Skal vi ta en kaffe eller?

I flere år har Morten Eikli holdt seminar om diverse tabubelagte tema, blant annet dating - og det på tross av at han selv er singel.

Etter å ha star­tet «Ta­butors­dag» i Stor­sa­len har Mor­ten Eikli bi­dratt til at ut­ford­ren­de tema som kjæ­reste­for­hold, da­ting, sex, por­no­gra­fi og kropps­fo­ku­se­ring, har blitt mer snak­ket om i krist­ne mil­jø­er og me­nig­he­ter.

Iføl­ge Eikli har mange krist­ne usun­ne og urea­lis­tis­ke for­vent­nin­ger til det å date. Han mener det er tid for å få da­ting inn i lyset og opp­ford­rer unge som gamle til å gå på date.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi som snak­ker om dette, må også være litt kon­kre­te og skape en kul­tur der man tør å be med folk ut. Skal vi klare å senke ters­ke­len, må vi snak­ke om det - også mens man dater, sier Eikli.

«Da­ting­eks­pert»

Tid­li­ge­re har han blitt døpt eks­pert på kris­ten-da­ting, noe han selv ler godt av.

- Jeg er ingen eks­pert på om­rå­det, men har 15 stu­die­po­eng i over­ta­lel­se, fli­rer han, og pre­si­se­rer at han ikke ma­ni­pu­le­rer eller lurer jen­ter med ut på date.

De siste årene har Eikli vært mer åpen om sine in­ten­sjo­ner når han har bedt en jente med ut på date.

- Det lu­res­te er nok å for­mu­le­re seg slik at en jente er inne­for­stått med si­tua­sjo­nen. Det er fort gjort å gå på date uten å vite om det, sier han og snak­ker av er­fa­ring.

- Av og til har jeg tenkt: var dette en date? Det er sik­kert jen­ter som har tenkt det samme etter å ha tatt en kaffe med meg, sier en lat­ter­mild Eikli.

Han mener begge kjønn har usun­ne for­vent­nin­ger til da­ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kan bli et vel­dig press på selve si­tua­sjo­nen, både indre og ytre. Man er lik­som redd for å drik­ke opp kaf­fen i til­fel­le det er lig­ger en gifte­ring i bun­nen av kop­pen, sier Eikli.

Han mener mange ikke kla­rer å skil­le mel­lom det å date og det å gifte seg.

- Man gjør det mer se­riøst enn det er. Jeg tror det kan være lurt å kjen­ne på som­mer­fug­le­ne og spen­nin­gen en stund, uten at det må bety det ene eller andre.

Gut­ter bør ta ini­tia­tiv

- Det er et sam­spill, sier Eikli.

- Tra­di­sjo­nelt er det gut­ten som tar ini­tia­tiv over­for jenta, noe jeg tror er bra. Vi gut­ter og menn bør ta til­ba­ke noe av gent­le­man-he­ten, men det også vik­tig at jenta kan legge det litt til rette for gut­ten, slik at han fak­tisk tør å spør­re, siden det kan være gans­ke skum­melt.

Eikli mener man bør tørre å legge litt an­svar på menn uten at man blir sjå­vi­nis­tisk eller gjør kvin­ne mind­re av den grunn.

- Det er jo noe fint man­nen kan gjøre over­for jenta, men det er ab­so­lutt in­gen­ting i veien for at en jente kan ta ini­ta­tiv til å gå ut hel­ler, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På spørs­må­let om det i dag er van­lig å be folk på date, svare han føl­gen­de:

- Ja, og nei. Jeg tror ikke man all­tid kal­ler det en date, men man tar gjer­ne en kaffe for å finne ut om er en god match. Dette end­rer seg kan­skje etter­som man blir eldre og at man blir litt tøf­fe­re, men der har jeg ikke så masse er­fa­ring fore­lø­pig, ler han.

Dating

Kristne sommerstevner legger til rette for at folk skal finne hverandre.

Oase har arrangert speed-dating.

UL inviterer til seminar om realistisk romantikk.

I en serie artikler ser Dagen nærmere på fenomenet dating. Har du tips til gode historier? Send en e-post til: redaksjonen@dagen.no

Les også
Er vi på date nå...?Dating
Les også
Er kjærligheten bare tre minutter unna?Speed-dating