Oslo 200805 Barnedåp i statskirken. Barn bæres til dåpen. Presten heller vann over barnets hode. Døpefont. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX NB! Modellklarert

Stadig færre blir døpt i kirken

Nedgangen i antall døpte her i landet kommer til å fortsette, viser ny undersøkelse.

Jo yngre de spurte er, desto lavere andel av dem mener kirkens rolle som seremonimester er viktig.

62 pro­sent av alle nors­ke ny­fød­te barn ble døpt i Den nors­ke kirke i fjor, iføl­ge for­ri­ge må­neds kirke­sta­ti­stikk fra Sta­tis­tisk sen­tral­byrå (SSB).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For 50 år siden ble 97 pro­sent av alle ny­fød­te i Norge døpt i Den nors­ke kirke.

En ny un­der­sø­kel­se ut­ført av Opi­nion på opp­drag fra Kir­kens Nød­hjelp be­kref­ter tren­den, skri­ver Vårt Land.

Over 1.000 per­soner har svart på un­der­sø­kel­sen. Av dem sva­rer 29 pro­sent i al­de­ren 18-29 år at det er «svært vik­tig» at kir­ken er en se­re­moni­mes­ter for store hen­del­ser i livet, som dåp og bryl­lup. I al­ders­grup­pen 56 til 80 år sva­rer 42 pro­sent det samme. Jo yngre de spur­te er, desto mind­re er kir­kens rolle som se­re­moni­mes­ter, viser un­der­sø­kel­sen.

Den nors­ke kirke er be­kym­ret.

- Hvis opp­slut­nin­gen om dåpen rak­ner, rak­ner fort alt som er av kir­ke­li­ge hand­lin­ger, det vil si både kon­fir­ma­sjon, bryl­lup og be­gra­vel­se. Dåpen er det førs­te møtet med Den nors­ke kirke. Der­for er det også vik­tig at Den nors­ke kirke prio­ri­te­rer den, sam­ti­dig som det er behov for en hel­het­lig stra­te­gi om­kring alle kir­ke­li­ge hand­lin­ger, sier Trond Bakke­vig, fun­ge­ren­de bis­kop i Oslo.

(©NTB)

Les også
Færre døpt og konfirmert