Samtlige bispekandidater vil be for homofile par

Alle de fem bispekandidatene i Tunsberg sier ja til en forbønnsliturgi for likekjønnede par, men bare to vil at kirken skal vie dem.

Det kom­mer fram i en rund­spør­ring ut­ført av Vårt Land.

De fem no­mi­ner­te til bispe­se­tet i Tuns­berg er stor­tings­prest og stats­sti­pen­diat Per Arne Dahl, av­de­lings­di­rek­tør Paul Erik Wir­ge­nes i Kirke­rå­det, dom­prost Jan Otto Myr­seth i Ber­gen, uni­ver­si­tets­lek­tor Mar­gunn San­dal ved Teo­lo­gisk Fa­kul­tet og prost Tor­stein Lalim i Nedre Ro­me­ri­ke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mel­lom­po­si­sjon

Mens San­dal og Lalim øns­ker at kir­ken skal med­vir­ke ved inn­gå­el­se av ho­mo­ek­te­skap, plas­se­rer de tre øv­ri­ge seg i en mel­lom­po­si­sjon.

- Ikke alle kjen­ner seg igjen ver­ken i fler­tal­lets eller mindre­tal­lets syn i Bispe­mø­tets sam­livs­ut­ta­lel­se. Flere enn jeg be­fin­ner seg i det mel­lom­om­rå­det som nå er skapt, sier Per Arne Dahl til Vårt Land.

- Jeg deler mindre­tal­lets teo­lo­gis­ke re­flek­sjon om ek­te­ska­pet som en ord­ning mel­lom mann og kvin­ne. Sam­ti­dig deler jeg fler­tal­lets ønske om å bidra til en for­ut­sig­bar og ver­dig for­bønns­hand­ling for sam­kjøn­ne­de som al­le­re­de har inn­gått bor­ger­lig ek­te­skap, leg­ger han til.

- Uhold­bar si­tua­sjon

Også Myr­seth og Wir­ge­nes vil fast­hol­de at ek­te­ska­pet som en ord­ning mel­lom kvin­ne og mann, men mener dette kan kom­bi­ne­res med å inn­føre kir­ke­li­ge li­tur­gi­er for sam­kjøn­ne­de par.

- Jeg mener at den si­tua­sjo­nen vi har i kir­ken i dag er uhold­bar, sier Myr­seth.

Etter kir­ke­lig av­stem­ning ut­nev­nes ny bis­kop i Tuns­berg av Kirke­rå­det i 11. eller 12. mars. Nå­væ­ren­de bis­kop Laila Riks­aasen Dahl går av 1. juli 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Her er biskopkandidatene