Torsvik fornøyd med granskingsrapporter

- Balanserte og kloke, sier Ingvar Torsvik om rapportene som evaluerer hans ansettelse og avsettelse som generalsekretær i Normisjon.

To grans­kings­rap­por­ter, be­stilt av lands­sty­ret i Nor­mi­sjon er dis­tri­bu­ert in­ternt i Nor­mi­sjon.

Rapportene om­hand­ler an­set­tel­sen av teo­lo­gen Ing­var Tors­vik som ny ge­ne­ral­sek­re­tær i Nor­mi­sjon i fjor som­mer. De tar også for seg hans av­set­tel­se få må­ne­der etter, som skjedde før han fikk be­gynt i stil­lin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tors­vik har mot­tatt og lest rap­por­te­ne. Han er kom­for­ta­bel med at de er sendt til an­sat­te og til­lits­valg­te i Nor­mi­sjon, men mener rap­por­te­ne med for­del kunne vært of­fent­li­ge.

Be­skre­vet og pro­ble­ma­ti­sert

I en e-post til Dagen skri­ver Ingvar Tors­vik at han mer­ker seg at mye av det han har hev­det «med hen­syn til uryd­dig pro­sess­le­del­se, util­strek­ke­lig rolle­av­kla­ring og hvor­dan selve pro­ses­sen ble av­gjø­ren­de for lands­sty­rets en­de­li­ge ved­tak om å heve kon­trak­ten» med ham blir «be­skre­vet og pro­ble­ma­ti­sert».

- I for­hold til hvor­dan Nor­mi­sjon kom­mu­ni­ser­te saken i pres­sen, da det stod på som verst i vin­ter, kan det nå være på sin plass å kon­sta­te­re at begge rap­por­te­ne tar opp lands­sty­rets unn­vi­ken­de hold­nin­ger til meg da sty­ret nek­tet å tref­fe meg an­sikt til an­sikt, sier han.

Tors­vik for­tel­ler også at eks­tern­rap­por­ten kom­men­te­rer «hvor uhel­dig det er når den ad­mi­ni­stra­ti­ve le­der­grup­pen i Nor­mi­sjon viser mang­len­de be­visst­het og dømme­kraft ved å blan­de seg di­rek­te inn i saken».

Tors­vik, som i dag ar­bei­der som or­ga­ni­sa­sjons­ut­vik­ler på skole­ski­pet Gann, opp­le­ver at rap­por­te­ne bærer preg av at de som skrev dem hadde mange hen­syn å ta.

- De har lagt vekt på ikke å sette noen i per­son­lig for­le­gen­het, men de er sam­ti­dig så klare og ty­de­li­ge at de gir den en­kel­te aktør an­led­ning til å gå i seg selv og trek­ke even­tu­el­le kon­se­kven­ser for sin egen del, sier han.

- For­nøyd

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tor­mod Klei­ven, lands­styre­le­der i Nor­mi­sjon, er for­nøyd med at det er blitt gjort «en grun­dig og skik­ke­lig jobb» fra kon­troll­ko­mitéen og et eks­ternt ut­valg.

Grans­kings­rap­por­te­ne ble sendt lands­sty­ret før påske i år og be­hand­let på et lands­styre­møte i slut­ten av april.

Bjørn Øy­vind Fjeld, første­lek­tor ved Ans­gar teo­lo­gis­ke høg­sko­le, har ledet den eks­ter­ne komitéen. Han øns­ker ikke å svare på hvor­vidt an­sat­te og til­lits­valg­te i Nor­mi­sjon nå har fått de etter­lys­te svar på det som skjed­de ved Tors­vik-an­set­tel­sen. Til Dagen sier han det slik:

- Vi har av­gitt en rap­port med et man­dat gitt av Nor­mi­sjon. Vi synes sty­ret skal for­val­te rap­por­ten.

Fjeld øns­ker ikke å si noe vi­de­re om hva or­ga­ni­sa­sjo­nen kan lære.

- Læ­rings­punk­te­ne har vi skre­vet klart og ty­de­lig om i rap­por­ten.

Møte i juni

Land­styre­le­der Tor­mod Klei­ven for­tel­ler at lands­sty­ret har be­slut­tet at det er de in­volver­te, samt sty­ret i med­ar­bei­der­for­enin­gen, le­der­ska­pet blant de an­sat­te og til­lits­valg­te i Nor­mi­sjon, som får inn­syn i rap­por­te­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg kan ikke kom­men­te­re noe av inn­hol­det, sier han til Dagen.

Det er ikke lagt opp til et eget møte som drøf­ter inn­hol­det i eva­lu­e­rings­rap­por­te­ne, men Klei­ven sier for­hold knyt­tet til or­ga­ni­sa­sjons­ut­vik­ling og le­der­skap vil være tema på en stor­sam­ling i juni for an­sat­te og til­lits­valg­te i le­der­ska­pet.

- Det vil være na­tur­lig å snak­ke om or­ga­ni­sa­sjo­nen og le­der­skap som sådan, og der blir det også mu­lig­het til å an­ven­de inn­spill som rap­por­ten gir i sam­ta­len, sier han.

Bjørn Mal­vin His­dal, re­gion­le­der i Horda­land har mot­tatt rap­por­te­ne.

- Jeg har ikke lest grun­dig, men synes det er gjort en for­svar­lig jobb. Nå ser gamle His­dal frem­over og vil kon­sen­tre­re seg om det, sier re­gion­le­de­ren. Han reg­ner med at saken nå «er kom­met til ende».

DAGEN

Generalsekretær i Normisjon

Ingvar Torsvik ble i fjor sommer ansatt som ny generalsekretær i Normisjon.

Etter uttalelser i et intervju med Dagen i oktober ble det innledet samtaler med Torsvik, og i desember ble det kjent at forutsetningen for tiltredelse i stillingen likevel ikke var til stede.

I januar ble det inngått forlik mellom Ingvar Torsvik og Normisjon.

Anne Birgitta Langmoen Kvelland ble ansatt i et toårig engasjement som generalsekretær etter Rolf Kjøde.

Et eksternt granskingsutvalg bestående av Bjørn Øyvind Fjeld (leder), Erland Grimstad og Hege Feet Askvik har levert en rapport om det som har skjedd.

Kontrollkomitéen i Normisjon ble også bedt om å vurdere hvorvidt ansettelsen og oppsigelsen av Torsvik er i samsvar med gjeldende regelverk.

Les også
«Vi kan ikkje akseptere at misjon degenererer til ei kristeleg utgåve av Raudekrossen eller Redd Barna»Rolf Kjøde
Les også
- Jeg er ikke så opp­tatt av å sette gren­ser som å sette friNy generalsekretær i Normisjon
Les også
Godt med avklaring for Normisjon
Les også
- Ny tabbe av Normisjon