Vellykket rakettest øker Israels forsvarsevne

Israel har skaffet seg nok et forsvarssystem som beskytter landets store byer mot Hisbollahs langtrekkende raketter. Onsdag morgen ble «Davids-slyngen» testet.

Det israelske rakettforsvaret stod for testen et ikke nærmere oppgitt sted i det sørlige Israel sammen med USAs rakettforsvarskontor. Det nye forsvarssystemet kalles «Davids-slyngen» (DSWS), og en mellomdistanserakett ble skutt ned og ødelagt.

- Det nye systemet sikrer Israels muligheter til å skyte ned mellomdistanseraketter, og testen er en merkestein i utviklingen av DSWS-systemet, skriver Det israelske forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Fungerte perfekt

I meldingen opplyser de at en rakett ble skutt opp som radaren oppdaget. Informasjonen ble overført til en operasjonskontroll som aktiverte «David-slyngen» og som deretter ødela den «angripende» raketten.

Testen ble ledet av personell fra produksjonsselskapet Rafael sammen med mannskap fra Forsvarsdepartementet og Flyvåpnet og fra Pentagon.

Det nye forsvarssystemet er særlig beregnet på å ta ned raketter fra land som Syria og Libanon der Hisbollah holder til med store rakettlagre fra Iran. Systemet skal være klart for utplassering i 2014 etter at produksjonen er forsert fra den israelske regjeringens side. DSWS skal kunne skyte ned raketter med en rekkevidde på 100 til 200 kilometer.

 

Kompleks test

Jair Ramati ved Kontoret for utvikling av våpen og teknologisk infrastruktur, sier testen var svært kompleks.


- Davids-slyngen er ment å bli en arbeidshest i forsvaret mot store, kraftige raketter som truer Israels større byer, sier Ramati til Jerusalem Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det nye systemet fyller rommet mellom Iron Dome-systemet som tar ned kortdistanseraketter, og Arrow-rakettforsvaret som tar langdistanseraketter. Begge disse systemene er i operativ funksjon. Med det nye systemet som Israel har utviklet med USAs hjelp, har Israel styrket forsvaret av landet betraktelig.

 

Unikt system

- Det helt spesielle med dette systemet er at det vet hvordan det skal finne det fiendtlige målet enten det kommer i lav eller svært stor høyde, og det har i tillegg stor søkevidde, sier Ramati.

Denne siste testen kommer samtidig som spenningen øker mellom Israel og Iran, som er i forhandlinger i Geneve om å redusere sin kjernefysiske produksjon.

 

Israelske bedrifter

Bedriften som har utviklet «David-slyngen» er Rafael Advanced Defense Systems i samarbeid med det amerikanske selskapet Raytheon. Radaren er utviklet av ELTA Industries. I tillegg har også Elisra-Elbit Systems medvirket i produksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rafael står også bak utviklingen av Iron Dome-batteriene, som også ble langt på vei finansiert av USA. Israel hevder at Iron Dome-systemet skjøt ned 85 prosent av rakettene mot Israel som kom under den åtte dager lange Gaza-krigen i november i fjor.

Som for Iron Dome og Arrow-systemet er det også stor interesse for «David-slyngen» fra en rekke potensielle kjøpere. Dagen