Vil ikke ha ha pendler-prester

Biskop Atle Sommerfeldt frykter han får pendlerprester fra Oslo når boplikten oppheves. Distriktene kommer ikke til å få søkere til prestestillinger i det hele tatt, mener Bjørgvin-biskop.

Reaksjonene er skarpe etter at Kulturdepartementet gjorde det klart at de vil avvikle boplikten for prester i Den norske kirke.

- Prester vil søke seg til Bergen og andre steder hvor de vil få avkastning for investering i en bolig. Da er det helt annerledes i Nordfjord eller Indre Sogn, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Frykter du at du ikke vil få søkere til distriktene?

- Jeg frykter det ikke. Jeg vet. Vi kan håpe at kommunene likevel vil tilby tjenestebolig, men det vet vi ikke. Jeg frykter også at prestene som får bo i tjenestebolig vil få en tilleggsbeskatning hvis det boplikten ikke lenger er pålagt.

De fleste av de 1300 menighetsprestene i Den norske kirke har rett og plikt til å bo i tjenestebolig. I dag bor rundt 960 prester i prestebolig.

- Blir tjenesteytere

Mens Nordhaug er biskop i et vidstrakt bispedømme, er Sommerfeldt biskop i Østfold hvor det er tett mellom byene. Der var bispedømmerådet positiv til å oppheve boplikten, men selv frykter han konsekvensene med å få prestependlere fra Oslo.

- Det utfordrer hvordan man bruker tjenesteordningen, hvor det heter at presten skal bo i prostiet, sier Sommerfeldt.

- Kan ikke kravet om å bo i prostiet ligge fast?

- Spørsmålet er om vi kan kreve det hvis vi ikke stiller bolig til rådighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva er problemet med pendlerprester?

- Da blir prestene utelukkende knyttet til den religiøse arenaen. De har ikke barn i den lokale skolen, de treffer ikke folk på idrettsarrangement og deltar ikke på dugnad i lokalsamfunnet. De vil være tjenesteytere i negativ forstand. Det er ikke et godt kall, sier Sommerfeldt.

Biskopene reagerer kraftig på regjeringens håndtering av saken. De mener saken har gått altfor raskt og reagerer på at regjeringen konkluderte i regjeringsplattformen med å fjerne boplikten mens saken fremdeles var til behandling.

- Regjeringen overskuer ikke konsekvensene. De vet ikke hvor sentral boplikten er for distriktene, sier Nordhaug.

- Får et kjempeproblem

Uten tjenestebolig kollapser prestetjenesten i Utkant-Norge. Det mener også soknepresten i Kirkenes.

- Jeg er spent på hva vedtaket betyr, sier Jon Aalborg. Han er sokneprest i Sør-Varanger menighet, med blant annet Kirkenes som tjenestested. Men en ting er han sikker på.

- Avskaffer man tjenestebolig i sin helhet har vi et kjempeproblem. Man må skille mellom boplikt og tjenestebolig. Her hos oss har jeg merket meg at man er avhengig av tjenestebolig for i det hele tatt å få prest. Selv hadde jeg nok blitt prest uten tilbud om tjenestebolig, men ikke i Sør-Varanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aalborg er ikke enig med dem som mener departementet er for raske på labben. Saken har vært ute på høringsrunder.

- Det ligger vel i sakens natur at ikke alle høringer blir tatt til følge.

Ikke plikt

Departementet opplyser til Dagen at prester som nå bor i tjenestebolig med boplikt vil ha rett til å bli boende i boligen, selv om boplikten er opphevet. Departementet regner med å ha møte med kirkelige instanser og tjenestemannsorganisasjoner i «nær framtid», skriver seniorrådgiver Ketil Frøland i Kulturdepartementet til Dagen i en e-post.

Både Presteforeningen og Fagforbundet teoLOgene beklager departementets vedtak. DAGEN

Boplikt

21. mai sendte daværende kirkeminister Rigmor Aasrud boplikt ut på høring. Høringsfristen var 15. oktober og 10. desember for Kirkerådet.

Men i begynnelsen av mai kjempet daværende fylkesleder Trine-Lise Østlund Blime i Akershus Unge Høyre gjennom et vedtak på Høyres landsmøte om å avvikle boplikten.

Punktet kom også inn i den blå regjeringserklæringen som ble lagt frem i oktober.

Les også
Slik forsvant boplikten for presteneBoplikt for prester
Les også
Høyre vil fjerne boplikten for prester
Les også
Presteforeningen krever at regjeringen lytter
Les også
Sokneprest føler seg fangetVigsel for likekjønnede par