EIEREN: TV- og teaterprodusent
...
EIEREN: TV- og teaterprodusenten Aad Peters. Foto: Silje Rognsvåg
– Hvordan kan folk ikke tro på Gud?
Del
Eieren av Noas ark er fornøyd med første uke i Arendal.

Åpningen har gått veldig bra. Vi har hatt mange besøkende. Det viktigste er å få gode reaksjoner. Om folk ikke forstår hva du har laget, er det ikke kjekt, sier Aad Peters.

SE VIDEO: INNSIDEN AV ARKEN

Den hollandske tv- og teaterprodusenten eier Noas ark og har innredet og utformet i utstillingen sammen med håndverkere og kunstnere.

De brukte naturlige materialer for å skape uttrykket.

– Du vil ikke finne plast her, sier Peters.

Bare plysjdyr.

– Ja, barna vil gjerne se dyr, siden det er en ark. Men arken er bygget som et skip for å fortelle en historie fra Adam og Eva til Det nye testamentet, sier eieren.

– Hva ønsker du at folk skal sitte igjen med?

– Jeg ønsker at folk skal kjenne til bibelhistoriene. Jeg kan ikke overbevise folk om det er sant eller ikke. Men det er en skam om vi ikke har et sted å gå gjennom og snakke om det. Det ville jeg skaffe, ikke bare for kristne. Bibelhistoriene er en del av vår kultur, sier Peters.

Jesus som løsningen

– Hvorfor har du et stort speil som symboliserer Jesu hjerte på slutten?

– Jeg gikk ikke inn i så mange historier, men legger vekt på å forstå den grunnleggende historien i begge testamentene. I Det nye testamentet er det påsken som er essensen, det at Jesus overvinner døden. Han besvarer faktisk problemet som starter med Adam og Eva, Kunnskapens tre og Livets tre. Begge trærne gjennomsyrer utstillingen. Slik som i et teater der du legemliggjør situasjoner så det blir lettere for folk å forstå noe, gjør vi det med engler og annet du ikke kan se, sier ark-eieren.

Han forklarer at utstillingen er delt inn i fortellinger fra Det gamle testamentet, så evangeliet du kjenner fra Det nye testamentet. Og i bunnen av arken møter du deg selv i alle speilene og Salomos historie.

– Jesu hjerte er det eneste speilet du ser deg selv slik du er. De andre speilene er ødelagte eller med rar form.

Verdifulle rekvisitter

Han vet ikke eksakt hvor mye det har kostet å innrede arken, men gjetter at det vil koste tre til fem millioner kroner å bygge hele arken på ny med inventar.

– Det er vanskelig å si. Vi har verdifulle ting her, som du ikke nødvendigvis kan finne andre steder. Tredukkene er for eksempel ganske spesielle. Og de gamle katolske statuene.

Han har laget TV og teater i 30 år, og har et stort nettverk.

– Jeg kjenner mange folk, har en god nese for å finne ting og vet hva jeg skal gjøre med det jeg kommer over.

Mirakelet mennesket

Peters undrer seg over at norske journalister lurer på hvorfor Noas ark kommer til Norge. Han har spøkt med at han kommer fordi det regner så mye her.

– Vi drar jo overalt, også til Norge.

– Hva betyr utstillingen for deg?

– Jeg snakker ikke om personlige ting, det har ikke noe med saken å gjøre. Ofte vil kristenheten spørre om du er «en av oss». Det tar bort oppmerksomheten fra hva du lager.

Men han undrer seg over hvordan det er mulig at folk ikke tror på Gud, når mennesket stiller seg spørsmål ved hvorfor vi er her.

– Darwins utviklingsteori forklarer ikke hvorfor det skjer. Det er et mirakel at vi i utgangspunktet består av de samme atomene som en telefon, men at vi stiller de store spørsmålene. Men jeg vet ikke om Gud fins eller hvordan han ser ut, sier
 Peters.

utstilling,gud,norge,jesus,bibelen,arendal,bibelhistorie,ark