Trodde på Torsvik-avtale

Landsstyret i Normisjon orienterte om Ingvar Torsviks avgang før en sluttavtale med ham var på plass. - Når forhandlingene var brutt handlet det om å informere de ansatte i forhold til situasjonen, sier styreleder Tormod Kleiven.

- Be­grun­nel­sen for at vi trod­de vi var på god vei til å få i land en av­ta­le, var at kra­vet som ble satt frem av Tors­vik sin ad­vo­kat ble ak­sep­tert av Nor­mi­sjon, for­kla­rer Tor­mod Klei­ven.

Lands­sty­ret i Nor­mi­sjon inn­kal­te de an­sat­te til møte 18. de­sem­ber klok­ken 13.00 for å in­for­me­re om at Ing­var Tors­vik li­ke­vel ikke skul­le til­tre som ge­ne­ral­sek­re­tær i Nor­mi­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tors­vik hadde fått frist til klok­ken 15.00 med å ak­sep­te­re til­bu­det om øko­no­misk kom­pen­sa­sjon. Klei­ven for­tel­ler at det kom skrift­lig mel­ding fra Tors­vik tid­li­ge­re samme dag om at han ikke ville skri­ve under på en av­ta­le.

- Vi hadde et sterkt ønske om at av­ta­len skul­le være på plass, men måtte er­kjen­ne at vi ikke kom i land. Når for­hand­lin­ge­ne var brutt i for­hold til å få til en av­ta­le så valg­te vi å in­for­me­re uav­hen­gig av det. Det hand­ler om vårt an­svar over­for de an­sat­te, for­kla­rer styre­le­de­ren.

Avhør

- Til Dagen sier Tors­vik at det dere kal­ler «dia­log» opp­lev­de han som avhør med sikte­mål om å pres­se ham til å trek­ke seg. Var hen­sik­ten at han skul­le trek­ke seg?

- Nei, ikke før be­slut­nin­gen var tatt og vi ba ham om å trek­ke seg.

- Når var det?

- Vi hadde noen uker etter be­slut­nin­gen var tatt til å prøve å for­hand­le frem en av­ta­le om øko­no­misk kom­pen­sa­sjon og en for­stå­el­se av en om­for­ent ut­ta­lel­se til de an­sat­te og media.

- Hvor­for ble det ikke gitt an­led­ning til at Tors­vik fikk møte lands­sty­ret?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det øns­ket ble satt frem i siste del av sam­ta­le­ne, etter at han var blitt bedt om å trek­ke seg. Det skjed­de etter ved­ta­ket var fat­tet og vi i lands­sty­ret var enige om at vi ikke ville in­vi­te­re ham til et møte vi skul­le ha knapt en uke se­ne­re. I ste­det spur­te jeg tre med­lem­mer i lands­sty­ret om å møte ham til en sam­ta­le. Dette skjed­de dagen etter at fore­spør­se­len om å møte lands­sty­ret kom. Po­en­get der var å svare på spørs­mål som var vik­ti­ge for ham å få svar på, og at flere enn jeg kunne gi svar, sier Klei­ven. Han pre­si­se­rer at han ikke del­tok på møtet som fant sted i Ber­gen.

- Tors­vik god­tar ikke at lands­sty­ret ikke er­kjen­ner at det var en svært grun­dig og god an­set­tel­ses­pro­sess. Hva er din kom­men­tar til det?

- Jeg mener at det var en svært grun­dig an­set­tel­ses­pro­sess, men at vi li­ke­vel ikke lyk­tes. Det viser re­sul­ta­tet nå.

- Ved­ta­ket står fast

- I et to timer langt opp­sum­me­rings­møte med re­krut­te­rings­by­rå­et fikk Tors­vik be­kref­tet at han i meget høy grad opp­fyl­te de kri­te­ri­er lands­sty­ret hadde satt for stil­lin­gen som ny ge­ne­ral­sek­re­tær. Han viser også til dine po­si­ti­ve ut­ta­lel­ser i presse­mel­din­gen etter an­set­tel­sen. Kan du nå si litt mer nå om hva som gikk galt?

- Nei, ikke noe mer enn at det jeg sa den gan­gen stod jeg for i for­hold til det vi hadde av opp­lys­nin­ger, re­fe­ran­ser og inn­trykk, sier Klei­ven.

Styre­le­de­ren be­kref­ter at ved­ta­ket om at Tors­vik ikke skal til­tre står fast.

- Det fore­lig­ger ikke noe fra lands­sty­ret eller Nor­mi­sjon sin side som end­rer på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sty­ret i Nor­mi­sjon har tre må­ne­der på seg til å re­krut­te­re en ny ge­ne­ral­sek­re­tær der­som ved­kom­men­de skal være på plass før Rolf Kjøde gir seg. Kjøde har sagt ja til å sitte i tre må­ne­der til for å lette si­tua­sjo­nen for or­ga­ni­sa­sjo­nen.

Tor­mod Klei­ven sier at det i an­set­tel­ses­pro­ses­sen ble gjort et grun­dig ar­beid med å be­skri­ve hvil­ke kva­li­fi­ka­sjo­ner or­ga­ni­sa­sjo­nen er på jakt etter i en ny ge­ne­ral­sek­re­tær.

- Må den som søker være ut­dan­net prest?

- Nei, Teo­lo­gisk kom­pe­tan­se betyr ikke teo­lo­gisk em­beds­ek­sa­men, sier styre­le­der, og peker på Gunn­leik Sei­er­stad med ho­ved­fag i kjerne­fy­sikk. Han ledet San­tal­mi­sjo­nen i sin tid.

DAGEN

Ny generalsekretær i Normisjon

Ingvar Torsvik (53) ble sommeren 2013 ansatt som ny generalsekretær i Normisjon etter Rolf Kjøde. Han skulle tiltre 1. januar 2014.

Normisjon er en av Norges største misjonsorganisasjoner. Den favner over 70.000 personer over hele landet, har menigheter i de fleste storbyer samt 1250 voksenfellesskap og 600 Acta-lag.

Acta er barne- og ungdomsarbeidet i organisasjonen.

Normisjon har 30 misjonærer i 10 land.

Ingvar Torsviks uttalelser i Dagen i slutten av oktober skapte uro.

Landsstyrets leder, Tormod Kleiven, meddelte etter intervjuet at styret hadde hatt samtaler med den nye generalsekretæren.

På et møte for de ansatte på hovedkontoret 18. desember kl. 13.00 ble det gjort kjent at «forutsetningene for tiltredelse i stillingen som generalsekretær ikke lenger er til stede» og at Torsvik derfor likevel ikke ville begynne som leder for Normisjon.

Rolf Kjøde har sagt ja til å fortsette i stillingen frem til 1. april 2014.

Torsviks advokat Anders Storaker varslet i en pressemelding fredag 20. desember at saken vil få et rettslig etterspill.

Styreleder Tormod Kleiven fortalte i Dagen 21. desember at Normisjon hadde sluttet seg til et forslag som Ingvar Torsviks (første) advokat la frem etter forhandlinger om økonomisk kompensasjon.

Torsviks første advokat, Ulf-Einar Staalesen fortalte i Dagen 24. desember at Torsvik fikk et tilbud fra Normisjon med frist til 18. desember klokken 15.00 som han ikke aksepterte.

Tormod Kleiven forteller at Normisjon aksepterte et krav som ble satt frem av Torsviks advokat og at de derfor trodde de var på god vei til å få i land en avtale.

Les også
Ingvar Torsvik og Normisjon
Les også
Uttrykte ønske om å få møte landsstyretTorsvik-saken
Les også
Kristenlivsåret 2013