SATT FRI: Mordechai Vanunu Har valgt å si fra seg sitt iraelske statsborgerskap. - Jeg ber om at du setter meg fri fra Israel, siden Israel ikke vil ha meg óg jeg ikke vil ha Israel, skriver han i sitt brev til ministeren. Foto: Scanpix-Arkiv

Vanunu sier fra seg israelsk statsborgerskap

Mordechai Vanunu er lei av å bli hunset av både presse og publikum, og har via høyesterett bedt innenriksminister Elii Yishai å trekke tilbake hans statsborgeskap.

Vanunu ble dømt for å ha lekket informasjon om israels atomanlegg, men ble for noen år siden satt fri fra fengsel. Han har fått strenge retningslinjer på hvem han kan snakke med. Han har heller ikke fått lov til å forlate landet. Dette melder Jerusalem Post.
Vanunu ba også i 1998 om at hans statsborgeskap skulle trekkes tilbake. Den gang ble søknaden avslått, siden Vanunu ikke hadde noe alternativ statsborgeskap. Men i mars i år vedtok Israel en lov som gjør det mulig å trekke tilbake statsborgerskap til personer som er dømt for kriminalitet mot staten, inkludert foræderi. Vanunus advokat, Avigdor Feldman, mener derfor at det nå ikke er noe i veien for at søknaden godkjennes.

Europa

Feldman skriver i søknaden at «Vanunu ikke er i stand til å finne sin plass i det israelske samfunnet, fordi pressen og folk generelt fortsatt beskriver ham som atom-spion. Dette selv om Vanunu har sonet sin straff».
- Jeg ber om at du setter meg fri fra Israel, siden Israel ikke vil ha meg óg jeg ikke vil ha Israel, skriver Vanunu i sitt brev til ministeren.
Høyesterett har nå 30 dager på seg for å gi Vanunu et svar.DAGEN