Valgforsker levner De Kristne små sjanser

Professor Bernt Aardal tror De Kristne skal slite med å bryte sperregrensen, men tror partiet kan skape problemer for KrF i noen fylker.

Si din mening nederst på denne siden.

Så langt har valg­fors­ke­ren ikke fått øye på noe ve­sent­lig som skil­ler De Krist­ne fra andre kris­te­li­ge små­par­ti­er som har fått liten opp­slut­ning tid­li­ge­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I gårs­da­gens Dagen lan­ser­te ny­valgt parti­le­der Erik Selle vi­sjo­nen om å komme over sperre­gren­sen.

- Da skal du samle jevnt og trutt med stem­mer over hele lan­det, ikke minst i de mest folke­rike om­rå­de­ne, og det er ikke nød­ven­dig­vis der De Krist­ne står ster­kest, kom­men­te­rer Aar­dal.

Han un­der­stre­ker også at små­par­ti­er har store pro­ble­mer med å nå fram i medie­ne. Å vinne hjemme­sit­te­re mener han uan­sett er svært kre­ven­de siden disse ofte er lite po­li­tisk en­ga­sjert.

- Over­vur­de­ring

Sør- og Vest­lan­det er om­rå­de­ne der han tror par­ti­et kan håpe på en viss opp­slut­ning, men han på­pe­ker at det der er få man­da­ter å kjem­pe om.

- Hvis det er nye grup­pe­rin­ger som duk­ker opp, er mu­lig­he­ten deres for å bli re­pre­sen­tert at de sat­ser kon­kret i ett om­rå­de, sier han.

An­ders Aune og Stei­n­ar Baste­sen er ek­semp­ler på par­la­men­ta­ri­ke­re som er blitt valgt inn fra hen­holds­vis Finn­mark i 1989 og Nord­land i 1997 og 2001.

Selle viser til støtte­spil­ler­ne til Is­rael-or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne som ek­semp­ler på en grup­pe uten en­ty­dig re­pre­sen­ta­sjon på Stor­tin­get.

- Split­ter KrF-vel­ge­re

Aar­dal tror han står i fare for å over­vur­de­re hvor mange disse fak­tisk er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi skal huske at par­ti­et Rødt, som ikke er re­pre­sen­tert på Stor­tin­get, fikk over 36.000 stem­mer i 2009, men bare 1,3 pro­sents opp­slut­ning, sier han.

Men han antar at Kris­te­lig Folke­par­ti kan være be­kym­ret for De Krist­ne på Sør- og Vest­lan­det.

- Slike par­ti­er split­ter jo de vel­ger­ne som kan­skje pri­mært ville sokne til KrF, sier han.

De Kristne

* Stiftet 24. februar 2011 på Moster i Bømlo kommune.

* Eneste representasjon foreløpig er to plasser i Bømlo kommunestyre.

* Ifølge De Kristnes nettsider kombinerer partiet «liberalismens respekt for enkeltmennesket med tradisjonelle kristne verdier, som ansvar og omsorg for sin neste, og finner oppskriften på et samfunn som er fritt og trygt for alle - uansett hvem du er eller hvor du kommer fra.»

* Målet er å bryte sperregrensen

* På nett: dekristne.no

* Her ligger partiets handlingsprogram for perioden 2013-2017 (PDF).