Vil prege samfunnet med kristne verdier

Den kommende rektoren ved NLA Høgskolen, Erik Waaler (55), mener institusjonen har en unik mulighet til å prege samfunnet med kristne verdier.

Tors­dag ble det kjent at teo­lo­gen som tid­li­ge­re har vært mi­sjo­nær for Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band, tar over le­del­sen ved NLA Høg­sko­len etter Bjar­ne Kvam fra 1. fe­bru­ar 2015.

- Jeg kjen­ner or­ga­ni­sa­sjo­nen godt og vet at den har fan­tas­tisk mange gode og flot­te med­ar­bei­de­re. Den er med å set­ter dags­or­den på noen sen­tra­le om­rå­der som blant annet skole og kul­tur, og slik pre­ger den sam­fun­net med en kris­ten pro­fil. Det synes jeg det er ut­ford­ren­de å ar­bei­de med, sier Waa­ler til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øns­ker dok­tor­grad

I snart 20 år har han vært an­satt ved NLA Høg­sko­len i Ber­gen. Fra 1. ja­nu­ar 2013 kom også Høg­sko­len i Staf­feldts­gate i Oslo og Medie­høg­sko­len Gim­le­kol­len inn under NLA-pa­ra­ply­en. Der­med ble dette en stor aktør blant de krist­ne høg­sko­le­ne, med et bredt stu­die­til­bud. To­talt har NLA Høg­sko­len rundt 2.000 stu­den­ter og om­kring 200 an­sat­te.

- Den størs­te ut­ford­rin­gen fram­over blir om­for­min­gen av land­ska­pet in­nen­for høy­ere ut­dan­ning. Sig­na­le­ne fra sen­tralt hold er at man skal danne stør­re in­sti­tu­sjo­ner. Selv om NLA er blitt stør­re, er vi fort­satt re­la­tivt små, sier Waa­ler.

Desto vik­ti­ge­re mener han det er å sikre at in­sti­tu­sjo­nen er fag­lig solid og har en trygg øko­no­mi.

Han un­der­stre­ker at han vil møte disse ut­ford­rin­ge­ne of­fen­sivt. Blant annet mener han det må være mulig å nå målet om å få sitt eget dok­tor­grads­pro­gram.

Gode re­la­sjo­ner

NLA Høg­sko­len er eid av sju lu­thers­ke mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner.

- Vi er vel­dig takk­nem­li­ge for den støt­ten vi har fra kris­ten­fol­ket rundt om­kring, sier han, og viser til at stats­støt­ten ikke er til­strek­ke­lig. Fri­vil­li­ge gaver er av­gjø­ren­de for å holde da­gens drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Waa­ler øns­ker at høg­sko­len også skal komme or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne til gode.

- Vi øns­ker blant annet å legge til rette for å fore­ta un­der­sø­kel­ser i sam­ar­beid med or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne. De siste årene har vi hatt et forsk­nings­pro­sjekt om kris­tent ung­doms­ar­beid og hva det betyr for kris­ten iden­ti­tet vi­de­re i livet, sier han.

Sam­ti­dig håper han at NLA-ut­dan­ne­de læ­re­re, pe­da­go­ger, kul­tur­vi­te­re, jour­na­lis­ter, øko­no­mer og teo­lo­ger - skal ha med seg en god verdi­mes­sig bal­last fra stu­die­ne.

- Jeg tror folk ser at det er et kva­li­tets­stem­pel å ha stu­dert ved NLA Høg­sko­len, sier Waa­ler.

Rom for bred­de

I høst ble bi­bel­sy­net ved NLA Høg­sko­len mye de­bat­tert i Da­gens spal­ter. Noen har ment at høg­sko­len enda ty­de­li­ge­re bør sig­na­li­se­re hvil­ket syn på Bi­be­len de an­sat­te er for­plik­tet på, sær­lig de teo­lo­gis­ke læ­rer­ne.

- Vi job­ber med et spe­sial­num­me­ret av tids­skrif­tet The­ofi­los der bi­bel­syn er tema. Vi kom­mer også til å ar­bei­de vi­de­re med verdi­do­ku­men­te­ne våre, sier Waa­ler.

- Per­son­lig er jeg aktiv i Mi­sjons­sam­ban­dets ar­beid, og mange av våre med­ar­bei­de­re er ak­ti­ve i NLAs ei­er­or­ga­ni­sa­sjo­ner. Sam­ti­dig er det min er­fa­ring fra ar­bei­det på et in­ter­kon­fe­sjo­nelt preste­se­mi­nar i In­do­ne­sia, at det kan være bra med en viss teo­lo­gisk bred­de blant læ­rer­ne. I et aka­de­misk stu­die er det nød­ven­dig at stu­den­te­ne ut­ford­res, men jeg tror li­ke­vel at dette skjer in­nen­for tryg­ge ram­mer på NLA Høg­sko­len, leg­ger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Medi­er og spei­der­ar­beid

Uten­om ar­bei­det som fors­ker og fore­le­ser er han styre­le­der for Radio Gnis­ten, Mi­sjons­sam­ban­dets lo­kal­ra­dio i Ber­gen.

- Jeg er opp­tatt av de krist­ne nær­ra­dio­ene. Med di­gi­ta­li­se­rin­gen vil de kunne nå et enormt mye stør­re pub­li­kum. Her er det stort rom for sam­ar­beid or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne imel­lom slik or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne sam­ar­bei­der om NLA Høg­sko­len. Det kan være at NLA Høg­sko­len kan bidra til dette, med vår kom­pe­tan­se på medi­er, sier han.

Dess­uten har han star­tet den førs­te spei­der­trop­pen i Mi­sjons­sam­ban­det, til­knyt­tet Klep­pe Mi­sjons­for­sam­ling på Askøy der han sit­ter i sty­ret.

- På sikt håper jeg et helt spei­der­korps kan slå rot, til­knyt­tet de for­skjel­li­ge for­sam­lin­ge­ne i NLM ut­over lan­det. Det er en flott måte både å en­ga­sje­re barna som vokser opp i for­sam­lin­ge­ne, men også å nå ut til dem som ikke har noen kris­ten til­knyt­ning, sier han.

DAGEN

Ny NLA-rektor

Erik Waaler begynner som rektor ved NLA Høgskolen 1. januar 2014

Waaler er teolog med doktorgrad i systematisk teologi

Han har jobbet ved høgskolen siden 1995. Før det var Waaler og familien misjonærer for Norsk Luthersk Misjonssamband i Indoniesia i åtte år

Waaler er gift og har fire voksne barn og fem barnebarn