Slik tapte kristensparerne millioner

- Det hjelper ikke å ha gode kontakter oppover, skrev Dagens Næringsliv da Samspars egenkapital forsvant.

LES OGSÅ: - Kristne er naive og grådige

I juli 2004 ble God In­vest slått kon­kurs. Kris­ten­fol­kets eget in­ves­te­rings­sel­skap hadde som mål å fi­nan­siere ut­bre­del­sen av Guds rike og gi ti pro­sent av over­skud­det til evan­ge­li­se­ren­de ar­beid. Men sel­ska­pet gikk med un­der­skudd i alle drifts­åre­ne. Meste­par­ten av de 70 mil­lio­ner kro­ne­ne som 1000 krist­ne små­spa­re­re hadde skutt inn gikk tapt som følge av feil­in­ves­te­rin­ger i de fem årene sel­ska­pet ek­sis­ter­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kon­kurs­boet etter den krist­ne fa­de­sen God In­vest be­ta­ler ut 4,8 mil­lio­ner kro­ner av et krav på 31,5 mil­lio­ner kro­ner, skrev nett­avi­sen e24, som først og fremst skri­ver om fi­nans- og øko­no­mi­ny­he­ter.

Kon­kurs

Med Sam­s­par, pinse­ven­ne­nes spare­for­ening, gikk det li­ke­dan. Samme år som God In­vest ble slått kon­kurs måtte med­lem­me­ne i Sam­s­par ta til etter­ret­ning at de hadde tapt mel­lom 20 og 30 mil­lio­ner kro­ner på ak­sje­mar­ke­det. Sam­s­par hadde mar­keds­ført seg med bi­bel­si­ta­ter og løf­ter om trygg plas­se­ring.

- I etter­tid ser vi at det er plas­sert for mye i det usik­re penge­mar­ke­det, nem­lig ak­sje­fond, sa styre­le­der Tore Ber­gum i Sam­s­par, iføl­ge NRK.

Da­gens Næ­rings­liv så sitt snitt til å har­se­le­re:

- Det hjel­per ikke å ha gode kon­tak­ter opp­over når ak­sje­mar­ke­det raser, skrev avi­sen, som i samme ar­tik­kel kon­sta­ter­te at Sam­s­pars egen­ka­pi­tal (på 148 mil­lio­ner) smuld­ret «som tørre kirke­vaf­ler».

Gode for­mål

Verdi­ban­ken var ennå ikke for­melt etab­lert da disse or­de­ne fikk trykk­sver­te på seg, men satte ned et ut­valg for å vur­de­re en mulig sam­men­slå­ing. Mange i Sam­s­par så på det som en måte å redde for­enin­gen på. Men etter at de store ta­pe­ne åpen­bar­te seg ble det uak­tu­elt. For, som Da­gens Næ­rings­liv skri­ver:

- Ban­ken kunne ikke over­ta gjeld før den i det hele tatt hadde star­tet opp.

I 2003 star­tet Verdi­ban­ken opp som en for­ret­nings­bank med kon­se­sjon fra Fi­nanstil­sy­net til å drive bank­virk­som­het, og med­lem­skap i Ban­ke­nes Sik­rings­fond. Me­nig­he­ter, or­ga­ni­sa­sjo­ner og be­drif­ter står bak, og start­ka­pi­ta­len var på 85 mil­lio­ner kro­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter fem år hadde den vokst til 1,4 mil­li­ar­der kro­ner. Ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør To­ralf Østli lot seg in­ter­vjue for an­led­nin­gen:

- Vi ga­ran­te­rer våre inn­sky­te­re og eiere at pen­ge­ne vi låner ut skal gå til gode, sam­funns­nyt­ti­ge for­mål.

I ju­bi­le­ums­året 2013 kon­sta­te­rer Fi­nanstil­sy­net at Verdi­ban­ken har en høy andel mis­lig­hold­te lån. Det var blitt inn­vil­get lån med mi­ni­ma­le krav til egen­ka­pi­tal. Fi­nanstil­sy­net slår også fast at sty­ret i Verdi­ban­ken ikke har fore­tatt en for­svar­lig vur­de­ring av plas­se­rings­til­bud fra Carat og Forex Feeder, sel­ska­pe­ne til en ukjent for­val­ter som lovet even­tyr­lig av­kast­ning uten kon­se­sjon til å for­val­te pen­ger. Penge­plas­se­rin­ge­ne ga Verdi­ban­ken uøns­ket pro­fi­le­ring i media.

- De høye av­kast­nings­pro­sen­te­ne burde i seg selv gi grunn­lag for skep­sis, skri­ver til­sy­net, som vur­de­rer det kri­tikk­ver­dig at sty­ret ikke har hatt til­strek­ke­lig for­stå­el­se for be­tyd­nin­gen av uav­hen­gig­het og kri­tisk vur­de­ring ved dis­po­ne­ring av ban­kens mid­ler.

In­ha­bi­li­tet er også et tema for Fi­nanstil­sy­net, som er av den opp­fat­ning at tid­li­ge­re styre­le­der Kjell Hande og ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør To­ralf Østli, burde ha inn­sett at det kunne opp­stå en in­ter­esse­kon­flikt mel­lom de ulike in­ves­to­re­ne. Begge hadde nem­lig pri­va­te mid­ler plas­sert i Carat da sty­ret be­slut­tet å plas­se­re 1,5 mil­lion kro­ner i sel­ska­pet.

Det er også kom­met fram at Østli pri­vat har ver­vet me­nig­hets­ven­ner inn i de samme in­ves­te­rin­ge­ne. Både Hande og Østli har truk­ket seg fra sine po­si­sjo­ner. Ingen av ban­kens kun­der har tapt noe på disse in­ves­te­rin­ge­ne.

LES OGSÅ: - Kristne er naive og grådige