, fikk han møte de ukrainske soldatene på et treningsfelt oppe i fjellet. Her fikk de anledning til å gi dem nytestamenter på ukrainsk.

– Vi møtte dem i grupper på 20 soldater, og alle ville ha nytestamenter. De ble takknemlige for denne spesielle gaven. Vi la ikke skjul på at denne boka kunne de få bruk for fremover, forteller Lyster.

Redde og bekymret

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En del av soldatene hadde vært ved fronten tidligere, og de visste hva de gikk til. Men det var også nye soldater som ikke hadde vært i krigen tidligere.

– Jeg fikk inntrykk av at flere var redde og grudde seg til oppgaven de skulle ut i. Noen var også bekymret for hvordan det skulle gå med familiene deres, forteller Lyster.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

De fikk delt ut 200 nytestamenter til soldatene denne dagen.

Andakt for soldatene

Den norske Gideon-representanten fikk også anledning til å komme med et vitnesbyrd om sin frelser til soldatene.

– Jeg pekte blant annet på at Jesus er den vi kan stole på, og han har frelst oss. Derfor er det alltid ei åpen dør hos ham, og det er hjelp å finne hos Jesus. Herren hører våre bønner. Jeg merket at soldatene lyttet ivrig til det som ble tolket videre til ukrainsk, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gal utvikling

Lyster har fulgt utviklingen i Ukraina på nært hold i snart 20 år. Han er bekymret for det som i dag skjer i landet, ikke minst når det gjelder krigen mot russerne.

– Vi håper og ber om at det skal bli fred, for folk lider kolossalt. Det er i dag 1,2 millioner mennesker som er på flukt. Inflasjonen i Ukraina er veldig stor, og bare det siste året er pengeverdien blitt halvert. Samtidig har prisene steget formidabelt. Det ser ikke ut til at Ukraina skal bli slik som det var tidligere, sier Lyster.

Mat og drikkevann

KPK-Ukraina bruker mye midler til å hjelpe flyktningene i landet. Bare i januar ble det gjort klar mellom fire og fem tonn med mat.

– Det er også viktig å hjelpe folk med drikkevann, og det er lite elektrisitet som fungerer. Vi mangler ikke på oppgaver i Ukraina, understreker Lyster overfor Dagen.

Gideon

The Gideons International ble grunnlagt i 1899, og driver med bibelspredning blant annet på hoteller, skoler og oljeplattformer.

De har arbeid i over 190 land, og Norsk Gideon ble tilsluttet i 1978.

Gideon ble etablert i Ukraina i 1989, og det er delt ut over 38 millioner bibler/nytestamenter siden starten. Det er over 1.400 gideonitter i Ukraina.

Les også
Hollywoods pastor
Les også
Ukraina begynner tilbaketrekking av tunge våpen
Les også
Tilbake til totalitær fortid
Les også
– Vi er ikke redd for konverteringer
Les også
Død og verdighet