Illustrasjonsfoto: Fotolia.com
Illustrasjonsfoto: Fotolia.com
Et uventet fredsinitiativ
Del
Gud griper likevel inn, midt i menneskelig svakhet og opprør. Derfor handler julens evangelium om at Gud selv tar initiativet.

«Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!» (Luk 2,14).

Jesus, verdens frelser, dukket opp i åndelige nedgangstider. Kun enkeltindivider ble informert på forhånd om verdenshistoriens største mirakel:

En jomfru ble gravid uten seksuelle relasjoner, leveranser fra sæd­banken eller ved hjelp av egg­donasjon. Den Hellige Ånd gjorde krav på farskapet. Et hensynsløst verdensrike og en skruppelløs konge hadde full kontroll. De få som fortsatt fryktet Gud «lå lavt» for å redde livet. Gamlingene Anna og Simon i tempelet var blant dem som fikk beskjed fra Gud.

Ja, foruten barnets slektninger Josef, Maria, Sakarias og Elisabeth, var det kun noen sauegjetere utenfor Betlehem som fikk englebesøk. Ingen andre synlige tegn enn stjernen var til hjelp fra naturens side. Og stjernen var det kun tre utlendinger som trodde på. Det andre tegnet var et svøpt barn i en krybbe.

Teologene trodde ikke engang selv på skriftordene de leste opp for kongen. De sendte derfor ingen observatører til Betlehem for å ivareta Guds interesser.

Men kongen sendte soldater og mødrene skrek mens barna ble myrdet. Gud griper likevel inn, midt i menneskelig svakhet og opprør. Derfor handler julens evangelium om at Gud selv tar initiativet. Det skal bli fred på jord.

----

Trykk her for å lese flere andakter :-)

andakt