Snakkomgud.no følger opp dokumentarserie på TV

På snakkomgud.no kan folk ta spørsmålet om Guds eksistens videre.

Nett­ste­det snakkom­gud.no ble åpnet like før hel­gen, i tide til NRK-pre­mie­ren på «Gud og vit­ska­pen» som er i kveld. Bak står NLA Høg­sko­len og Da­ma­ris Norge.

- Som høg­sko­le er vi opp­tatt av det folke­pe­da­go­gis­ke. Denne se­ri­en rører ved både na­tur­fag, teo­lo­gi og fi­lo­so­fi, alle sam­men fag­felt der vi tren­ger en mer ba­lan­sert de­batt. Der­for har vi øns­ket å lage en slik res­surs til «Gud og vit­ska­pen» nå, sier Lars Dahle som nylig er til­satt som pro­rek­tor for sam­funns­kon­takt ved NLA Høg­sko­len. Han er an­svar­lig re­dak­tør for nett­ste­det, der høg­skole­lek­tor Bjørn Hin­de­ra­ker er re­dak­tør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rett­fer­dig

I lik­het med Tore Tom­ter ved NRK trek­ker Lars Dahle frem se­ri­ens ba­lan­se mel­lom teis­me og ate­is­me som en styr­ke.

- Slik sett står den i svært sterk kon­trast til Dawkins-se­rie­ne som BBC pro­du­ser­te og som NRK har sendt. Dawkins se­ri­er er ikke egent­lig jour­na­lis­tis­ke pro­dukt, men parts­inn­legg. I ste­det for å lage et til­sva­ren­de mot­parts­inn­legg har de som står bak «Gud og vit­ska­pen» vist at det går an å være rett­fer­dig og lage et ba­lan­sert bilde.

Hol­der døren åpen

Det kon­klu­de­res hel­ler ikke på nett­ste­det når det gjel­der spørs­må­let om Guds ek­sis­tens er mulig. For­må­let er sta­dig å ut­fors­ke spørs­må­let åpent, for­tel­ler Dahle.

- Mange, også krist­ne, ten­ker at enten tror en på Gud, eller så tror en på Big Bang. Det er en full­sten­dig mis­for­stå­el­se. Big Bang er den van­ligs­te teori­en om uni­ver­sets opp­rin­nel­se. Så er spørs­må­let hvil­ket livs­syn som for­kla­rer dette best. Det er vik­tig at en ikke ute­luk­ker et kris­tent per­spek­tiv på for­hånd. Vi vil kjem­pe for at det skal få sin plass ved bor­det.

- Men kan det være at krist­ne har fra­sagt seg denne plas­sen ved å ute­luk­ke at evo­lu­sjons­te­ori­en er for­en­lig med kris­ten tro?

- Det har nok blitt satt opp mot hver­and­re. Da er det vik­tig å spør­re slik som denne se­ri­en gjør: Hva mener vi­ten­ska­pen å vite om uni­ver­sets be­gyn­nel­se og dets tid­li­ge his­to­rie, sier Dahle og si­te­rer den krist­ne ma­te­ma­ti­ke­ren og vi­ten­skaps­fi­lo­so­fen John Len­nox som har sagt at fra et na­tu­ra­lis­tisk syns­punkt er man bun­det til evo­lu­sjon som enes­te mu­lig­het. Krist­ne er der­imot frie til å ut­fors­ke evo­lu­sjon som én mu­lig­het, sier Lars Dahle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se­ne­re i vår vil Da­ma­ris også gi ut den litt leng­re dvd-ut­ga­ven av «Gud og vit­ska­pen» på norsk. I til­legg til at pro­gram­met vil være til­gjen­ge­lig på NRKs nett­sted gjør det at Dahle tror en vil få godt ut­byt­te av nett­ste­det.

Les også
Gud og vitenskapen - ny serie på NRKThe God Question