Illustrasjonsfoto: Fotolia.com
Illustrasjonsfoto: Fotolia.com
Ny livsstil
Del
«La oss leve sømmelig som på lyse dagen, ikke i festing og fyll, hor og utskeielser, strid og misunnelse» (Rom 13:13).

Gladiatorkampene var en viktig del av Romerrikets underholdningsliv. Lekene begynte med morsomme skuespill og visning av eksotiske dyr. Så rundet de det hele av med blodige gladiatorkamper, og disse endte ofte med døden.

Tilskuerne øste seg opp. Når gladiatorene kjempet så blodet rant, jublet og hoiet de. Augustin forteller at vennen Alypius engang ble lokket med på en slik kamp. Han bestemte seg for å holde øynene lukket og bevare selvkontrollen.

Men da det sto på som verst, bare «måtte» han åpne øynene. Og, sier Augustin, «da fikk han et verre sår i sjelen enn det legemlige såret som gladiatoren fikk»! Fra da av var trangen etter mer villskap vakt. Han «ruste seg» i blodig lyst, gang på gang.

Men Alypius kom etter hvert til å bryte med dette livet. Han satt sammen med Augustin den dagen de begge – med Paulus-brevene mellom seg – tok den avgjørende beslutningen: Å overgi seg til Bibelens Gud og begynne på en annen vei. De leste: «La oss leve sømmelig som på lyse dagen, ikke i festing og fyll, hor og utskeielser, strid og misunnelse» (Rom 13:13).

Til alle tider har kristne merket at de måtte bryte med enkelttrekk i kulturen. Det koster, men Herren kan fylle livet med en annen glede enn utskeielsenes. Det er Alypius er ett av mange eksempler på.